MHP'li Karakaya, pamuk fiyatındaki gecikmeyi sordu

Güncelleme Tarihi:

MHPli Karakaya, pamuk fiyatındaki gecikmeyi sordu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 27, 2016 14:23

MHP'li Karakaya, pamuk fiyatındaki gecikmeyi sordu

Haberin Devamı

MİLLİYETÇİ Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı, Adana Milletvekili Mevlüt Karakaya, Adana başta olmak üzere Çukurova bölgesinde pamuk hasadı başlamasına rağmen, fiyatın açıklanmadığını belirterek "Üretici zordadır ve bir an önce fiyatın açıklanmasını beklemektedir" dedi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in cevaplandırması talebiyle yazılı soru önergesi veren Karakaya "Uzun yıllardır girdi maliyetlerinin sürekli yükselmesine karşın ürün fiyatının bu hızın gerisinde kalması sonucunda pamuk eken çiftçi sayısı azılmış, beraberinde ekim alanları da daralmıştır. Bu olumsuz durumun tarımsal istihdama da yansıdığı kuşkusuzdur" ifadesini kullandı. Karakaya şöyle devam etti:
"Pamuğa ülke olarak eski kıymetini vermemiz gerekmektedir. Ekim, dikim, bakım, hasat; devamında nakliye ve fabrikalarda işlenmesi, ardından yağ, yem ve tekstil ham maddesi olarak değişik ürünler elde edilmesi gibi süreçler, haklı olarak pamuğu 'Beyaz Altın' tahtına oturtmaktadır. İnsanımız için iş ve aş olan bu muhteşem ürün, üretebildiğimiz ölçüde ülkemizin ithalat giderini de azaltmaktadır."
Üretim rekoltesinde Çin, Hindistan, ABD, Pakistan, Brezilya, Avustralya ve Özbekistan gibi ülkelerin ardından gelen Türkiye'nin sahip olduğu iklim, toprak ve çalışkan üretici gibi potansiyeli değerlendirmesi halinde rahatlıkla üst sıralara çıkabileceğini kaydeden Karakaya, "Şu anda yaklaşık 460 bin dekar olan ekim alanını mevcut imkanlarla 2002 yılındaki gibi 700 bin dekarın üzerine çıkarmamız rahatlıkla mümkündür. Bu durum, daha çok istihdam, daha çok üretim, daha az ithalat, daha çok katma değer anlamına gelmektedir" dedi.
Mevlüt Karakaya, önergesinde şu çağrıyı yaptı:
"Netice itibarıyla; Türkiye'nin 'Beyaz Altın'ı yeniden keşfetmesi ve üreticilerimizin her şartta desteklenmesi gerekmektedir. Ekimden hasada kadar sürekli cebinden harcayan, kredi çeken, esnafa borçlanan çiftçilerimizi piyasaya ezdirmeden, onları daha çok teşvik edecek bir fiyatın açıklanması geciktirilmemelidir. Ayrıca, fiyat belirlenirken üreticilerle ve ilgili odalarla istişare edilmeli^, beklentiler ve kesinleşmiş maliyetler dikkate alınarak iyi bir fiyat açıklanmalı; Türk çiftçisi daha çok ekip-biçmeye heveslendirilmelidir."
KÜTLÜ FİYATI NE ZAMAN AÇIKLANACAKTIR?
MHP Milletvekili Karakaya, Bakan Faruk Çelik'e şu soruları yöneltti: "2002-2015 aralığında yıllara göre pamuk ekim alanları, dekar başına verimleri, üretici sayısı ve ithalat-ihracat rakamları nedir? Türk çiftçisinin pamuk ekmesi neden özendirilmemektedir, neden diğer ülkelerde olduğu gibi gerekli destek verilmemektedir? Kütlü fiyatları ne zaman açıklanacaktır, neden geç kalınmaktadır?"

ADANA,(DHA)
FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!