Milli judocu Ecem Taşın: "Judo sayesinde engelimi aştım ve bunu avantaja çevirdim"

Güncelleme Tarihi:

Milli judocu Ecem Taşın: Judo sayesinde engelimi aştım ve bunu avantaja çevirdim
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2017 17:26

Milli judocu Ecem Taşın: "Judo sayesinde engelimi aştım ve bunu avantaja çevirdim"

Haberin Devamı

İSTANBUL,(DHA) - TÜRKİYE'YE Rio Paralimpik Oyunları'nda bronz madalya kazandıran milli judocu Ecem Taşın, babasının ölümünden sonra gözlerini kaybetmesinin ardından inancını ve mücadele azmini kaybetmedi.  2016 Rio Paralimpik Oyunları Kadınlar Judo 48 kilodaki başarısını artırmayı hedefleyen 26 yaşındaki Ecem Taşın, 2020 Tokyo Paralimpik Oyunları'nda Türkiye'ye altın madalya kazandırmak istiyor. 
Spor hayatına 18 yaşında atletizm ve satrançla başlayan Ecem Taşın, gözündeki pingmentosa (tavuk karası) rahatsızlığı arttıkça spora daha çok sarıldı. Farklı spor dallarında arayışa girdi ve felsefesini beğenerek judo yapmaya başladı. 18 yaşında başladığı spora babasının rahatsızlığı ile bir süre ara verdi. 
Ecem Taşın, "Spor yapmaya 18 yaşında başladım. Hastalığımın adı pigmentosa. Benim hastalığımın ilerlemesi babamı kaybettikten sonra oluştu. 20 yaşında görme yeteneğimi kaybettim. Şu anda yüzde 90 görme kaybım var. Spora atletizmle başladım. Sonra judo yapmaya başladım. Felsefesini çok beğendim ve aynı zamanda kendimi savunmam gerekiyordu. Görme kaybıyla judo yapmak benim için çok keyifli. Hislerim güçlendi. Judo sayesinde engelimi aştım ve bunu avantaja çevirdim" dedi. 
"RİO PARALİMPİK OYUNLARI'NDA BRONZ MADALYAYI ÜLKEME GETİRMENİN GURUNUN YAŞADIM"
Judoda başarı merdivenlerini emin adımlarla çıkan Ecem Taşın, "Avrupa ülkelerinde 2013'te yapılan iki ayrı şampiyonada derece elde ettim. Daha sonra dünya beşinciliği ve yedinciliği, Avrupa üçüncülüğü elde ettim. Özel şampiyonalarda da kazandığım çok sayıda madalyam var. Katıldığım önceki şampiyonalara kendimi denemek için gittim. Eksiklerimizi giderdik ve Rio Paralimpik Oyunları'nda bronz madalyayı ülkeme getirmenin gurunun yaşadım" diye konuştu. 
"BANA VERİLEN EMEKLERİ BOŞA ÇIKARMADIĞIM İÇİN ÇOK MUTLU OLDUM"
Rio 2016 Paralimpik Oyunları'na hazırlanırken çok büyük destek gördüğünü anlatan milli sporcu, sözlerine şöyle devam etti: "Arkamda çok güçlü bir destek vardı. Ailem, hocalarım, Gençlik ve Spor Bakanlığımız... Bu emekleri boşa çıkarmamam gerekiyordu. Rio'da maça çıkarken çok heyecanlandım. O maçı alacağımı biliyordum. Maç bittikten sonra, 'Ecem biz kazandık' diye bir ses duydum. O andan sonrasını hatırlamıyorum. Sevinç gözyaşlarına boğuldum. Bana verilen emekleri boşa çıkarmadığım için çok mutlu oldum." 
"EN BÜYÜK HAYALİM PARALİMPİK OYUNLARINDA ALTIN MADALYAYI ALIP KÜRSÜNÜN EN TEPESİNE ÇIKMAK"
Rio'daki bronz madalya başarısını Tokyo'da altın madalyaya taşımak için haftanın 6 günü yoğun tempoda çalışmalarını sürdüren Ecem Taşın, "En büyük hayalim paralimpik oyunlarında altın madalyayı alıp kürsünün en tepesine çıkmak. Bu süreçte bana destek veren Gençlik Spor Bakanlığımıza ve Bakanımız Akif Çağatay Kılıç'a çok teşekkür ediyorum. Görme kaybımdan dolayı hocalarım benim için özel bir antrenman programı uyguluyorlar. Bunlar vücut ve psikolojik yapıma uygun antrenman programları. Tokyo'da bana verilen emekleri karşılıksız bırakmak istemiyorum" şeklinde konuştu.
"SPOR BENİ HAYATA BAĞLADI"
Ecem Taşın, "Spor beni hayata aktif olarak bağladı. Maddi manevi çok şey kazandırdı. Spor, üniversite burslarımı, kendi maddi olanaklarımı, özgürlüğümü ve manevi olarak sayamayacağım kadar çok şey sağladı. Spor yapmak çok güzel bir şey. İnsanın hem beynini, hem de bedenini geliştiriyor. Bu konuda çok şanslı hissediyorum kendimi. Engel, engel değildir. Herkesin kafasında engelleri vardır. O engelleri kaldırdığımız zaman çok mutlu olabiliyoruz" diyerek sözlerini tamamladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!