'Mick Jagger Bodrum'dan ev alamadı'

Bodrum'un ünlü Halikarnas Diskosu'nun sahibi Süleyman Demir ilk kez konuştu:

"Bodrum turizmi hala can çekişiyor. Yol, su, elektrik, hala hayati sorun. Jeneratör kullarıyoruz."
"Bu yıl taciz olayları arttı. Mağdurlar örtbas edilir diye şikayetçi olmaktan korkuyorlar."

Yener SÜSOY

Masamız, Süleyman Demir'in Ayfer Feray Sokak'ta yüksek duvarlarla çevrili tripleks villasının yüzme havuzuna bakan verandasına kurulu. Sol yanımda görür görmez aşık olduğu, aylarca peşinden koştuğu çiçeği burnunda eşi Janine oturuyor. O güzeller güzeli Galli gelin ki, güzeller güzeli Türkçe konuşuyor. Hem de doğup büyüdüğüm Fatih'in eski güzelliklerini bana anlatacak kadar. O güzeller güzeli gelin ki, Serap kadar güzel imambayıldı, Berrak kadar güzel mantı yapabiliyor. Halikarnas Disko'nun lazerleri gökyüzünü bıçak gibi kesmeye başlamıştı ki, cevap geldi sağ yamacımdan: ‘‘Yener bey, baba dediğin adam kola mı satar Allahaşkına, ben Cevat Şakir'in sözüne uyup öbür dünyada nur içinde yatacağına, Bodrum'da nur içinde yaşamaya çalışıyorum.’’ Dünyaca namlı, Bodrum'la özdeş Halikarnas Disko'nun yıllardır özel yaşamını gizleyen sahibi, turizmci Süleyman Demir, Diyarbakır Maarif Koleji ve Marmara Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunu. Babası Mehmet Demir, Diyarbakır'ın ünlü Turistik Palas ve Demir otellerinin sahibi. Bunlara bir de tartışması bitmeyen Ataköy'deki Demir Tatil Köyü'nü ekleyin. Bay Halikarnas'ın bir ayağı Bodrum'da, bir ayağı Moda'da, bir ayağı ise Londra'da. Ünlü Harrods'un bitişiğindeki büyük apartmanda onun da dairesi var. Sözün kısası, bu hafta da bir bilinmeyeni daha çözeceğiz, anlattıklarına çok şaşıracağız ve muhtemel ki yine ders almayacağız.


CİNSEL TACİZ OLAYLARI GİDEREK ÇOĞALDI


Bodrum'da bir Bodrum var, Bodrum'dan içeri.

- Bodrum turizmi kan ağlıyor, can çekişiyor, Hürriyet duymayanlara duyursun. Bodrum'da yol, su, elektrik, hálá hayati sorun olmaya devam ediyor, hepimiz jeneratör kullanıyoruz. Gördüğünüz gibi sokaklardan kanalizasyonlar akıyor. Bodrum Belediyesi'nin bütçesi hiçbir zaman bu sorunları karşılayacak güçte olmadı, olmayacak. Gerçek 5 yıldızlı yeni tesisler devreye girmezse şu andaki ‘‘sandviççi turizmi’’ birkaç sene daha gider ve biter. Bodrum'da özellikle bu yıl çok sayıda ve ileri boyutta cinsel taciz olayları yaşanır oldu. Özellikle İngiliz tur operatörleri, bu konuda büyük sıkıntı içinde olduğunu eşim İngiliz olduğu için yakından biliyorum. İşin kötüsü böyle olaylara maruz kalanlar, örtbas edilir kanısıyla emniyete şikayetçi olmaktan korkuyor. Bunlara yapanlar asla ve asla yerli halktan değil, yabancılar. Bodrumlunun korkunç bir hoşgörüsü vardır; dışa, değişime çok açıktır. Bodrum'un adını kirletenler çalışmak için dışardan mevsimlik gelenler. Yabancılar bir de ayakçılardan çok şikayetçi. Adamlar yoldan geçen herkesi müesseselerine çekmek için kollarına yapışıyor, girmezlerse arkalarından küfür ediyor. Bazı yerlerde de kazık atma olayları var maalesef. Londra'dan daha büyük hesap ödenen yerler var. Vur-kaç çalışan paparazzilik yerler de Bodrum'u istismar ediyor. Bir de taksiler felaket pahalı, New York buranın yanında ucuzluk cenneti.


Yabancılar mülk edinebilmeli


Şu anda Bodrum'a gelen turistlerin büyük çoğunluğu gelir düzeyi düşük, hatta işsizlik sigortasından para alan İngilizler. Düşünün, Bodrum'da bir haftalık tatil, uçak dahil 100 pound, olacak şey mi!.. Üçüncü yaş turizmi Bodrum için de çok önemli, tesisler kış aylarında boş yatıyor. Yabancıların mülk edinmelerini engelleyici yasaklar hálá tümüyle kalkmadı. Bu arada Bodrum'dan Gökova'ya kadar olan bölgenin doğal sit ilan edilmesi akıl almaz bir karar. Bir de uygulama yanlış olursa işte o zaman Türkiye'nin cennet sahillerin bir manası kalmayacak. Doğal sit olma kuralları İsviçre yasalarında çok ayrıntılıyla işlenmiş. Ağaç türlerinden toprağa kadar birçok özellik aranıyor. Bu nitelikler aranmadan Anıtlar Kurulu bu kararı alelacele aldı. Turistik tesis zaten çevreci olmak zorunda, aksi mümkün değil ki. Yalıçiftlik projemiz içindeki bana ait ve tahsisli 519 dönüm alana 100 küsür bin ağaç diktirdim.


Mick Jagger, yasaklar yüzünden ev alamadı


Mick Jagger çok yakın arkadaşımdır, ona burada ev alacaktık yasaklar yüzünden olmadı. Prenses Carolin'den Prenses Ann'e, Henry Kissinger'den Dustin Hoffman'a, Sting'den Michael Caine'e kadar geniş bir konuk yelpazem var. Bette Midler burada sahneye çıktı, Valentino, Ferre yaş günlerini burada kutlarız.


Ertegün gibi Bodrum tutkunlarını küstürdük


Ahmet Ertegün, Erol Simavi gibi tutkunlarını küstürdü Bodrum. Türkiye gibi Bodrum da Ertegün'ün kıymetini bilemedi. Adamcağız yıllar önce benim yanımda belediyeye 100 bin dolarlık bağış çeki yazdı, paranın nereye harcandığını bilemedi. ABD’den 300 bin dolarlık çok modern iki ambulans gönderdi. Ertesi yaz Türkiye'ye geldiğinde gördü ki ikisi de tepe lambalarına kadar soyulmuş.
Yazarın Tüm Yazıları