GeriSeyahat Milli parkın domuzları turistlere maskot oldu
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Milli parkın domuzları turistlere maskot oldu

Milli parkın domuzları turistlere maskot oldu

Aydın’ın Kuşadası ilçesine bağlı Güzelçamlı beldesindeki Büyük Menderes Deltası Güzelçamlı Milli Parkı, doğa ve yaban hayatı sevenler için Türkiye’nin en güzel mekanları arasında gösteriliyor.

İki bölümden oluşan milli park, toplam 7 bin 675 hektar alanı içeriyor. Dilek Yarımadası’nın bir kısmı 1966’da milli park statüsüne kavuşmuştu. Büyük Menderes Deltası ise 1994 yılında milli park ilan edildi. Dilek Yarımadası bölümü Samsun Dağları’nın Ege Denizi’ne uzandığı son noktada ve 20 kilometre uzunluğunda.

PİKNİKÇİLERE ALIŞTILAR

Güzelçamlı Milli Parkı’nda 28 çeşit memeli, 42 çeşit sürüngen yaşıyor. Bu hayvanların arasında karakulak, tilki, oklu kirpi, sincap, yaban domuzu, yaban atları ve yaban inekleri yer alıyor. Parkta yaşayan bazı yaban hayvanları piknikçilere alışmış durumda. Örneğin yaban domuzları piknik alanlarında ziyaretçilerin verdiği yiyecekleri yiyor. Turistlerin maskotu olan yaban domuzları insanlara herhangi bir zarar vermiyor.
Doğal Koruma Milli Parklar Mühendisi Erdinç Kutsal, “Eskiden TV’de Ayı Yogi isminde bir çizgi film karakteri vardı. Piknikçilerin yiyeceğini alır kaçardı. Bizim yaban domuzları da Ayı Yogi gibi, insanlarla beraber piknik yapıyor, yiyeceğinize ortak oluyor ve artıkları yiyor” diyor.

DÜNYADA YOK, BURADA VAR

Güzelçamlı Milli Parkı’nda 804 farklı türde bitki bulunuyor. Bunlardan altısı dünyada sadece Dilek Yarımadası’nda yetişen türler. Parkın orman alanları ise kestane, Finike ardıcı, karaçam, karaselvi, erguvan, defne, sandal ağacı, meşe, akçaağaç, ıhlamur, kestane, çınar, zakkum, kokarcalı, hanımeli gibi türleri içeren ağaç zenginliğine sahip. Milli parkı geçen yıl yaklaşık 500 bin kişi ziyaret etti. Ziyaretçilerden 800 bin TL gelir sağlandı.
False