Mey’den TPG’ye gidecek 1 milyar 890 milyon doları 200 yatırımcı paylaşacak

TEXAS Pasifif Group’un (TPG) 6 milyar dolara ulaşan 4 numaralı fonunun yöneticileri, 2006 yılında 200’e yakın yatırımcısına mesaj gönderdi:

Haberin Devamı

- Türkiye’de Yeni Rakı’yı bünyesinde bulunduran Mey İçki’nin hisselerinin yüzde 90’ını almaya karar verdik. Bunun için 810 milyon dolar ödeyeceğiz. Payınıza düşen parayı bize yatırın.
TPG, Mey İçki’nin yüzde 90’ına 810 milyon doları bu yöntemle ödeyip, şirketi devraldı. CEO Galip Yorgancıoğlu ve yönetim ekibini aynen koruma yolunu seçti. O günlerde de ne zaman satabileceğinin işaretini verdi:
- Mey İçki’de 5-7 yıla kadar kalırız. Uygun fiyat ve fırsat bulduğumuzda çıkarız.
TPG, Mey İçki’nin yönetimine doğal olarak kendi temsilcilerini gönderdi. Vincenzo Morelli Yönetim Kurulu Başkanlığı koltuğuna otururken, alım-satımlardan sorumlu Ramzi Gedeon da yönetim kurulu üyeleri arasındaki yerini aldı.
2007 yılında da fındık piyasasının bilinen ismi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yakın çevresinde bulunmuş Cüneyd Zapsu’yu, “Ankara ve iş dünyasıyla ilişkileri yürütme” planıyla danışman olarak seçti.
Mey İçki’nin CEO’su Galip Yorgancıoğlu ve ekibi, başta Limak ve Nurol olmak üzere, Tekel’in alkollü içki bölümünü devralan konsorsiyumun kendilerine açtığı yoldan başlattığı atakları TPG’nin gelişiyle birlikte hızlandırdı.
Tekel döneminde 10 olan alkollü içki markası zamanla 35’e kadar çıktı. Tekel döneminde Buzbağ Şarabı varken, Kayra adıyla bir şarap markası şemsiyesi oluşturdu. Bir yandan sofra şarabı pazarına yüklenirken, diğer taraftan “kaliteli”ye de asıldı, Londra’da, Paris’te dünyaca ünlü restoranlara sembolik de olsa girdi.
Geçen 5 yıl boyunca Mey İçki, yılda 20’şer milyon liradan toplam 100 milyon lira yatırım yaptı. Galip Yorgancıoğlu için en önemli alanlardan biri markaya dönük bütçenin büyümesiydi. Nitekim tanıtım ve pazarlamaya dönük bütçe yıllık 35 milyon liradan 65 milyon liraya yükseldi.
Geçen 5 yıl içinde Mey İçki büyümesini sürdürürken, TPG ortaya çıkan kârdan payı çekmedi, şirketin içinde bırakma formülünü benimsedi.
Derken, 2010 yılı ortasına doğru TPG için Mey İçki’den çıkma planını gündeme getirdi. Bir yandan İngiliz alkollü içki devi Diageo’nun adı alıcılar arasında geçerken, diğer yandan şirketin yüzde 45-50’sini halka açma seçeneği gündeme alındı.
2011 başından itibaren TPG’nin Mey İçki’den çıkmaya dönük adımları hızlandı. Halka açılma için Sermaye Piyasası Kurulu’na (SPK) ön izin başvurusu yapılırken, Diageo’yla görüşmeler sıklaştı. Hem danışmanları, hem TPG’nin temsilcileri, halka arzla blok satışın aynı anda masada olması şu gerekçeye bağladı:
- Diageo’nun tek alıcı olarak masada bulunması bizim açımızdan doğru bir yöntem değildi. Doğru fiyatı yakalayabilmek için halka açılma seçeneğini son dakikaya kadar masada tutmak gerekiyordu.
Sonunda hafta başında Londra’da imzalar atıldı, Diageo, Mey İçki’nin tamamına 2.1 milyar dolar verme yolunu seçti. Tüm izinler tamamlandıktan sonra paranın 1 milyar 890 milyon doları TPG’ye, 210 milyon doları da Actera adlı yerli fona gidecek.
Peki TPG, alacağı 1 milyar 890 milyon doları ne yapacak?
Sorunun yanıtı, yazının başlangıç bölümünde var:
- 1 milyar 890 milyon doları, 2006 yılında Mey İçki’ye 810 milyon doları veren 200 yatırımcı paylaşacak...
Böylece, TPG’nin 4 numaralı fonu Mey İçki defterini kapatırken, yüzde 65’i emeklilik fonları olmak üzere 200 dolayındaki yatırımcısına, 5 yılda, her yıl başına dolar bazında yüzde 20’yi aşan oranda kazandırmış olacak...

