Miniklerin ‘Dinozor’ aşkı

Güncelleme Tarihi:

Miniklerin ‘Dinozor’ aşkı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2016 11:31

Miniklerin ‘Dinozor’ aşkı

Haberin Devamı

BURSA, (DHA) - BURSA Bilim ve Teknoloji Merkezi’nde (BTM) yer alan ‘Devr-i Dinozor’ sergisi, açıldığı Ağustos ayından bu yana yaklaşık 15 bin ziyaretçiye ulaştı. Sergi, özellikle çocuklardan büyük ilgi görüyor.

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin vizyon projelerinden Bilim ve Teknoloji Merkezi’nde (BTM), TÜBİTAK’ın desteği ile izlenime sunulan, 150 milyon yıl önce dünya hayatına egemen olan dinozor replikalarının yer aldığı ‘Devr-i Dinozor’ sergisi, 3 ayda 15 binin üzerinde ziyaretçiye ulaştı. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü tarafından Ağustos ayında resmi açılışı gerçekleştirilen ve özellikle minik bilim meraklılarının çok sevdiği sergi, özel dizaynı ve gerçeğe yakın efektleri ile büyüklerin de ilgisini çekti.

ZORBA KRALDAN OTOBUR BEBEK DİNOZORLARA

BTM’de izlenime sunulan gezici sergi, 534 metrekareli dev bir alan üzerine kurulurken, serginin senaryosu, bilimsel verilerin ışığında, tanımlanmış dönemlere göre belirlendi. 3 farklı çağda yaşamış, 13 ayrı dinozorun birebir replikaları yer aldığı sergi, ziyaretçilerini BTM girişinde, 27 metre boya ve 20 ton ağırlığa ulaşabilen otçul Diplodocus replikası ile karşılıyor. Serginin girişinde ise etçil türün en büyüğü, Tyrannosaurus rex (T-rex) dev fosil replikası var. 150 milyon yıl önce yaşadığı tahmin edilen T-rex Latince isminin verdiği anlamla da ‘Zorba kertenkelelerin kralı’ olarak biliniyor. Sergide ziyaretçilere, dinozorların yaşam döngüsünü anlatan ‘Büyük Patlama’, dünyanın oluşumundan günümüze kadar geçen Jeolojik zamanlar hakkında genel bilgilerin yer aldığı film ve dinozorlar çağını anlatan zaman çizelgesini inceleme imkânı da sunuluyor.

Özellikle hafta sonları ziyaretçi akınına uğrayan sergide, dinozorların yaşadığı çağlar 6 farklı sahnede kurgulanırken, o döneme ait dinozor replikalarının özel efektler ve bitki örtüsünü içeren dekorlar halinde sunuluyor. Sergide ayrıca fosilleri veri olarak kullanan dünyanın yaşam tarihinin araştırılmasına yönelik paleontoloji bilimini içeren replika kazı alanlarından oluşan bölüm de mevcut… Dinozorların ortaya çıkmaları, yayılıp çeşitlenmeleri ve yok oluşları, iklimsel değişimler ve bitki örtüsü konularına ilişkin sunumların yapıldığı sergide; dinozorların kafatası, diş, kalça kemiği, ayak parmağı ve yumurtalarından oluşan fosil örnekleri de var.

Sergide izlenime sunulan dinozor replikaları arasında çocukların en çok ilgisini çekenler ise dev varil biçiminde bedeni olan 5 parmaklı otobur bebek Apatosaurus ile pek çok canlının yok olduğu büyük felakete kadar yaşayan en büyük otobur türlerinden biri olan ve gergedana benzeyen Triceratops’un sevimli yavrusu.

Devr-i Dinozor sergisinde merak uyandıran başka bir replika ise yumurta hırsızı olarak bilinen ve 88 milyon yıl önce yaşadığı tahmin edilen hepçil dinozor türü Oviraptör… Oviraptör’ün Papağana benzeyen başı ve kafasında bulunan ibiğinin yanı sıra dişsiz bir gagasının olması dinozorların kuşların atası olduğuna yönelik teze güçlü bir kanıt oluşturuyor. 1920’lerde Amerikalı Zoolog Roy Chapman Andrews'in başkanlığında oluşturu¬lan bir ekibin Moğolistan'daki Bain Dzak falezlerinin eteklerinde ‘Oviraptor’ türü dinozorların yumurtalarının yanı sıra dinozor türlerinin başka yumurtalarına da rastlaması bu türe yönelik hırsız tezini güçlendirdi. BTM’deki Oviraptor replikası hikayesi ile her ne kadar şaşırtsa da minik ziyaretçilerin ilgiyle incelediği bir başka tür.

“DİNOZORLARIN DÜNYASINA KEŞFE ÇIKIN”

Bursalıları sergiyi gezmeye davet eden Bilim ve Teknoloji Merkezi Genel Koordinatörü Rıfat Bakan, Devr-i Dinozor sergisine gösterilen ilginin kendilerini mutlu ettiğini söyledi. Serginin 3 ay gibi kısa bir sürede 15 binin üzerinde bilim meraklısı tarafından ziyaret edilmesinin anlamlı olduğunu ifade eden Bakan, sergiyi gezecek olan ziyaretçilerin, milyonlarca yıl önceye dönerek dönemin yaşam formlarına ilişkin bilgi sahibi olacağını ifade etti. Bakan, “Bilim ve Teknoloji Merkezi’ne belli aralıklarla dünya çapında sergiler getiriyoruz. Bunlardan biri de Devr-i Dinozor sergisi. Özellikle miniklerin ilgisini çeken ve yetişkinlerde merak uyandıran böyle özellikli bir sergiyi Bursa’ya kazandıran Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’ye ve TÜBİTAK’a sergiye verdiği destekten dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

Bakan, serginin, pazartesi hariç, haftanın her günü 08.00-18.00 saatleri arasında gezilebileceğini sözlerine ekledi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!