Minik kalbi hayata tutundu

Güncelleme Tarihi:

Minik kalbi hayata tutundu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2011 15:16

Kayseri'de doğuştan kalp rahatsızlığı olan 6 yaşındaki Çağla Dinç’in aort damarındaki darlık, hibrid anjiyo yöntemi ile giderildi.

Haberin Devamı

Hüsne- Mehmet Dinç’in ilk çocuğu olan ve doğuştan kalp rahatsızlığı bulunan 6 yaşındaki Çağla Dinç, Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Fevzi Mercan-Mustafa Eraslan Çocuk Hastanesi’nde hibrid anjiyo ile sağlığına kavuşturuldu. Pediatrik Kardiyoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nazmi Narin, hem cerrahi ve kardiyolojik girişimsel yöntemle kalbe gerçekleştirdikleri operasyonun Türkiye’de ilk kez yapıldığını söyledi. Prof. Dr. Narin şöyle dedi:

Klasik yöntem işe yaramadı

”Çağla, kalp rahatsızlığı nedeniyle doğuştan beri takip ettiğimiz bir hastamızdı. Kalbindeki aort kapağında bulunan darlık, hastada göğüs ağrısı, solunum sıkıntısı gibi şikayetlere yol açıyordu. Hasta en küçük eforda nefes nefese kalıyordu. Tedavi edilememesi durumunda ölüm riski vardı. Biz, bu hastamızın transkateter yöntemle kalp kapağını genişletmek istedik. Fakat kasıktaki ana damarın çok dar ve kalpteki basınç farkının çok yüksek olması nedeniyle başarılı olamadık.”

Balonla kapak genişletildi

Haberin Devamı

Hastanın sağılına kavuşması için hibrid yöntemi ile kalp kapağının genişletilmesinin uygun olacağını düşündüklerini kaydeden Prof. Dr. Narin, yapılan operasyonu şöyle anlattı:

"Pediatrik kalp cerrahımızın da yardımıyla, anjio laboratuarımızda, çalışan kalbi göğüs kafesinden çıkardık. Kalp cerrahımız kalbin alt ucundan girişim yapacağımız yeri bize gösterdi. Biz de iğne katater yardımı ile kalbe girip, kalp kapağını tersten geçerek uygulamamızı gerçekleştirdik. Balonla kapağı genişlettik. Kalpte işlem öncesi 120 olan basınç farkını 30’a düşürdük. Dolayısıyla göğsü açarak kalbi durdurmadan minimum cerrahi ile bu işlemi tamamladık. Şimdi küçük çocuğumuzun kalp kapağı genişlemiş oldu ve kalpteki sıkıntıları giderildi. Sağlığı çok iyi.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!