Midyat'ta dilencilikle mücadele

Güncelleme Tarihi:

Midyatta dilencilikle mücadele
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 2017 11:20

Midyat'ta dilencilikle mücadele

Haberin Devamı

Mehmet Halis İŞ/MİDYAT (Mardin), (DHA)- MARDİN'in tarihi ilçesi Midyat'ta sayıları giderek artan, halkı ve turistleri huzursuz eden dilencilerle mücadele başlatıldı. Kaymakam Hüseyin Tekin, "Midyat'ta dilenciliği ve çocuklara yönelik dilendirme amaçlı herhangi bir oluşuma müsaade etmeyeceğiz. Çok kısa zamanda bunun sonu gelecek" dedi.
Midyat'taki tarihi mekanlarda yerli ve yabancı turistleri taciz ederek para isteyen, dilenen çocuklar ve ailelerine yönelik mücadele için Kaymakam Kaymakam Hüseyin Tekin başkanlığında yapılan toplantıya, İlçe Milli Eğitim Müdürü Abdulkadir Altay, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Halil İbrahim Çiftçi, İlçe Emniyet Müdürü Vekili Serhan Açıkgöz, SYDV Müdürü Alaattin Bilgiç ve Zabıta Müdürü Barış Özsunar'ın katıldığı bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıda, ilçe genelinde dilencilikle mücadele kapsamında ilgili kurum yöneticileriyle dilenciliğin boyutları, dilenciliğin nedenleri masaya yatırılarak züm önerileri değerlendirildi. 
Toplantının ardından açıklama yapan Kaymakam Tekin, bazı ailelerin çocuklarının dilenmesine, insanlardan para istemisen göz yumduğunu belirterek, "İlçemiz genelinde esnafımızdan, yerel halkımızdan ve turistlerden yoğun olarak gelen şikayetleri değerlendirdik. Değerlendirme neticesinde özellikle dilencilik yapan, dilendirilen ve maalesef bu noktada da halkın genelinde de bir huzursuzluğa yol açan bir kitle var. Özellikle şunun altını çizmek istiyorum ki ben, yetişkinlerde kanun tarafından verilen yetkileri sonuna kadar kullanacağız. Gerek idari yaptırım, ceza neyse, ama çocuklarımız konusunda da şunu açıklıkla ifade edeyim ben; çocukların dilendirilmesi, çocuk ihmali istismarına girmektedir. Buna müsaade etmeyeceğiz. Bazı aileler, en hafif tabirle çocuklarının dilenmesine, insanlardan para istemesine göz yumuyorlar. Bir kısmı da bunu teşvik ediyor. Bu çocukların ruhsal, fiziksel ya da sosyal manadaki duygu gelişimine zarar veriyor. Çocukları daha böyle maddiyatçı yapıyor. İlçenin turizm dokusuna da ciddi manada zarar veriyor" dedi.
'MİDYAT'A DIŞARDAN GETİRİLEN DİLENCİLER VAR'
Kaymakam Tekin, “Ebeveynleri bu konuda büyük bir iş düşüyor. Bizler yardımcı olmaya hazırız, onlar da bize yardımcı olsunlar. Her yerde, Midyat genelinde bir tedbir alınacak. Turizm odaklı bir konu değil, ilçenin bir sorunu. Turizmin yoğun olduğu Midyat kesiminde bu yapılacak, öbür tarafta bu yapılmayacak diye böyle bir şey yok, her yerde yapılacak. İnsanları rahatsız ederek, hatta ve hatta bazen tacize varan usuller ile insanlardan para alınmaya kalkışıldığı zaman biz orada 'dur' deriz. Buna müsaade etmeyiz. Bize gelen bilgiler ilçe dışından bunu yapan şahıslar var. onlarla da alakalı önlemler alacağız. Müsaade etmemiz söz konusu değil. Sadece Midyat'a dışarıdan dilenmek için gelen, çocuk getiren şahıslar var, yetişkinleri getirenler var. Bunlar bizim çocuklarımız, bunlardan vazgeçmemiz mümkün değil. Çocukların bu yaşlarda yapması gereken oyun oynamalarıdır. Eğitimleri ile ilgilenilmesi, anne ve baba şefkatine ihtiyaç duydukları bir zaman dilimi" diye konuştu.
'KİM KANUN DIŞINA ÇIKARSA SONUÇLARINA KATLANACAK'
Kaymakam Tekin, şöyle konuştu:
"Aldığımız kararlarlar var. Şunun garantisini veriyoruz; Midyat'ta dilenciliği ve çocuklara yönelik dilendirme amaçlı herhangi bir oluşuma müsaade etmeyeceğiz. Çok kısa zamanda bunun sonu gelecek. Çocuklarımız bizim evlatlarımız. Onlar için ne gerekiyorsa biz yapacağız ama sorumsuzluk yapan aileler konusunda da gereğini yapmada tereddüt etmeyeceğiz. Midyat yaşanabilir, güzel, turistlik dokusu olan bir şehirdir. Buna kimsenin zarar vermesine göz yummamız söz konusu değil. Öncelikle ailelerin ikaz edilmesi, bu çocukların hakikaten eksikliğini çektiği bir şey varsa bu konuda yardımcı olacağız. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüz, rehber öğretmenler, okul müdürlerimiz bu konuyu takip edecek. Çocukların ihtiyaç duyduğu, eksikliğini hissettiği bir şey varsa devletimiz imkanlar ölçüsünde zaten yardımcı olacak. Devletimiz düşük gelirli ailelere doğrudan yada dolaylı yardım ediyor.  Bunu ötesinde sorumsuzluk yapan, üstü kapalı bir şekilde bu çocukları dillendiren ailelere de kanunda bunun zaten karşılığı var, idari para cezası, dilendirenler ile alakalı, ceza kanununda yine hapis öngören bir yaptırım var. Bunlar uygulanacak. Kim kanun dışına çıkarsa sonuçlarına katlanacak. Çocuklarımıza yönelik de rehabilite çalışmaları yapacağız."

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!