Milli atlet Süreyya Ayhan EPO testi istedi

Güncelleme Tarihi:

Milli atlet Süreyya Ayhan EPO testi istedi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2006 10:40

Doping kontrol sürecini bozduğu gerekçesiyle 2 yıl pistlerden men cezası alan milli atlet Süreyya Ayhan, bu kez işi sıkı tutuyor. Ceza süresi Ağustos ayındaki Avrupa Şampiyonası öncesinde dolacak milli atlet, pistlere dönebilmesi için Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği (IAAF) kurallarına göre gereken doping kontrollerinin ilk ikisine girdi.

EPO TALEBİ

Doping Kontrol Merkezi'ne iki kez numune veren milli atlet, son iki analizden önce gerekmemesine karşın EPO (Eritropoetin) kontrolü (kan analizi) yapılmasını da istedi.
Kontrol masraflarını cebinden karşılayan milli atletin EPO testi ve gelişmiş kontrolleri için Türkiye Doping Kontrol Merkezi, Atina laboratuvarı ile işbirliği yapacak.

IAAF KURALI

IAAF Anti-doping Kuralları'nın 40.12 numaralı maddesine göre, bir yıl veya daha fazla süreyle yarışmalardan men edilen bir atletin, ceza süresi içinde üçer ay arayla en az üç kez doping kontrolüne girmesi, ceza süresinin dolmasından hemen önce de geniş kapsamlı bir test daha yaptırması gerekiyor.

Kural, yapılan testlerin en azından son ikisinde EPO analizini öngörüyor. 2 yıldır pistlerden uzak kalan Süreyya Ayhan'ın cezası 6 Ağustos'ta sona eriyor. Atletizm Federasyonu, 7 Ağustos'ta başlayacak Avrupa Şampiyonası'nın katılım barajını geçmesi için yarışma fırsatı bulamayacak atletin, organizasyona “son şampiyon” sıfatıyla katılmasına hak tanınması için Avrupa Atletizm Federasyonları Birliği'ne (EAA) başvurmuştu. EAA Konseyi, kararını Şubat ayında yapacağı toplantısında verecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!