Minik Yasin'e amcasından karaciğer nakli

Güncelleme Tarihi:

Minik Yasine amcasından karaciğer nakli
Oluşturulma Tarihi: Ekim 01, 2007 11:40

EGE Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde 8 yaşındaki Yasin Kaya'ya, üniversite öğrencisi olan amcası 19 yaşındaki Hamza Kaya'dan karaciğer nakli yapıldı.

Antalyalı Kaya ailesinin çocuğu Yasin'e, henüz 2 yaşındayken Antalya Devlet Hastanesi'nde ilk teşhis konuldu. İlk tetkiklerde kolesterolünün 800- 900 dolayında olduğu saptanan Yasin, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde ilaç ve diyet tedavisi gördü. Ancak yapılan tedavilerden olumlu sonuç alınamadı.

Tedavisine Ankara'da Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde devam edilen Yasin Kaya'nın kalp damarlarında yüksek kolesterole bağlı tıkanma saptandı. Doktorlar, tek çözümün organ nakli olduğunu söyleyince Yasin'i ailesi Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne getirdi.

Oğlunun iyileşmesi için elinden geleni yapan 3 çocuk babası 33 yaşındaki Şakir Kaya, karaciğer nakli için kendisinin, eşinin ve kardeşlerinin gönüllü olduğunu, sonuçta Yasin'e amcası Hamza Kaya'dan karaciğer nakli yapılması uygun bulundu.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'ndeki nakil Doç. Dr. Murat Kılıç, Doç. Dr. Murat Zeytunlu ve Plastik Cerrahi'den Prof. Dr. Mehmet Alper başkanlığındaki ekip tarafından gerçekleştirildi.

Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Murat Kılıç, minik Yasin'in karaciğerindeki enzim bozukluğuna bağlı olarak kolesterolünün çok yüksek olduğunu söyledi. Doç. Dr. Murat Kılıç, “Kolesterolünün yüksek olmasına bağlı olarak kalp damarlarında tıkanıklık başlamış. Eğer zamanında müdahale edilmezse hastamız 1- 2 sene içerisinde kalp krizi geçirebilir. Bu yüzden tek çözüm karaciğer nakliydi. Amcadan gerçekleştirdiğimiz nakil ile kalp krizi tehlikesini ortadan kaldırdık” dedi.

Yeğenin sağlığına kavuşturduğu için çok mutlu olduğunu söyleyen Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi birinci sınıf öğrencisi Hamza Kaya, “Tek arzum Hamza'nın biran önce eski sağlığına kavuşmasıydı” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!