Microsoft ve Google arasında YouTube gerginliği

Pek çok alanda ezeli rakip olan Google ve Microsoft’un bazı konularda işbirliği yapması kaçınılmaz.Fakat bunlardan biri, iki şirket arasında bir süredir ciddi bir sorun haline geldi.

Haberin Devamı


Google’ın iktidarı ele geçirmeye başladığı 90’lı yılların sonlarında, arama devi, bugün herkesçe bilinen sloganını üretti: “Kötü olma” (Don’t be evil). Google’ın sunucularında biriken olağanüstü veri miktarı ve internet gizliliğiyle ilgili korkularımız düşünüldüğünde bu, kullanıcıları rahatlatan bir slogandı. Ancak son zamanlarda yaşanan olaylar Google’ın hâlâ bu slogana değer verip vermediğini sorgulamamıza yok açıyor.

Microsoft ve Google arasında YouTube gerginliği

Geçtiğimiz mayıs ayında Microsoft, Windows Phone yüklü telefonlar için bir YouTube uygulaması geliştirdi. Uygulama, kullanıcıların Windows tabanlı telefonları üzerinden YouTube’un devasa video arşivine erişmesini sağlıyordu. Google uygulamayla ilgili bazı çekincelerini dile getirince uygulama Windows Mağazası’ndan kaldırıldı. Microsoft, uygulamayı Google’ın standartlarıyla uyumlu hale getirmek için epey çalıştı ve ağustos yeniden yayına aldı, ama Google uygulamanın YouTube’a erişmesini tekrar engelledi.

Haberin Devamı

Microsoft ve Google arasında YouTube gerginliği


Microsoft Kurumsal Başkan Yardımcısı David Howard, şirketin resmi blogunda yayımlanan bir yazısında “Her zaman tek bir amacımız vardı: Windows Phone kullanıcılarına, Android ve iPhone kullanıcılarına benzer bir YouTube deneyimini sunabilmek.” açıklamasını yaptı. “Google’ın uygulamamız üzerindeki itirazları hem Google’ın ‘açıklık’ taahhüdüyle uyuşmuyor hem de bir Windows Phone uygulamasını kendi platformunda bile zorunlu tutmadığı şeylere zorluyor.


Google’ın en büyük itirazı, Microsoft’un uygulamasını HTML5 ile geliştirilmemiş olmasındaydı. Aslında her iki şirket de modern web sayfaları programlamaya yarayan HTML5’i yaygınlaştırmaya çalışıyor ama Howard’ın dediğine göre, Android ve iOS’teki YouTube uygulamaları da HTML5 kullanılmadan geliştirilmiş. YouTube gibi karmaşık bir uygulamayı HTML5 ile geliştirmek çok fazla zaman ve işgücü gerektiriyor. Dolayısıyla Microsoft, Google’ın böyle bir şeyi sadece kendisine zorunlu tutmasını biraz “kişisel” algılıyor.

Haberin Devamı

Microsoft ve Google arasında YouTube gerginliği


Google Apple’ı seviyor çünkü iOS yüklü cihazlar akıllı telefon atışlarının büyük bir kısmını oluşturuyor. Google, Haritalar ve Arama gibi ürünlerinde gösterdiği reklamlarla iyi bir gelir elde edebiliyor. Öte yandan, Windows Phone’un pazar payı iOS’e ve Android’e kıyasla çok küçük olduğu için Google onu gözden çıkarabiliyor.

Microsoft ve Google arasında YouTube gerginliği


Dolayısıyla Google biraz karanlık tarafa kaymış gibi görünüyor. Microsoft ise YouTube uygulamasından vazgeçmiş değil. Howard, “Kullanıcılarımıza hak ettikleri deneyimi sunmaya kararlıyız ve mantıklı çekinceleri varsa bunları Google ile birlikte çözmekten mutluluk duyarız.” diyor.

E-posta: ekaplanseren@hurriyet.com.tr
Twitter: https://twitter.com/kaplanseren


Yazarın son yazıları


Haberin Devamı

#26 Eylül 2013 Onlarca şifreyi akılda tutma derdine son!
#22 Eylül 2013 Bilgisayarınızın tüm ayarlarına hâkim olun!
#16 Eylül 2013 Bilgisayarınızı ve verilerinizi ücretsiz koruyun
#11 Eylül 2013 En iyi 10 yeni nesil oyun
#09 Eylül 2013 Microsoft'un Nokia'yı satın alması neleri değiştirecek?



YAZARIN TÜM YAZILARI İÇİN >>

Yazarın Tüm Yazıları