Microsoft, Facebook, Yahoo, Nike ve Gap, satın almasını ona emanet etti

Güncelleme Tarihi:

Microsoft, Facebook, Yahoo, Nike ve Gap, satın almasını ona emanet etti
Oluşturulma Tarihi: Haziran 07, 2016 10:21

ABD’de, kurduğu Denali Source Services ile internet üzerinden ‘açık eksiltme’ işine giren Alpar Kamber, Microsoft, Facebook, Yahoo, Nike, Gap, Dow Corning gibi küresel devlerin iş ortağı olarak yılda yaklaşık 20 bin ihale gerçekleştiriyor. Firma, sadece 2015’te 20 milyar dolarlık satın alma yaptı.

Haberin Devamı

ABD’ye master yapmak için giden Alpar Kamber’in 2008’de kurduğu Denali Source Services, küresel devlerin satın alma operasyonları için yılda 20 bin

Microsoft, Facebook, Yahoo, Nike ve Gap, satın almasını ona emanet etti

civarında ‘açık eksiltme’ ihalesi düzenliyor. Üstelik bu ihaleleri internet üzerinden yapıyor ve müşterilerine satın alma bütçelerinden ortalama yüzde 15 avantaj sağlıyor. Şu anda Microsoft, Facebook, Yahoo, Nike, Gap, Dow Corning gibi farklı sektörlerden küresel dev olmuş 20 müşterisine 300 kişilik istihdamla hizmet veren Alpar Kamber, şöyle anlatıyor öyküsünü:

ÖĞRENCİYKEN İŞE GİRDİM
Koç’u bitirmiştim ve Türkiye’de de 2 yıl kadar da bir şirkette denetçilik yapmıştım. 2001’de, ABD’ye gidip ‘MBA yapayım’ dedim. ABD’de okurken, büyük şirketler için satın alma yapan ‘Freemarket’ adlı şirkete girdim ve 6 yıl kadar orada çalıştım. Hatta o şirketten önce de bir başka şirkette ilk kez işe girişimde ilginç bir şekilde açık eksiltmeyle maaşım belirlenmişti. Çünkü aynı işe çok müracaat eden olmuştu.

Haberin Devamı

Onlar sadece büyük ölçekli satın almalara odaklıydı. Ben o dönemde küçük satın almaların da aslında büyük bir pazar olduğunu keşfettim. Kendi işimde başarıyı sağlayan da elbette o dönemdeki network’üm ile her ölçekte satın almayı yapabilecek bir şirket organizasyonu kurmamın etkisi büyük oldu. Ben, müşterinin hem hizmet alma maliyetini düşürdüm hem de en küçük satın almasında bile ‘açık eksiltme7 avantajına kavuşmasını sağladım. Şu anda yılda ortalama 20 bin civarı açık eksiltme ihalesi yapıyoruz. 25 önemli müşterimiz var ki bu da 20 milyar dolarlık satın alma anlamına geliyor. Müşterimizin, her türlü ürünü 50 bin dolara kadar ihaleyle almalarını sağlıyoruz.”

PARA HARCARKEN KAZANILIR
Babasının (Yavuz Kamber) eski bir bankacı olduğunu ve sonradan Işılar Holding’de yıllarca üst yönetici olarak çalıştığını Alpar Kamber, “Turgut Işık zamanında başkan yardımcısıydı. Ben de o yıllarda orta okulda okuyordum ve karne alınca Turgut Bey’e de götürürdüm. Çünkü Turgut Işık takdir varsa bana harçlık verirdi. O, bir gün bana ‘para satın alırken (harcarken) kazanılır’ demişti. Bu söz de bende küçüklükten yer etmiş. Babam da sonradan kendi işini kurmuş, uzun süre kağıt ihracatı yapmıştı. Sonra o iş bitti. Ben de ABD’de kendi yolumu çizdim. Üniversiteden arkadaşım bir Türk kızıyla da evlendim iki kızım var” diyor. Alpar Kamber şöyle devam ediyor:

Haberin Devamı

TÜRKİYE’DEN TEDARİK MÜMKÜN
“Türkiye’de de ofis açtık. Hem Türk şirketleri için tedarik yapabiliriz hem de Türkiye’deki tedarikçileri yurt dışına açabiliriz. Bunun için bazı adımlar da atıldı. Mesela, bizimle, Türkiye’den otomotiv yan sanayi alımı yapıldı. Başka neler olabilir ona da bakıyoruz. Şu anda ABD’de 2, Hindistan, Çin ve Türkiye’de birer olmak üzere 4 ülkede ofisimiz var. 300 kişilik istihdamımızla geçen yıl 25 milyon dolar ciro yaptık.”

30 ülkeden ürün alıyoruz

ALPAR Kamber, Denali’nin yıllık ortalama yüzde 30 büyüdüğünü belirtiyor ve bunun sırrını da şöyle açıklıyor: “Çünkü biz butik çalışıyoruz. Microsoft’a, Facebook’a ya da Nike’ye kendi özelliklerine göre farklı hizmet ediyoruz. Büyük şirketler ‘ben sana şu hizmetleri verebilirim’ derken, biz ‘ben ayrıca senin neye ihtiyacın var ona da bakarım’ diyoruz. Onlar 1 milyar doların altındaki alımlara bakmazken biz 50 bin dolarlık alım içinde açık eksiltme açıyoruz. Şu anda iki ortağım var. Şirketin yüzde 70’i bana ait. Seattle’daki ofisimizde 55 kişi çalışıyor ama 20 dil konuşuluyor. 30 ülkeden satın alma yapıyoruz ki bunun için daha uygun fiyat ve istenilen standartta ürün araştırmak amacıyla farklı ülkelere de müşteri adına biz gidiyoruz. Bu nedenle 2008’den beri Microsoft’a hizmet veriyoruz.”
sozdemir@hurriyet.com.tr


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!