Mide tümörü, dünyada ilk kez ağızdan girilip çıkarıldı

Güncelleme Tarihi:

Mide tümörü, dünyada ilk kez ağızdan girilip çıkarıldı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2007 00:00

Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Selçuk Mercan, 33 yaşındaki kadın hastası Ü.V’nin mide duvarındaki 6 santimetrelik tümörü ağzından çıkardı. Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi’nde yapılan ve literatüre geçecek ameliyatta, karında açılan 5’er milimetrelik iki kesiden mideye sokulan laparoskopi ile ağızdan yine mideye ulaşan gastroskopi kullanıldı. Karından giren aletlerle iyi huylu tümör kesildi, gastraskopiyle çekilip ağızdan dışarıya alındı. Ameliyat yaklaşık 2 saat sürdü.

Türkiye’de ilk kez uygulanan ameliyat, dünyada da yeni olan ve geleceğin cerrahisi gözüyle bakılan vücuttaki boşlukların kullanılması esasına dayanıyor.

Söz konusu ameliyatta kullanılan boşluk ise mide. Ameliyatta genel anestezi verilen hastanın midesine içinde kesici aletler bulunan laparoskoplarla (ince tüpler) ulaşıldı. Ağızdan sokulan, ucunda ışık kaynağı ve kamera sistemini taşıyan gastroskopi de mideye gönderildi.

Gastroskopiyle elde edilen ve monitörden izlenen görüntünün yardımıyla midenin arka duvarındaki "leiomyom" denilen iyi huylu tümör görüldü. Midenin arka duvarına 3 santimetrelik kesi yapıldı. Tümör, mideyi soyar gibi kesildi. Mide boşluğuna düşen tümör yine gastroskopiden sokulan ve sepete benzeyen tutucularla kavrandı. Çekilerek ağızdan dışarıya alındı. Midede açılan kesi dikildi.

Ağrı ve enfeksiyon riski çok azaldı

Türkiye, cerrahi müdahalelerde bu ameliyat ile başarılı bir ilke imza attı. Yayınlanacak makaleler ve tıp dünyasındaki duyurumu sayesinde birçok hekim tarafından bu yöntemin uygulanmaya başlanacağına inanıyoruz. Bizim uyguladığımız teknik iyi huylu tümör için uygun. İyi huylu tümör mide ön duvarında olsaydı içine girmeden, laparoskopik yöntemle çıkarılabilirdi. Midenin arkasına yerleşen tömürlerin çıkarılması daha zahmetli. Çoğu kere karnı açmak gerekiyor. Mevcut yöntemlerle hastaya daha fazla ameliyat travması yükleniyor. İlk ameliyat olduğu için 2 saat sürdü. Ancak deneyim arttıkça süre kısalacaktır. Hasta karnında 10-15 santimetrelik bir dikiş yerine bu yönteme ikna oldu. Açık yara olmadığı için ağrı, enfeksiyon riski azalıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!