Milli takım teknik direktörü yerli olmalı

Güncelleme Tarihi:

Milli takım teknik direktörü yerli olmalı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2009 15:29

Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak, futbolu yönetenlerin, sporu yönetenlerin, kulüp başkanlarının çok acele karar vermeden konuşmamaları gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

Bakan Özak, 13. Avrupa Kısa Kulvar Yüzme Şampiyonası'nın basın toplantısının ardından, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Özak, Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın Eskişehirspor maçından sonra yaptığı açıklamayı değerlendirerek, “Futbolu yönetenler, sporu yönetenler, bizler, öncüler, önderler ve kulüp başkanlarının çok acele karar vermeden konuşmamaları lazım. Sonuçlara katlanmamız lazım. Sonuçlar iyi olabilir, kötü olabilir...

Burada hakemleri suçlarsak, camiayı, federasyonu, A ve B takımını suçlarsak hiçbir yere varamayız, kendi tribünlerimize oynamış oluruz” diye konuştu.

Aziz Yıldırım'ın çok değer verdiği bir arkadaşı, kardeşi olduğunu kaydeden Bakan Özak, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kendisinin Türk sporuna çok önemli katkıları oldu. İnanılmaz bir stat yaptı.
Fenerbahçe ayrıca, amatör sporculara çok büyük destek veriyor. Belki o maçın kızgınlığı ve kırgınlığı ile yapılan bir ifadedir.

Ama Futbol Federasyonu yine bizim kulüplerimizin ve genel kurulun seçtiği bir federasyon olarak, ona da sahiplenmek, destek vermek, yaptıkları yanlışlar varsa, seviyeli bir şekilde eleştirmek, ama doğrularının da arkasında durmak gerekiyor.

Aksi taktirde bir başka kulüp başka bir maçta yenildikten sonra aynı şeyi söylerse, öbürü söylerse hiçbir çözüm bulamayız.

Sporda şiddet ve düzensizliğin önlenmesiyle ilgili yasamızla ilgili bizden bir tadilat bekleniyor, ama eğer yöneticilerimiz, teknik adamlarımız, taraftarlarımız, sporcularımız, antrenörlerimiz bu mesajlarına dikkat etmezse, çok fazla yol alamayız.

O bakımdan Aziz Bey'in bunu tekrar değerlendirmesini ve başarılı bir şekilde yaptığı Kulüpler Birliği Vakfı Başkanlığı görevine devam etmesini istiyorum. Bu tip konuşmaların şu anda ortamı daha da gereceğini ve Türk sporuna ve futboluna zarar vereceğini düşünüyorum.”

“TÜRK HAKEMLERİNE GÜVENİYORUM”

Bakan Özak, hakem hatalarıyla ilgili yapılan açıklamalarla ilgili olarak da şunları kaydetti: “Ben Türk hakemlerine güveniyorum. Hakem hata yapar. Yüz yıldır hakemler hata yapıyorlar, 100 yıl daha yapacaklar. Aynı anda biz televizyondan izlerken karar veremezken, bir insan düşünün, öyle bir şey ki, anında karar verecek. Burada kasıt ve çifte standart olmaması lazım. Hakemlerimize destek vermemiz lazım.”

“TÜRK ANTRENÖRLERİNE GÜVENMELİYİZ”

 Milli Futbol Takımı'nın başına getirilecek teknik direktörle ilgi görüşlerini yineleyen Faruk Nafiz Özak, “Ben biraz tutucuyum galiba. Yerli teknik direktörden yanayım. Milli takımın başına kimin geleceği değil de milli takımın başına gelecek kişiden ne beklediğimiz önemli” dedi.

“Kendi teknik direktörlerimize neden güvenmiyoruz? Ben bunu anlamakta zorluk çekiyorum” diyen Bakan Özak, şunları söyledi: “Fatih Terim ayrıldı, ama başarısız değildi. Mustafa Denizli, Şenol Güneş inanılmaz başarılara imza attılar, ama bakıyorsunuz yabancı konuşuluyor. Futbol Federasyonumuzun kararına saygı duyarım, çünkü özerktir. Zaten doğrusu da budur. Sporda demokrasiyi getiren bir yönetim olarak bizim bunlara karışmamız mümkün değildir. Zaten karışamayız, doğru olmaz. Ben sadece düşüncemi söyledim.”

“ALTYAPIYA ÖNEM VERMELİYİZ”

Dünyaya sattıkları futbolcu adetinin 5'i geçmediğini dile getiren Bakan Özak, şu anda sadece Tuncay'ın Avrupa'da oynamaya çalıştığını, burada ihracat-ithalat dengesizliğinin görüldüğünü vurguladı.

Bakan Özak, burada bir yanlışlığın olduğunu belirterek, şöyle devam etti: “Demek oluyor ki Avrupa'da doğup, Avrupa'da yetişen Hamit Altıntopları Türkiye'de yetiştirmemiz gerekiyor. O bakımdan benim eski bir futbolcu olarak görüşüm; altyapıya çok önem vermemiz gerekiyor.

Bu her açıdan önemli ve altyapıda, dünyanın neresinde altyapıya önem veriliyorsa, mesela Barcelona'da şu anda çok sayıda altyapıdan oyuncu oynayabiliyorsa, bunu Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş, Trabzonspor, Eskişehirspor veya Kayserispor niye yapmasın. Milli takımın başına kimin geleceğinden ziyade, Türk futbolunun bugünkü noktadan daha yukarılara çıkarılabilmesi konusunda hangi projenin uygulanacak olması önemli.

Bunu ben 25-30 senedir konuşuyorum. Altyapıda dünyanın en iyi eğiticilerini Türkiye'ye getirip, bizim eğitimcilerimizi de eğiterek, belki ilk başta pilot bölgelerden başlayarak, ama mutlaka sabrederek, sürekli ve istikrarlı bir şekilde özellikle kendi oyuncularımıza güvenmemiz gerekiyor.”

Faruk Nafiz Özak, Turkcell Süper Lig'de zirve yarışının 5 takım arasında geçeceğini de anlatarak, sözlerini şöyle tamamladı: “Trabzonspor biraz geride kaldı. Bursaspor ve Kayserispor'un çıkışında teknik direktörlerine bakın, eski futbolcularımız, çok değerli insanlar. Hem teknik direktör hem insan olarak Tolunay da Ertuğrul da değerli. Mustafa Denizli Türkiye'nin en kurt hocalarından birisi. Galatasaray ve Fenerbahçe'nin kadrosu da iyi. Beş takım yarışıyor, Trabzonspor da belki bunların arasına girebilir. Ama önemli olan bu takımlardan Türk Milli Takımı'na ne katkı geliyor, burayı da gözden kaçırmamamız lazım.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!