Milli güvenliğe tehdit olanlar askere alınacak

Güncelleme Tarihi:

Milli güvenliğe tehdit olanlar askere alınacak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 22, 2017 21:07

OLAĞANÜSTÜ hal (OHAL) kapsamında yeni bir kararname yayımlandı. Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlanan kararnameyle getirilen düzenlemeler şöyle:

Haberin Devamı

- Askerlik Kanunu’na bir madde eklendi. Buna göre “terör örgütlerine veya MGK’ca devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı, bunlarla irtibatı olan ve askerliğe elverişli oldukları anlaşılan yükümlülerden, yoklama kaçağı ve bakayalar dahil, askere alınacak. Bunun istisnası Askerlik Kanunu’nda yazılı mazeretlere sahip olanlar, olacak. Bu kişilerin askere alınmalarında Milli Savunma Bakanlığı’nca belirlenecek esaslar uygulanacak.

- Şırnak’ta helikopterin yüksek gerilim hattına takılıp düşmesi ve 13 askerin şehit olması üzerine uçuş güvenliği gündeme gelmişti. Düzenlemeye göre, uçuş emniyetini etkileyebilecek nitelikte yapılmış, yapılacak veya kaldırılacak olan yapı benzeri tüm düşey engellere dair bilgiler, Harita Genel Komutanlığı’na gönderilecek. Kurumlar, kendilerine ait bilgilerin güncelliğinin sağlanmasından sorumlu olacak. Harita Genel Komutanlığı da, bu bilgileri elektronik ortamda yayınlayacak.

- Subay Sicil Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikler, TSK Kanunu’na da yansıtıldı. Terfi değerlendirmeleri artık Subay Sicil Yönetmeliği’ne göre değil, YAŞ Yönetmeliği’ne göre yapılacak.

- Terörle Mücadele Kanunu’nun devlete karşı işlenen suçlar ve terör suçları kapsamında, gerçek ve tüzel kişilerin mallarına tedbir konulmasından sonra, takipsizlik kararı verilirse, malvarlıklarındaki tedbir 1 yıl içinde kalkıyordu. Bu süre 2 yıla çıkarıldı.

- Darbe ve terör gibi devlete karşı suçlarda açılan davalarda, sanıkların adreslerinin bulunmaması halinde, mahkemenin, dava dilekçesinin özetini, tirajı 50 binin üzerinde olan ulusal gazetelerden birinde ilan etmesi yeterli olacak. Başka tebligat yapılmayacak.

- FETÖ başta terör örgütleriyle bağlantılı ve irtibatlı olanlar, arabuluculuk ve bilirkişilik yapamayacak, noterlik stajına da alınmayacaklar.

- Firari darbeci askerlere yönelik düzenlemeye göre, artık “izinsiz ülke sınırı dışında üç günü geçiren askerlere” firar suçundan ceza verilecek.

RİSK AZALTILACAK
Savunma Bakanlığı kaynakları, askerlik kanununda yapılan değişiklikle ilgili olarak, mevcut düzenlemenin bütün terör örgütü iltisakları için böyle olduğunu, bu durumdakileri toplu olarak askere almamak için celpleri bölme kararı aldıklarını, riski azaltıp kitleyi eriteceklerini ifade ettiler.


Haberin Devamı

Milli güvenliğe tehdit olanlar askere alınacak

Haberin Devamı

BAKMADAN GEÇME!