"Sahrap Soysal" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Sahrap Soysal" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Sahrap Soysal

Meyvenin de sebzenin de tazesi

Artık sebzeler de meyveler de mevsimlik değil. Seralar ve gıda dondurma teknolojisi kullanılarak yazın yemeye alışkın olduğumuz sebzeleri kışın ortasında market raflarında bulabiliyoruz.

Manava gidip seçerdik oysa eskiden, ama süpermarketler bizi rahata alıştırdı. Dallarında domatesler, strafor tabaklarda, üzerleri streç filmle kaplanmış, komşuları mantarların yanı başından bakıyorlar bizlere. Görüntüleri tatlarından daha önemli artık, çünkü tüketiciler buna göre satın alıyorlar. Ama marketlerden alınan domatesler kokmuyor artık, mevsimi değil ki domates ne yapsın? Oysa bugünlerde hemen her ailenin mutfağından ıspanak, karnabahar, lahana ya da pırasa geçer, çünkü mevsimidir. Üstelik elleri lezzetli anneler ister kıymalı, ister zeytinyağlı yapsınlar, tadına doyum olmaz bu yemeklerin. Çünkü güzel ve lezzetli yemek yapmanın en önemli sırlarından birisi doğal, katkısız, taze ve mevsimlik sebze ve meyveler kullanmaktır. Ben diyorum ki, manavlarımızdan vazgeçmeyelim. Taze sebze ve meyveye ulaşmamızın en doğrudan, en "bizden" yeri olan manavlardan alışveriş yapalım; varsın birkaç kuruş daha pahalı olsun.

Kıymalı Arnavut pırasası

6 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

40 dakika


Malzeme listesi

á 4-5 sap pırasa

á 200 gr orta yağlı kıyma

á 2 adet orta boy kuru soğan

á 5 yemek kaşığı zeytinyağı

á Yarım yemek kaşığı salça

á 2 çay kaşığı tuz, karabiber

á 2 çay kaşığı kırmızı toz biber

n Pırasaların sararmış yapraklarını kesip atın. Yeşil kısımlarını ayırın. Çünkü bu yemek için pırasanın sadece yapraklarını kullanacağız. Pırasa saplarını 4 parmak uzunluğunda dilimledikten sonra, her bir parçayı boylamasına dörde bölün (böylece pırasa ince şeritler halinde doğranmış olacak). Zeytinyağı ve kıymayı orta boy bir tencereye aktarıp, orta ısılı ateşin üzerine oturtun. Üzerine incecik doğradığınız soğanları ilave edip, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 4-5 dakika kadar kavurun. Salçayı ve şerit şeklinde dilimlenmiş pırasaları da ilave edin. Sürekli karıştırarak 4-5 dakika daha kavurduktan sonra üzerine 2-3 su bardağı sıcak suyu ilave edip, ocağın altını kısın. Yemeği pırasalar iyice yumuşayıncaya kadar, en az 30 dakika pişirin. Kırmızı toz biberi de serpiştirip, sıcak sıcak servis yapın.

Madam Rozi’nin kurabiyeleri

8 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

15 dakika


Malzeme listesi

á 250 gr tereyağı (oda sıcaklığında iyice yumuşamış olmalı)

á 1.5 su bardağı pudra şekeri

á 1 adet yumurtanın sarısı

á 1 paket vanilya

á 1 çay kaşığı dolusu karbonat

á 1 adet limon kabuğunun rendesi

á 4 su bardağı dolusu un

Üzeri için

á 2 adet yumurtanın sarısı

á 1 su bardağı bütün ceviz içi (fındık içi de kullanabilirsiniz)

n Birkaç saat önceden buzdolabından çıkarıp oda sıcaklığında yumuşattığınız tereyağını derin bir kaba aktarın. Üzerine pudra şekeri ve vanilyayı ekledikten sonra, oda sıcaklığında bekleyen yumurtanın sarısını da ilave edin. Üzerine karbonat ve rendelenmiş limon kabuğunu da ekledikten sonra, unu aazar azar aktarın. Harcı tüm malzemeler karışıncaya kadar yoğurun. Kulak memesiden biraz daha sert olan ve ele yapışmayan hamurdan kabuklu ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Hamur parçalarını avuçlarınız arasında yuvarlayıp çay bardağının ağzı büyüklüğünde açın (hamur parçalarını 1 santim kalınlığında açıp çay bardağı ağzı ya da şekilli kurabiye kalıplarıyla da kesebilirsiniz). Fırın tepsisini yağlayın ya da üzerine fırın kağıdı serin. Hazırladığınız kurabiyeleri tepsiye aralıklı olarak yerleştirin. Üzerlerine fırça yardımıyla yumurta sarısı sürüp, ceviz ya da fındık parçalarıyla süsleyin. Kurabiyeleri 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında, üzerleri hafif sararıncaya kadar 15 dakika pişirip çıkarın. Kurabiye fırından çıktığında yumuşak olacaktır. Soğudukça sertleşen kurabiyeleri uzun süre kapalı kapta saklayabilirsiniz.
X

YAZARIN DİĞER YAZILARI