Mirasa ve bağışa üç ayrı vergi olur mu

ASLINDA bir vergi normal, ikincisi de normal ama üçüncüsü sanki normal değil gibi...

Normal olanlardan birincisi, ‘Veraset ve İntikal Vergisi’ ile ilgili. Bu vergi yönünden bir sorun yok. İkincisi, miras kalan ya da bağışlanan gayrimenkul nedeniyle ödenen ‘Emlak Vergisi’ ile ilgili. Bunda da bir sorun yok.

Üçüncüye gelince, işte onu anlamak zor.

ÜÇÜNCÜSÜ NE?

Üçüncüsü ‘Harç’ adı altında istenen, vergi benzeri ödemeyle ilgili...

İsterseniz, olayı kısaca özetleyelim.

1- Miras kalan ya da bağış nedeniyle edinilen gayrimenkul için, beyanname veriliyor ve ‘Veraset ve İntikal Vergisi’ ödeniyor.

2- Miras kalan ya da bağış yolu ile edinilen gayrimenkulün yeni maliki, ilgili belediyeye‘Emlak Vergisi Bildirimi’ veriyor ve izleyen yıldan itibaren her yıl ‘Emlak Vergisi’ ödüyor.

3- Miras kalan ya da bağışlanan gayrimenkulün, ‘tapu işlemleri’ sırasında, ayrıca ‘tapu harcı’ da alınıyor. Buna göre;

a) Miras Olayında: Gayrimenkul mirasçılar adına tapuda tescil edilirken, binde 9 oranında ‘İntikal Harcı’ alınıyor. Böylece, miras yolu ile intikal eden gayrimenkul nedeniyle, yüzde 1-10 arasında ‘Veraset ve İntikal Vergisi’, binde 9 oranında da ‘İntikal Harcı’ alınmış oluyor.

b) Bağış Olayında: Gayrimenkulün bağışlandığı kişi, ‘Veraset ve İntikal Vergisi Beyannamesi’ veriyor ve yüzde 10-30 arasında (ana, baba, eş ve çocuklara bağışta yüzde 5-15 arasında), Veraset ve İntikal Vergisi ödüyor. Ardından, bağışlanan gayrimenkulün tapu işlemleri sırasında, ayrıca binde 54 oranında ‘tapu harcı’ ödüyor.

Görüldüğü gibi, miras ya da bağış yolu ile intikal eden gayrimenkullerde, edinme olayı nedeniyle, Anayasa’ya aykırı olarak, Veraset İntikal Vergisi ve harç adı altında ‘çifte vergi’ alınıyor.

DİĞERLERİNE YOK

Olaya, miras kalan ya da bağışlanan diğer servet unsurları açısından baktığımızda, bu tür bir uygulamaya rastlamıyoruz. Örneğin;

- Miras kalan ya da bağışlanan otomobil nedeniyle, yalnızca Veraset ve İntikal vergisi alınıyor.

- Miras kalan ya da bağışlanan şirket hissesi ya da hisse senedi nedeniyle de yalnızca Veraset ve İntikal Vergisi alınıyor.

- Bankadaki paranın, Hazine Bonosu, Devlet Tahvili; fon, Eurobond ve benzeri menkul kıymetlerin miras kalması ya da bağışlanması durumunda da yalnızca Veraset ve İntikal vergisi alınıyor.

O halde, gayrimenkullere uygulanan ve Anayasa’ya da aykırı olan bu çifte standart neyin nesi?

Hemen belirtelim, bu yeni bir olay değil, yıllardır böyle uygulanıyor. Bu yazıyı okuyana kadar belki de çok kişi, mirasa ya da bağışa, üç ayrı vergi uygulandığının farkında değildi...

Bu konuda yapılacak olan belli; miras ya da bağış yolu ile edinilen gayrimenkullerde, tapu işlemleri sırasında alınan ‘Tapu harcı’ kaldırılsın, olsun bitsin...
Yazarın Tüm Yazıları