Milli Eğitim Bakanı Avcı, Eskişehir'de

Güncelleme Tarihi:

Milli Eğitim Bakanı Avcı, Eskişehirde
Oluşturulma Tarihi: Şubat 06, 2015 16:25

- Özel koleksiyonlardan bir araya getirilen Türkiye'nin en büyük Mushaf-ı Şerif sergisi, Avcı'nın da katıldığı törenle izlenime sunuldu - Bakan Avcı: "Türkler tarih boyunca Kur'an-ı Kerim'i tam da emredildiği gibi huşu içerisinde, saygı içerisinde, hürmet içerisinde ve muhabbet içerisinde dinlemeyi sanat haline getirmiş bir millet"

Haberin Devamı

ESKİŞEHİR (AA) - Türkiye'nin en büyük Mushaf-ı Şerif sergisi "Mukaddes Miras", Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın da katılımıyla Eskişehir'de açıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, Eskişehir Valiliği, Türk Dünyası Vakfı ile İslam Kültür ve Sanat Platformu tarafından ETİ Arkeoloji Müzesi'nde düzenlenen serginin açılış töreni, hafız Furkan Çınar'ın Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Avcı, törende yaptığı konuşmada, bu organizasyonda emeği geçenlere teşekkür etti.

Eskişehirlilerin bu sergiye gereken ilgiyi fazlasıyla göstereceğinden emin olduğunu dile getiren Avcı, özellikle cami ve okullarda herkesin bu sergiden haberdar edilmesini istedi.

Kur'an-ı Kerim için "Mekke'de nazil oldu, Kahire'de okundu, İstanbul'da yazıldı" denildiğini hatırlatan Avcı, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

"Dolayısıyla biz Türkler, Kur'an-ı Kerim'i güzel yazmakla müftehiriz yani iftihar ediyoruz. Bizim bir özelliğimiz daha var Türkler olarak, bu millet aynı zamanda Kur'an-ı Kerim'i en güzel dinleyen millet. Evet, yazmayı, okumayı ve en güzel dinlemeyi... Türkler tarih boyunca Kur'an-ı Kerim'i tam da emredildiği gibi huşu içerisinde, saygı içerisinde, hürmet içerisinde ve muhabbet içerisinde dinlemeyi sanat haline getirmiş bir millet. Biraz önce Kuran'ı Kerim okunurken buradaki sessizlikte aynı duyguları yaşadım."

Kur'an tilavetinden dolayı Çınar'a teşekkür eden Avcı, serginin Eskişehirlilere hayırlı olmasını diledi.

- "En büyük zenginliğimiz"

Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna ise sergiyle ilgili bilgi vererek, "Bu sergi, aynı zamanda bizler için mukaddesatımıza dair bir gönül yolculuğu olacaktır" dedi.

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Hasan Kamil Yılmaz da Kur'an-ı Kerim'in önemine değinerek, "Bin 400 seneden beri en güzel yazılar Kur'an için yazılmış, en güzel levhalar Kur'an ayetleri üzerine döşenmiştir. Dolayısıyla o bizim sanat bakımından da en büyük zenginliğimiz olmuştur" ifadesini kullandı.

Yılmaz, serginin, yaklaşık bin yılı kuşatan İslam tarihi boyunca İslam coğrafyasının muhtelif yerlerinde ve dönemlerinde yazılmış Kur'an-ı Kerim'lerden oluştuğunu bildirdi.

Haberin Devamı

Daha sonra Avcı, Tuna ve Yılmaz, açılış kurdelesini keserek sergiyi gezdi.

- "Mukaddes Miras"

İslam coğrafyasında 9 ila 19'uncu yüzyıllar arasında yaşamış önemli hattatlar tarafından kaleme alınan el yazması orijinal Kur'an-ı Kerimlerden oluşan sergide, Kuzey Afrika'dan Çin'e, Hindistan'dan Moğolistan'a, Cezayir'den İran'a kadar çok geniş bir coğrafyada yazılmış mushafların birçoğu yer alıyor.

Seçkide, İslam hat sanatında ekol kabul edilen Şeyh Hamdullah, Hafız Osman, Cafer-i Baysunguri Tebrizi, Mehmed Emin Rüşdi ve Hafız Mustafa Şevki gibi önemli ustaların eserleri de bulunuyor.

Sergi, 25 Şubat'a kadar gezilebilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!