Haberin Devamı

Mey İçki, 5 yılda 6 milyar lira vergi aktardı Burgaz’la mücadeleye Zapsu yardımcı oldu

Haberin Devamı

TPG’nin 4 numaralı fonunu yönetenler, Mey İçki’deki 5 yıllık geçmişlerini incelerken, şu hesabı ortaya koydu:
- 5 yıl boyunca Mey İçki üzerinden Maliye’ye giden toplam vergi miktarı 6 milyar lirayı buldu.
Bu dönemde Türkiye’deki danışmanları Cüneyd Zapsu’dan en çok Burgaz Rakı’dan duydukları rahatsızlık konusunda yardım istediler:
- Mey İçki bandrolle ilgili tüm kurallara uyuyor. Maliye’ye düzenli olarak vergisini aktarıyor. Oysa Burgaz Rakı, büyük şişeye küçükler için düzenlenen bandrolü yapıştırıp, vergi kaçağına yol açıyor. Böylece fiyatını düşük tutabiliyor. Bunun önlenmesi gerekir.
Zamanla Burgaz Rakı’nın Sümerbank’ın eski sahibi Hayyam Garipoğlu’nun borçları nedeniyle Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) geçmesi, Mey İçki ve TPG’yi rahatlattı.
TMSF’nin düzenlediği ihaleye giren Mey İçki, Rekabet Kurumu’nun şartlı izinleriyle Burgaz’ı da bünyesine katınca, önündeki en büyük engeli de ortadan kaldırmış oldu...

Haberin Devamı

TPG, Türkiye’de medya, enerji ve sağlıkta fırsatlara bakıyor

TEXAS Pasific Group (TPG), Mey İçki’nin satışıyla ilgili açıklamalar sırasında şu mesajı verdi:
- Türkiye’ye bundan sonra yatırımlar yapmayı sürdüreceğiz.
Peki, bu yatırım nasıl bir stratejiyle gerçekleşecek?
Öncelikle TPG’nin önümüzdeki dönemde Türkiye’ye dönük yatırımları, Mey İçki’ye gelen 4 numaralı değil, 6 numaralı fonu üzerinden yürüyecek.
TPG’nin Türkiye’de yatırım için öncelik verdiği sektörler de şöyle:
- Perakende, medya, sağlık ve enerji.
TPG’nin Doğan Yayın Holding’in bazı varlıklarıyla ilgilendiği biliniyor. Diğer sektörlere dönük adımlarını da yakından izlemek gerekiyor...
Mey İçki örneği, TPG’nin Türkiye’de daha çok fırsat kollayacağını ortaya koyuyor...

Haberin Devamı

Halka açılsa fiyatı 2.3 milyar lirayı bulurdu

HALUK Dinçer’in başkanlığını yürüttüğü Türk-Amerikan İş Konseyi’nin toplantısı için Washington’a gittiğimde, Mey İçki’yi ve piyasaları yakından izleyenlere sormuştum:
- Mey İçki’nin değeri ne kadar olabilir?
- Halka açılmasına dönük hesaplamalar 2.5 milyar doları gösteriyor.
Mey İçki’nin İngiliz devi Diageo’ya 2.1 milyar dolara satılmasının kesinleşmesinin ardından, halka arz seçeneğini yeniden yokladım:
- Eğer Mey İçki’nin yüzde 45-50’si halka açılsaydı, toplam fiyatı yüzde 10 primli olurdu. Yani, 2.3 milyar doları bulurdu.
Anlaşılan 2.1 milyar doları Diageo’dan (TPG’ye 1 milyar 890 milyon dolar düşüyor) tek kalemde almak, 200 milyon dolar fark için halka arzla uğraşmaktan, oluşabilecek riskleri göğüslemekten daha avantajlı görüldü...

Yazarın Tüm Yazıları