Milas'ta dekar başına silaj fiyatı açıklandı

Güncelleme Tarihi:

Milasta dekar başına silaj fiyatı açıklandı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 27, 2018 17:50

Milas'ta dekar başına silaj fiyatı açıklandı

Haberin Devamı

MİLAS Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, oda olarak aldıkları kararla birlikte, 2018 yılı itibarıyla dekar başına silaj yapma fiyatının 70 lira, her şey dahil silaj yapma fiyatının ise 140 lira olduğunu açıkladı.

Son dönemde gelişen hayvancılıkla birlikte yem ihtiyacını karşılamak için silajlık mısır tarımına yönelen Milaslı çiftçiler, aylarca gözleri gibi baktıkları ürünü hasat etmeye başladı. Çiftçilere kaliteli tohum, gübre, ilaç ve tarımsal danışmanlık hizmeti sunan Milas Ziraat Odası, çiftçinin mısır tarımına yönelişini de dikkate alarak, çiftçiler arasında fiyat konusunda denge sağlanması amacıyla silaj yapma fiyatlarını belirledi. 2018 yılında 1 dekarlık silaj yapma fiyatının 70 TL, her şey dahil silaj yapma fiyatının ise 140 TL olarak belirlendiğini duyuran Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, silajlık da dahil mısır üretimi konusunda açıklamalarda bulundu.

Bu yıl itibariyle hem silaj için hem de mısır üretimi için Milas'ta yoğun bir ekim olduğunu belirten Başkan Atıcı, "Bizim elimizdeki kayıtlara göre; 2 bin 392 çiftçimiz 54 bin 294 dekarlık bir alanda silajlık mısır ekimi yaptı. 196 çiftçimiz de 3 bin dönümün üzerindeki bir arazide mısır elde etmek için ekim yaptı. Milas'ta eskiden pamuk yetiştirilen alanların son dönemde mısır tarımına ayrıldığını söyleyebiliriz. Çünkü bu 54 bin dekarlık alanlar pamuk alanlarıydı. Tabi çiftçimiz hayvancılığa istinaden yem ihtiyacının karşılanması için büyük oranda mısır ekimine yöneldi. Çiftçimizin bu üründeki yönelişini dikkate alarak; Mizotar şirketimiz aracılığıyla çiftçilerimize kaliteli tohum servisi yapıyoruz. Ayrıca tohum seçiminde olduğu gibi ekim esnasında da çiftçilerimize ziraat mühendislerimizle danışmanlık yapıyoruz. Bazen benim de bizzat katıldığım tarla günlerimizde, ziyaretlerimizde bu alandaki üretimin kaliteli ve verimli olması konusunda çaba harcıyoruz. Bu konuda da bir hayli yüksek verimlere ulaştık" dedi.

Milas'ta mısır veriminin yüksek olduğu halde son dönemdeki fiyat politikası nedeniyle çiftçinin üretimi bıraktığını kaydeden Atıcı, "Dekar başına 1600-1800 kilogram rekolte çıkıyor, ancak fiyat bakımından çiftçinin girdilerini, masrafını karşılamıyor. O nedenle tane mısır üretimi artık çiftçinin ilgi alanı olmaktan çıktı. Bu şekilde mısır ile slajlık mısır arasında uçurum oluştu. 54 bin dekarda silajlık 3 bin dekar tane mısır ekimi yapılıyor. Bu eskiden yarı yarıyaydı. Özellikle Toprak Mahsulleri Ofisi'nin açıkladığı mısır fiyatları çiftçiyi memnun etmiyor. Dolayısıyla bu girdilerin düşürülmesi ya da fiyatların artması gerekiyor. Yoksa mısır açığı artmaya devam edecek" dedi.

Cavit AKGÜN / MUĞLA, (DHA)

FOTOĞRAFLI

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!