Microsoft ve Türkiye

ANKARA’dan bilişim sektöründen bir uzman konuşuyor:‘Microsoft’un patronu Bill Gates Türkiye’ye geldiğinde, neredeyse AKP hükümetinin bilişim çağını yakaladığını ve ülkeyi bilişim çağına taşıyacağını sanacak kadar iyi bir pazarlama tekniği uygulandığını gördük.

Öyle ya... İşadamlarımız, kurumlarımız Bill Gates’i birçok kez Türkiye’ye çağırmışlar. Milliyet’ten Serpil Yılmaz’ın yazısından öğrendiğimize göre, Microsoft’un Türkiye ofisi bu öneriyi Gates’e iletememiş bile... Ancak Ankara’dan edinilen bilişim farklılığı, hem de Başbakan Erdoğan’ın konuya yakınlığı ile kendisi ikna edilmiş ve böylece Erdoğan’la bir araya gelmiş... Tabii ki Bill Gates birçok devlet başkanından önemli...

Bilişim teknolojisinin diğer önemli devleri Sun ve Intel firmalarının CEO’ları Türkiye’ye geldiklerinde Başbakan’la görüşebiliyorlar mı?

Onların da önemli sistemleri var ama pazarlama tekniği nedeniyle Microsoft’la yarışamıyorlar. Bu bakımdan Microsoft’u iyi tanıyanlar, bu dev firmanın iyi bir yazılım devi değil de iyi bir pazarlama devi olduğunu söylüyorlar.

Bill Gates’in gelişini de böyle değerlendirmek lazım. Öncelikle bu görevin, AKP’nin kuruluş aşamasında ismi öne çıkan isimlerden Av. Münci İnci’nin eşi Serpil İnci tarafından üstlenildiğini de bu arada öğreniyoruz.

2.5 DOLARA OFFICE PAKET

Dört saatlik ziyaret nedeni arasında Milli Eğitim Bakanlığı’nın adı öne çıkıyor. Bu doğru bir tespit... Elbette yetişen çocuklara Microsoft ürünleri ile bilgisayarı öğretmek iyi pazar anlamına geliyor. Nitekim Microsoft’un, ‘Office’ paketlerini neredeyse bedava denecek sembolik bir rakama Milli Eğitim Bakanlığı’na satması (2.5 dolar) bu görüşü destekliyor.

Örneğin, Maliye Bakanlığı’nın vergi dairelerini birbirine bağlayan VEDOP projesi ile SSK’nın otomasyon projesine Microsoft’un ‘office’ lisans bedelleri merak edilmez mi hiç?

Bu konu Rekabet Kurumu’nu ilgilendirmez mi?

Ancak bundan daha önemlisi asıl Türk Telekom işine dikkatleri çekmek lazım. 25 Ocak tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan e-devlet portalı... Bu portalın kurulmasında DPT denetiminde ana kurum Türk Telekom olarak gösteriliyor. Bu portalın kurulması ile Türkiye’deki kamu kuruluşlarının hizmetleri web üzerinden yapılacak ve önemli devlet bilgileri bulunacak. Tahmini proje bedeli 20 milyon dolar civarında.

Ancak parasal bedelinden çok taşıyacağı bilgi ve içerik daha önemli. Şu anda şartname yazılıyor ama şartname yazımında ulusal bir danışmanlık firması da yok nedense.

Yakında ihaleye girecek firmalar için ön yeterlilik süreci başlatılacak.

PRAG’DAKİ TOPLANTI

Bugünlerde Prag’da da önemli bir toplantı yapılıyor; dünyadaki e-devlet uygulamaları için... Bunu Microsoft düzenliyor. Türkiye’den sadece üç şirket davetli: SBS, Koç Sistem ve Meteksan...

Bu firmalar Türk Telekom ihalesine katılacaklar arasında geçiyor.

Prag toplantısına bazı bakan ve AKP’li milletvekilleri (bunlardan biri Başbakan’ın danışmanı Reha Denemeç) katıldılar.

ALMANYA’NIN TERCİHİ

Size bir konuyu daha hatırlatırım... AB ülkelerindeki kamu ihalelerini Microsoft alamadı. Bu ülkeler bu ‘dünya devi’nden kaçıyorlar. Almanya, Linux firmasını tercih etti. Çünkü ulusal güvenlik çok önemli; bu ülkeler ‘açık kaynak kotlu’ temelindeki yazılımlara yöneliyorlar.

Bugünlerde DPT’nin Ulusal Bilgi Toplumu Stratejisi Danışmanlık ihalesi var; ancak ihaleye katılacak firmalar arasında yerli bir firma yok.

Bunları art niyetle söylediğim sanılmasın. Sadece AKP hükümetinin ulusal bir strateji geliştirmesi gerekmiyor mu?’

Esat Coşan’a dair

KADIKÖY’den okurumuz Mehmet Ancan yazıyor: ‘Elbirliğiyle vahşi kapitalizmin ve AKP’nin önünü açmak için, bazıları kalenin dışından, sizler gibi de kalenin içinden Baykal bahanesiyle CHP’yi hadım etmeye çalışıyorsunuz.

Köşenizde İskenderpaşa Camii Derneği’nin Esat Coşan’ı anma ve radyodan hatim duası duyurusunu okuyunca şaşırdım. Bu size yakışmaz.’

