Milletvekili Çakırözer: Getirilen kısıtlamalar kabul edilemez

Güncelleme Tarihi:

Milletvekili Çakırözer: Getirilen kısıtlamalar kabul edilemez
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2017 20:07

Milletvekili Çakırözer: Getirilen kısıtlamalar kabul edilemez

Haberin Devamı

ESKİŞEHİR,(DHA)- CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'na Ak Parti tarafından getirilen 130 maddelik Torba Yasada şehit yakınları, gaziler ve engellilere tanınmış hakların gaspı anlamı taşıyan düzenlemelerin de yer aldığını söyledi. Çakırözer, "Bunların başında, gazilerimiz ve engelli yurttaşlarımızın ÖTV muafiyetli araç alımına getirilen sınırlama vardı" dedi. 
Milletvekili Utku Çakırözer, Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit, Dul ve Yetimleri Derneği Genel Başkanı malul gazi albay Taner Uran ile birlikte derneğin Eskişehir Şubesi'ni ziyaret etti.  Çakırözer burada yaptığı açıklamada şunları söyledi.
"AKP hükümeti torba yasanın 78'inci maddesinde gazi ve engelli yurttaşlarımızın alacakları otomobiller için 1600 cc motor hacmi sınırlaması ile aracın vergisiz değerinin 70 bin TL'nin altında olması şartının getirilmesini istedi. Komisyondaki görüşmeler sırasında hem engelli ve gazilerimizi temsil eden dernek başkanlarımızla birlikte bu kısıtlamanın kaldırılması için mücadele verdik. “Gazilerimiz ve engellilerimizin kendi özel ihtiyaçlarına göre araçlarını alma seçeneklerinin kısıtlandırılmasının kabul edilemeyeceğini, bu düzenlemenin geri çekilmesi gerektiğini komisyonda benim de aralarında olduğu CHP'li milletvekilleri ve diğer muhalefet partilerinin sözcüleri ısrarla belirttik. Bizlerin ısrarları sonrasında engelli yurttaşlarımız ve gazilerimizin ÖTV'siz alabilecekleri araçların vergisiz üst sınırı 70 bin TL'den 90 bin TL'ye çıkarıldı. Bizim talebimiz bu sınırlamanın tamamen kaldırılmasıydı. Komisyonda Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit, Dul ve Yetimleri Derneği Genel Başkanı Malul Gazi Albay Taner Uran ve diğer engellilerle ilgili sivil toplum örgütleri ile birlikte yaptığımız tüm karşı çıkışlarımıza rağmen madde bu çok sınırlı bu kabul edildi. 
Tabii ki ulusça kaynaklarımızın etkin ve verimli kullanımına, tasarrufuna ihtiyaç vardır. Fakat tasarruf etmeye engellilerin, gazilerimizin ihtiyacını karşılayan bir hakkı ortadan kaldırarak başlamak ne kadar akılcıdır? 80 milyonun alın terinden kesilen vergilerle oluşan milli bütçemizi saraylara, rantiyecilere, yandaş müteahhitlere peşkeş çeken AKP hükümetinin sadece engelli yurttaşlarımız, gazilerimiz ve şehit yakınlarımız üzerinden tasarrufa gitme ısrarını anlamış değiliz. Hükümet, bakanlıklara, kamu kurumlarına, bin odalı saraylara istenildiği takdirde binlerce lüks araç temin ederken tasarrufun gazi ve engelli yurttaşlarımızın günlük zorunlu hareketi için gerekli araçlarından başlatılması vicdanlara sığmayan kabul edileme bir yaklaşımdır. Şehit aileleri ve gazilerimiz ÖTV muafiyetli araç alımına malul gaziler ve tüm engelli yurttaşlarımızın da dahil edilmesini beklerken bu torba tasarıyla şehit ailelerimiz, gaziler ve engelliler sadece düşük bedelli taşıtlara mahkum edilmektedir.
Bütçe görüşmeleri sırasında yaptığım konuşmalarda şehit yakınları, gazilerimiz ve engelli yurttaşlarımızın şu haklı taleplerinin yerine gelmişin bir kez daha istedik: ÖTV muafiyetli araç alımında kısıtlamaların kaldırılması, Torba yasada 'hizmetli' sınıfında çalıştırılan 15 Temmuz gazilerinin 'memur' sınıfına geçirilmesine ilişkin düzenleme var. Bunun tüm şehit yakınları ve gazileri kapsayacak biçimde genişletilmesi, Şehitlerimizin iki yakınının kamuda istihdamı uygulamasının gazi yakınlarını da kapsayacak biçimde genişletilmesi, 15 Temmuz darbesine karşı mücadele verirken şehit olanların yakınları ile gazi olan kahraman yurttaşlarımıza tanınan özlük hakları ve diğer imkanlar ile terörle mücadelede şehit olanların yakınları ile gazi olan kahraman güvenlik görevlilerimize ve yurttaşlarımıza tanınan hak ve imkanlar arasındaki uçurumun ortadan kaldırılmasını istedik. 
Vatanımızı, bağımsızlığımızı korurken hayatını veren şehitlerimizin aileleri ile kahraman gazilerimiz hepimize emanettir. Onlara en üst düzey yaşam imkanlarını vermek zorundayız.  İktidar muhalefet ayrımı olmaksızın onların talep ve beklentilerini yerine getirerek, hayatlarını en iyi koşullar altında sürdürmelerini sağlamak hepimizin boynunun borcudur. Önümüzdeki hafta torba yasa TBMM Genel Kurulu'nda ele alınacak. Hükümete çağrıda bulunuyoruz: Gelin şehit yakınlarımız ve gazilerimizin temel ihtiyaçları üzerinden kısıtlama yapmaktan vazgeçin."
-

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!