Milletvekili lojmanları

Emin ÇÖLAŞAN
Haberin Devamı

Birkaç hafta öncesine kadar milletvekillerine ait 400 lojman vardı. Bunlar Ankara'nın Çankaya Semti'nde belli bir yerde toplanmış üç katlı evlerden oluşur. Yüksek duvarlarla çevrilidir, nizamiyesi vardır ve polis denetiminden geçmeden içeri giremezsiniz.

Milletvekili sayısı 550 olunca, lojman sayısı eksik kalıyordu. Devletimiz ve milletimiz bu eksikliği gidermek için kolları sıvadı, ve aynı yerde hızla 176 yeni daire yaptırdı.

Bu iş için yüz milyarlarca lira harcandı.

Lojmanı olmayan milletvekilleri şimdi yavaş yavaş bu yeni dairelere taşınıyorlar. Ama gelin görün ki, bu aşamada bazı sorunlar çıkıyor!

Eski üç katlı lojmanlar, bu vatandaşlara tümüyle dayalı döşeli ve eşyalı veriliyordu. Mutfaklarında bulaşık makinesi, banyolarında çamaşır makinesi dahil...

Yenilerde sadece perde ve fırın veriliyor.

Milletimizin vekilleri bu duruma itiraz ediyorlar!

Bu lojmanları onlara beğendirmek bir türlü mümkün olmuyor. Yeni lojmanlar için kura çekilmiş, herkesin şansına bir daire çıkmış.

Her daire 180 metrekare. 4 oda bir salon. Tertemiz, pırıl pırıl.

Bazıları alafranga tuvaletleri söktürüp alaturkaya çevirmeye kalkışıyor! Bazıları lojmanın balkonunu kapatıyor.

‘‘Bizim fayansları kırdırın, rengini şu renkten bu renge döndürün...’’

‘‘Benim daire kuzeye bakıyor. Ben öbür tarafı isterim...’’

‘‘Niye bunların eşyası yok?..’’

Adamlar bıktırıyor. Meclis Başkanlığı ne yapacağını şaşırıyor ve bunları uyaran bir genelge yayınlıyor.

Beğenmedikleri bu lojmanlara milletimizin vekillerinin ne kadar kira ödediğini biliyor musunuz? Sıkı durun!

Ayda sadece 28 milyon lira. Kira ve yakıt dahil!

***

Lojman yerine kendi evinde oturmayı tercih eden milletvekillerinin çoğu DSP'li.

Örneğin DSP'li bakanlardan Nami Çağan, Zekeriya Temizel, Hikmet Sami Türk, İstemihan Talay ve Hikmet Uluğbay kendi evlerinde oturuyorlar.

Cihan Yazar, Ahmet İyimaya, Ufuk Söylemez, Ayfer Yılmaz, Metin Emiroğlu, Süleyman Hatinoğlu, Oya Araslı, Murat Karayalçın gibi çeşitli partilerden çok az sayıda milletvekili de kendi evlerinde oturmayı tercih ediyorlar.

Parti liderlerinden Mesut Yılmaz, Bülent Ecevit ve Necmettin Erbakan lojmanda oturmuyorlar.

Deniz Baykal'a tahsis edilen lojmanda oğlu ve gelini oturuyor. Tansu Çiller'e tahsis edilen lojmanı ise zaman zaman oğlu Mert ve ‘‘kadınlı erkekli yakın arkadaşları’’ kullanıyor. Buraya güzel bir Amerikan bar yapılmış.

Baykal ve Çiller'in oğulları için yaptıkları belki yasaldır, ama vicdan ölçüleri içinde ne kadar doğru olduğunu tartışmak gerekir... Çünkü bizim bildiğimiz milletvekili lojmanı, kişiye tahsis edilmiştir.

***

Ankara'da iki ayrı lokantanın sahibi olan bir DYP milletvekilinin ise lojmanını başka amaçlarla, çamaşırhane olarak kullandığı iddia ediliyor. Milletin bu vekilinin lojmana sanayi tipi büyük çamaşır makinesi getirdiği, iki lokantanın kirlilerini burada yıkatıp ütüye tabi tuttuğu söyleniyor.

Meclis lojmanlarına en büyük rağbeti Refah milletvekilleri gösteriyor. Erbakan dışında bunların tümü lojmanda oturuyor.

Tabii bu arada bazı sorunlar da oluyor! Örneğin lojman sitesinin bayan kuaföründe erkek eleman çalışmasına Refah takımı karşı çıkıyor. Erkek elinin kadın kafasına değmesi, ya da erkeğin kadın saçını görmesi günah olduğundan, erkek kuaförlerin işi zorlaşıyor!

***

Türkiye'de milletvekili seçilmek avantalı iş. Çok iyi para alıyorsunuz. Emeklilikte size çok kıyak işlemler yapılıyor. Emekli milletvekili 300 milyona yakın maaş alıyor. Böyle bir örnek Türkiye'de yok... Çünkü bunlar, bu gibi konularda çıkan her yasaya kendileri için usturuplu maddeler koydurup hadiseyi kendilerine yontmayı başarıyorlar.

Ancak ülkemizde milletvekili seçilmek de kolay iş değil. Önce genel başkanının gözüne girip listede ön sıralarda yer almanız gerek. Seçim öncesinde ise büyük para harcıyorsunuz.

Hele listedeki sıranız seçilmek için garantili değilse, harcamanızı daha da arttırmak zorundasınız.

Bu yüzden öğretmen, polis, işçi, memur, emekli, çiftçi, küçük esnaf gibi kimselerin milletin vekili olarak Meclis'e gelebilmesi mümkün değil. Parası olmayana Meclis kapalı!

İnsanın aklı almıyor. Hepsi de paralı olan bu insanlar, Meclis lojmanlarında akıl almaz işler yapıyorlar.

Büyüklü küçüklü kaprisler, mızıkçılık, verileni beğenmemek, hep daha fazlasını istemek...

Kendisine verilen lojmanı başkalarına kullandırmak...

Türkiye'nin hiçbir yerinde hiçbir kesime böylesine bir ayrıcalık sağlanmamış. Ayda 28 milyona üç katlı, 180 metrekare lojman yok.

Hiç değilse bunun değerini bilsinler de, Meclis'te doğru dürüst çalışıp iş yapsınlar.

Yazarın Tüm Yazıları