ÜSKÜDAR’dan Murat Akoğlu da şunları söylüyor: ‘İskenderpaşa cemaati artık dini bir tarikat olmaktan çıkıp şirketleşmiştir. Bu tarikatın mürit sayısında olağanüstü bir azalma olduğunu biliyor musunuz? Bu azalmada Esat Coşan’dan sonra tarikatın başına oğlu Nurettin Coşan’ın geçmesinin payı vardır. Tarikat üyeleri, çok genç olan Nurettin Coşan’ın o makama layık olmadığını düşünüyorlar. Biliyorsunuz bu cemaat ‘Sağduyu Partisi’nde siyasileşmek istedi. Ancak parti de tutmadı. Şimdi sadece cemaat yapısı, şirketleri sürdürmek için ayakta tutuluyor. İskenderpaşa Camii Derneği’nin yaptığı kendi radyolarından -belki de ilk kez oluyor- canlı olarak yayınladıkları hatim duası faaliyeti bu ayakta kalma işinin bir parçası olarak değerlendirilebilir.’

Osmanlı atalarının kemikleri sızladı

BURSA Belediyesi, Cezair Ankara Büyükelçisi Abdelhamid Senouci Bereksi’nin Bursa’yı 25.01.2005’te ziyaretleri sonrası bugün (dün), 1852-1855 yılları arasında Bursa’da Kükürtlü civarında kendisine tahsis edilen bir konakta sürgün yasamış olan Cezayir Halk Kahramanı diye tanımlanan Emir Abdulkadir’in adını Bursa’da, Kükürtlü’de, alelacele, bir gecede değiştirerek Pınar Caddesi sakinlerine bile sormadan ‘Emir Abdülkadir Caddesi’ yapmıştır.

Halk Kahramanı (!) Emir Abdulkadir’in kimliği ve tarihi kişiliği üzerinde kısa bir araştırma eğer yapılmış olsaydı Emir Abdulkadir’in bir Kadiri tarikatı şeyhi olduğu, Osmanlı’Cezayir’den kovanların arasında yer aldığı, beceriksiz (!) yönetimi ile binlerce Müslümanı Fransızlara öldürttüğü, Fransızların işgali tamamlandıktan sonra da Fransızlar tarafından derece atlattırılıp, üst düzey Mason yapılıp Fransızlarla işbirliği yapan, işgalcilere hizmet eden bir sözde halk kahramanı (!) olduğu hemen anlaşılırdı. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Sn. Hikmet Sahin’e, ecdat yadigarı, güzel Bursa’mizda Çekirge Meydanı’nın adını bir zamanlar Çekirge’de yaşadığı için ‘Humeyni Meydanı’ şeklinde değiştirirse şaşmayacağımızı iletiyor, bu davranışlarını esefle kınıyoruz.

Dr. Sedat AKSIN-BURSA

Biliyor musunuz

BURSA’nın AKP’li Büyükşehir Belediyesi’nin, 1852-1855 yıllarında Kükürtlü bölgesinde yaşayan, Kadiri tarikatı şeyhi olarak bilinen, Osmanlı’nın Cezayir’inden kovulmasına ve binlerce Müslüman’ın ölmesine neden olan, Fransızlar tarafından Mason yapılan ve sözde ‘Cezayir halk kahramanı’ diye tanımlanan Abdülhamit Senouli Bereksi’nin adının Pınar Caddesi’ne verildiğini (Dr.Sedat Aksın-Bursa).... KADIKÖY Belediyesi’nin, Hakkarili depremzedeler için kışlık giyecek, gıda ve temizlik malzemesi yardımı kampanyası başlattığını (0216-3460387)...

Mesaj panosu

ÇYDD’
nin ‘Uğur Mumcu’yu Anarken Toprak Bütünlüğümüz ve AB’ paneli İTÜ-Maçka Sosyal Tesisleri’nde bugün 14.00’de; konuşmacılar Prof. Türkan Saylan, Prof. İsmail Duman, Oktay Ekinci ve Erol Köktürk. (0212-252 44 33)

EMEK
Platformu’nün düzenlediği ‘SSK’ların Devrine Karşı Bölge Toplantıları’ bugün Eminönü Kadırga Kültür Merkezi’nde 13.00’de ve Altunizade Petrol-İş Sendikası’nda 16.00’da; konuşmacılar Sami Evren, Süleyman Çelebi, Mehmet Soğancı, Çetin Altun, İzzettin Önder ve Özgür Müftüoğlu.(0212-252 95 00)

SEFAKÖY otobüs durağına yanaşıp o soğukta bekleyen insanları alıp evlerine götüren 34 UM 551 plakalı araç sahibine sonsuz teşekkürler.

Kamil OĞUZ

MECİDİYEKÖY-Ali Sami Yen Stadı’nın arkasındaki yol ve otobüs durağında aydınlatma yok. Lütfen ilgilenin. Nazım CEBİR

GÜNÜN GAFI

‘Merhum Atatürk, CHP’nin bu manzarası karşısında ‘Evladım Haydar! Gel şu CHP’nin başına geç, bu milleti kurtar’ derdi. Başka bir şey demezdi.

(Bağımsız Türkiye Partisi Genel Başkanı Haydar Baş)
Yazarın Tüm Yazıları