Mısır'da kritik pazar

Güncelleme Tarihi:

Mısırda kritik pazar
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2012 00:30

Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin kendisine olağanüstü yetkiler veren anayasa kararnamesini iptal etmesi, 15 Aralık'taki tartışmalı referandumdan geri adım atmaması nedeniyle muhalefet tarafından yeterli bulunmadı.

Haberin Devamı

Mursi, Mısır'da 10 günü aşkın bir süredir devam eden iç karışıklığı sonlandırmak amacıyla dün muhalefetten bazı temsilcilerle bir araya geldi. Ana muhalif grupların büyük bir bölümü tarafından boykot edilen bu toplantıdan tartışmalı anayasa deklarasyonunun geri çekilmesi kararı çıktı.

Gece yarısından sonra düzenlenen basın toplantısında, alınan kararları kamuoyuna açıklayan ülkenin önde gelen politikacılarından Selim el Ava, deklarasyonun iptal edildiğini ancak referandumun planlandığı tarihte yapılacağını söyledi.

El Ava, dün geceki basın toplantısında "Şu andan itibaren anayasa kararnamesi iptal edilmiştir" dedi. El Ava, anayasal olarak bu tarih itibarıyla referandumun iptal edilemeyeceğinin ya da ertelenemeyeceğinin altını çizdi.

MISIR'DA MURSİ GERİ ADIM ATTI

HÜRRİYET DÜNYASI TAHRİR'DE - ÖZEL GÖRÜNTÜLER / WEB TV

Haberin Devamı

İKİ TALEPTEN BİRİ KARŞILANDI
Mursi'nin Kasım sonunda açıkladığı anayasa kararnamesi, ülkede büyük tartışmalara yol açmıştı. Kararnamede, Mursi'ye ulusal güvenliğin tehlike altında olduğuna inandığı durumlarda "gerekli gördüğü her türlü adımı atma yetkisi verilmesi" gibi çok tartışmalı maddeler yer alıyor. Muhalif gruplar, bu kararnamenin "Mursi'yi yeni bir diktatöre" dönüştüreceği iddiasıyla yeniden sokaklara döküldü.

Muhalefeti sokaklara döken bir diğer gelişme de, yeni anayasayı yazmak üzere kurulan meclisin yapısı ve sistemi üzerinde yaşanan uzlaşmazlığa rağmen, Müslüman Kardeşler'in kendi hazırladıkları anayasa metnini 15 Aralık'ta referanduma götürme kararları oldu.

Mursi'nin kararnameyi iptal etmesi, dün gece Kahire sokaklarında gösterilerine devam eden protestocular arasında kısa süreli bir sevinç yaratmış olsa da referandumun öngörüldüğü şekilde yapılacağı anlaşılınca yeniden öfke yarattı.


EL EZHER'DE GERGİN CENAZE TÖRENİ - HÜRRİYET DÜNYASI ÖZEL / WEB TV

PROTESTOLARA DEVAM
Geceyi sakin geçiren Kahire'de sabah olunca hem muhalif kanattan hem de Müslüman Kardeşler'den durum değerlendirmeleri gelmeye başladı. Muhaliflerin en önemli iki çatı örgütü Ulusal Kurtuluş Cephesi ve 6 Nisan Hareketi, referandum iptal edilene kadar sokak gösterilerinin barışçıl bir şekilde sürmesi çağrısı yaptı.

Haberin Devamı

Müslüman Kardeşler de diyalog görüşmelerinin devam ettiği genel merkezinin önünde destekçilerinin "insan zinciri" oluşturmasını istedi.

TOP MUHALİFLERİN SAHASINDA
Mursi'nin bu geri adımı, tansiyonu düşürmek yönünde genel olarak önemli bir hamle olarak görülüyor. Mursi, bu kararla, topu muhalefetin sahasına bırakmış bulunuyor.

Ancak muhalif gruplar, şu ana kadar atılan adımları yetersiz bulduklarını açıkladı ve protestoların devam etmesi çağrısı yaptı. Ülkedeki tarafsız gözlemci ve siyasetçiler, Mursi'nin attığı bu adımın karşılıksız bırakılmaması ve muhalif partilerin masaya oturması gerektiğini vurguluyor.

Mısır siyasetinin en önemli aktörü ordu da dün ilk kez suskunluğunu bozmuş ve bir açıklama yapmıştı. Ordu, esas olarak Mursi'yi hedef alsa da her iki tarafa da geri adımlar atarak, uzlaşmaları çağrısı yapmış ve ülkenin "karanlık bir tünele girmesine izin vermeyeceğini" söylemişti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!