Milli Eğitim’in beynine girdik

Güncelleme Tarihi:

Milli Eğitim’in beynine girdik
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2013 00:00

Milli Eğitim Bakanlığı’nın bilimsel danışma ve karar organı işlevini yerine getiren Talim Terbiye Kurulu üyeleri kimdir, ne yapar, nasıl çalışırlar? Yıllardır merak edilen bu kurulun kapısını araladık. Çocuklarımızın ufkunu çizen ekibi tanıdık.

Haberin Devamı

Doç. Dr. Güray Kırpık

Tarihçi üye

Gazi Eğitim Fakültesi Tarih Eğitimi Anabilim Dalı’nda lisans eğitimini tamamladı. Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde ortaçağ tarihi alanında yüksek lisans ve doktora yaptı. Kahire Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü ve Daru’l-Ulûm Fakültesi’nde araştırmacı olarak çalışmalar yaptı. Tarihle ilgili kitap ve makaleler yayımladı.   

Dr. Hüseyin Şirin

Hız tutkunu, futbolcu

Ortaokul yıllarında lisanslı yüzücü, lisede ise lisanslı futbolcu olarak çeşitli takımlarda yarışma ve turnuvalara katıldı. Kendisini bir hız tutkunu olarak tanımlıyor. Yüzme ve amatör balıkçılık hobilerinden. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme lisans eğitimi aldı.

Doç. Dr. Hatice Duran Yıldız

Haberin Devamı

Mekanik kalem tutkunu

Resim yarışmalarında dereceleri var. Yüksek enerji, astronomi, uzay konularında çalışmayı seviyor. Dünyanın dört bir yanından alınan mekanik kalem koleksiyonu bulunuyor. Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi, Fizik Bölümü birincisi olarak mezun oldu, Toledo Üniversitesi’nde yüksek lisans yaptı, ODTÜ/CERN işbirliğinde
2003’te doktorasını aldı.

Prof. Dr. Mehmet Bayyiğit

Tiyatro ve resme meraklı

Öğrencilik yıllarında tiyatro, resim ve çizgiyle ilgilendi. Bölge bisiklet takımında sporculuk yaptı. Yükseköğrenimini Erzurum Atatürk Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Kelam ve İslam Felsefesi Bölümü’nde tamamladı. Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Din Sosyolojisi Anabilim Dalı’nda profesörlüğe kadar yükseldi.

Milli Eğitim’in beynine girdik

Prof. Dr. Cengiz Alacacı

Matematikçi başkan yardımcısı

ODTÜ Eğitim Fakültesi matematik öğretmenliği mezunu. Southern Illinois ve Pittsburgh üniversitelerinde matematik eğitimini sürdürdü. Bilkent Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde görev aldı. Matematik programları ve matematik eğitiminde uzman. TTK’da başkan yardımcısı.

Abdülkadir Yılmaz

Müfettişken üye oldu

ODTÜ Fen Edebiyat Fakültesi Matematik’ten mezun olduktan sonra Kırşehir’de matematik öğretmenliği yaptı. Suudi Arabistan’daki okullarda matematik ve bilgisayar öğretmeni oldu. Türkiye’de müfettişlik, Viyana ve Londra’da müşavirlik
yaptı.

Haberin Devamı

Prof.Dr. Emin Karip

Animasyon film meraklısı başkan

Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Eğitim Yönetimi ve Planlaması Bölümü’nden mezun olduktan sonra University of Pittsburgh’da yüksek lisans ve doktora yaptı. Animasyon filmlerine merakından dolayı Pittsburgh’da yaşadığı sekiz yıl boyunca her yıl Animasyon Filmleri Festivali’nin müdavimiydi. Türk Halk Müziği, Türk Sanat Müziği ve klasik müzikten caza kadar geniş bir yelpazede müzik zevkine sahip. 2011 yılından bu yana Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı.

Dr. İbrahim Demirci

Edebiyatçı üye

Erzurum Atatürk Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nün ardından öğretmenlik yaptı. 1975’te Edebiyat dergisinde başladığı yazı hayatını Yedi İklim, Konya, Nar, Çerağ, Eylül, Aşiyan gibi dergilerde sürdürdü.

İbrahim Bükel

Haberin Devamı

Yurtdışında öğretmenlik yaptı

Öğretmen olarak Urfa, Hatay ve Konya’da çalıştı. Konya Selçuk Üniversitesi İngilizce Anabilim Dalı’nda lisansını tamamladı. İngilizce öğretmenliği yaptı. İngiltere’de İngilizce ve Türkçe dersleri verdi.

Öğrenciler niye türev, integral öğrensin ki?

Ders kitapları gerçekten bir çocuğun öğretmen olmadan kendi başına okuyup öğrenebileceği bir şekilde tasarlanmalı. Kitaplarımız tasarım olarak da çok zevkli değil. Çocukların okuyabileceği bir tasarım ve içerik gerekli. Şimdi kitapları hafifletiyoruz. Eski kitapların 10’da biri ebatında kitaplar hazırlıyoruz. Ciddi bir ayıklama yaptık. Çocuklara fizik, kimya, matematikte her şeyi öğretmemiz gerekmiyor. Örneğin niye öğrenciler türev, integral öğrensin ki, bunun bir zorunluluğu yok.

Haberin Devamı

En büyük eleştiriyi çocuklarımdan ve arkadaşlarından aldım

Başkan olunca en büyük eleştiriyi sadece çocuklarımdan değil, onların arkadaşlarından da aldım. Çocuklarımın arkadaşları görevimi bildikleri için sık sık çocuklarıma “Bak, şöyle bir problem var. Bunu babana söyle, çözsün” gibi şeylerle geliyor. Aslında hepimizin yakındığı birtakım problemleri görmek mümkün. Birtakım derslerdeki ders kitaplarının niteliğiyle ilgili şikâyetleri diğer çocuklar gibi kendi çocuklarım da bana söylüyor. Çocuklar genel olarak “Biz bunları neden öğreniyoruz?” sorusunu soruyorlar. Evet, bazı şeylerin güncellenmesi gerekiyor.

Talim Terbiye kesinlikle kitap yasaklamaz

Haberin Devamı

Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı kitap yasaklamaz ve ders kitapları dışında bir kitap incelemez. Bu kitaplar kesinlikle bize gelmez, kabul ya da reddedilmez. Bir çocuğun hangi şiiri, hangi kitabı, hangi romanı okuyacağına biz karar veremeyiz. Çocuklar bu kitapları alabilir, seçebilir, okuyabilir, bu onların tercihidir. Bize birazcık haksızlık yapıldığını düşünüyorum. Kitaplarda tek dikkat ettiğimiz şey ayrımcılık, cinsiyetçi ya da küçük düşürecek ifadelerin bulunmaması.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!