Mısır’da darbe üzerine darbe

Güncelleme Tarihi:

Mısır’da darbe üzerine darbe
Oluşturulma Tarihi: Haziran 19, 2012 00:00

Mısır’da olağanüstü gelişmelerin sonu gelmiyor. Müslüman Kardeşler’in cumhurbaşkanı adayı Mursi, seçimi kazandığını iddia etti, rakibi Ahmet Şefik bunu kabul etmedi. Sonuçlar perşembe günü açıklanacak. Tahrir devrimi sonrasında yönetimi devralan ordu, demokrasi kanallarını neredeyse kapatan anayasal düzenlemelere imza attı.

Haberin Devamı

MISIR’da isyan ve Hüsnü Mübarek’in koltuktan indirilmesiyle başlayan kaos, aradan bir yıldan daha uzun zaman geçmesine rağmen devam ediyor. Milletvekili seçimlerinin geçen perşembe günü iptal ve parlamentonun lağvedilmesinin ardından, haftasonu yapılan cumhurbaşkanlığı seçimleri de şimdilik kafaları karıştırdı. Müslüman Kardeşlerlerin adayı Muhammed Mursi, seçimi kazandığını ilân etti.

Ancak Mübarek’in son başbakanı olan, yarışın diğer adayı Ahmet Şefik, sayımın sürdüğünü söyledi. Şefik’in sözcüsü Ahmet Sarhan, dün akşam saatlerine kadarki sayımdan Mursi’nin ‘yüzde 52’, Şefik’in ‘yüzde 51.5’ oya ulaştığını ve sonucun hâlâ belli olmadığını açıkladı. Sarhan’ın açıkladığı oranlar yüzde 100’ü aştığından, yeni soru işaretleri belirdi. Resmi sonuçlar perşembe günü açıklanacak.

Haberin Devamı

Anayasaya balans ayarı

Öte yandan Mübarek’in devrilmesinden bu yana ülkeyi yöneten Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi (SKYK), parlamentonun lağv edilmesiyle ortaya çıkan boşluğu doldurmak üzere sekiz geçici anayasa maddesini kabul etti. Kamuoyuna da duyurulan bu maddeler, anında geçerlilik kazandı. Ufak çaplı bir darbe niteliği taşıyan açıklamayla, yeni seçilecek cumhurbaşkanının, ordunun başkomutanı olması engellendi.
 Cumhurbaşkanı, her kritik kararı SKYK’ya sormak zorunda kalacak. Ordu, yakında oluşacak kurucu meclisin çalışmalarını yetersiz bulursa yeni bir meclis oluşturabilecek ve yeni anayasa hazırlanma sürecinde de son kararı verecek.

Hürriyet, askeri ayarın Arapça belgesini ele geçirdi

MUAMMER ELVEREN'İN ELE GEÇİRDİĞİ BELGENİN FOTOĞRAFLARI / FOTO GALERİ

* Parlamento lağvedildiği için yeni cumhurbaşkanı, Anayasa Mahkemesi önünde yemin edecek, yetkilerine 30 Haziran’da kavuşacak.
* SKYK, komutan terfileri ve görev süresi dahil silahlı kuvvetleri ilgilendiren her konuda yetkili kurum oldu. Yeni bir anayasa kabul edilene dek, SKYK’nın başkanı (Hüseyin Tantavi), silahlı kuvvetlerin komutanı.
* Cumhurbaşkanı gerek iç karışıklıklara ordunun müdahale etmesine gerekse de bir başka ülkeyle savaşa girmeye karar verebilecek. Ancak ordu onayı gerekecek..
* Yeni bir parlamento oluşana kadar yürütme kuvveti SKYK’nın olacak.
* Eğer ortaya çıkacak kurucu meclis, herhangi bir nedenle görevini yerine getiremezse, SKYK bir hafta içinde, toplumun tüm katmanlarından temsilciler barındıran yeni bir kurucu meclis oluşturacak. Bu meclis üç ay içinde yeni anayasayı hazır hale getirecek. Yeni anayasa, bir sonraki 15 gün içerisinde halkoylamasına sunulacak.

Haberin Devamı

İŞTE HÜRRİYET DÜNYASI'NDAN MUAMMER ELVEREN'İN ELE GEÇİRDİĞİ BELGENİN TAM METNİ

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!