Mısır tarihi eserleri istiyor

Güncelleme Tarihi:

Mısır tarihi eserleri istiyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2009 12:01

Mısır tarihi eserleri yüksek konseyi başkanı Zahi Hawass, Almanya’ya sahte belgelerle kaçırıldığını öne sürdüğü Kraliçe Nefertiti’nin büstünü geri almak için harekete geçti.

Haberin Devamı

TUTANKHAMUN’UN MEZAR ODASI

 

Antik Mısır’ın tarihi eserlerini ait oldukları yere geri getirebilmek için yıllardan beri mücadele veren Hawass, son olarak Fransa’nın ünlü Louvre Müzesinde tutulan 3 bin 200 senelik bir mezar odasına ait duvar parçalarını iade ettirmeyi başarmıştı.

 

Tarihi eserlerin iade edilmesi konusuna büyük önem veren Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek ise, Salı günü Mısır’a teslim edilen duvar parçaları için Fransa’ya ziyarette bulunmuştu.

 

GERÇEK GÜNLÜKTE ORTAYA ÇIKTI

Şu an Mısırlı yetkililerin hedefi 1913 yılında Almanya’ya kaçırıldığını öne sürdükleri, Kraliçe Nefertiti’nin mezar taşına ait büstü. Hawass, büstü bulunduran Belin Neuses Müzesinin sunduğu dokümanların, eserin Mısır’dan kaçırıldığını ortaya koyduğunu iddia etti.

 

Haberin Devamı

İddiaları yalanlayan Almanlar ise, tarihi eserin hareket ettirilemeyecek kadar hassas olduğunu belirtiyorlar. Büst 1912 yılında Mısır’ın güneyindeki Amarna’da ortaya çıkarılmış, ertesi sene Alman arkeologlar tarafından imzalanan bir protokol ile Almanya’ya götürülmüştü.

 

Hawass, Almanların büstü “bir prensese ait boyalı alçı” olarak gösterdiklerini ancak arkeolog Ludwig Borchardt’ın günlüğünde açık bir şekilde Nefertiti’ye ait büstü bulduğunu yazdığını belirtti.

 

BİNLERCE ESER ÇALINDI

Nefertiti Türkçe’de Akhenaton ve Dördüncü Amenhotep olarak bilinen M.Ö 14’üncü yüzyılda yaşamış Mısır Firavununun eşiydi. Mısır’dan koloni olduğu dönemde Nefertiti’ye ait büst ve Tutankhamun’un mezarı dâhil olmak üzere binlerce tarihi eser kaçırıldı. Zahi Hawass, 2002’den bu yana 5 binden fazla tarihi eserin iade edildiğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!