Mey’den dünyada ikinci büyük toplatma

5 milyon şişe Yeni Rakı’yı geri çağıran Mey Gıda, Fransız Perrier’in ardından bugüne kadar dünyadaki en büyük toplatma kararını almış oldu.

Mey Gıda’nın bu kararı, herhangi bir kurum ya da örgütün talebiyle değil, markayı koruma adına kendi inisiyatifiyle yapması, dünyada bir ilki de gerçekleştirmesini sağladı.

MARKASINI koruma adına piyasadaki 5 milyon şişe Yeni Rakı’yı geri çağırarak, imha etme yoluna giden Mey Gıda, Fransız Perrier’in ardından bugüne kadar dünyada gerçekleştirilen en büyük toplatma kararını almış oldu. Fransız Perrier, Amerika, Almanya ve Danimarka’da alınan kararlar yüzünden, 1990 yılında toplam 160 milyon şişe suyu, piyasadan toplamak zorunda kalmıştı. Mey Gıda ise herhangi bir toplatma kararı olmadan, markayı koruma adına 5 milyon şişe Yeni Rakı’yı geri çağırarak, dünyada bir ilki gerçekleştirmiş oluyor.

REKOR PERRİER’DE:

15 yıldır dünya toplatma rekorunu elinde bulunduran Fransızların önde gelen su üreticisi firmalarından Perrier, 1990 yılında ABD’nin İlaç ve Gıda Dairesi’nin (FDA) aldığı bir karar sonucunda, toplam 160 milyon şişe suyu piyasadan toplamak zorunda kalmıştı. FDA’nın toplatma kararında, Perrier marka sulardaki benzen maddesinin, aşırı oranda yükselmesi etkili oldu. Perrier sularından 70 milyon şişenin Amerika’da toplatılmasının ardından, Almanya ve Danimarka’da yapılan testlerde de benzen maddesinin yüksek çıkması üzerine, toplatılan şişe sayısı 160 milyona ulaştı.

COCA COLA DA TOPLADI:

Perrier’in ardından bugüne kadar alınan en önemli toplatma kararlarından birini de Coca COla yaşadı. Belçika’da 30 çocuğun zehirlenmesi üzerine 1999 yılında Coca Cola satışları 10 gün süreyle yasaklandı. Satışın durdurulup, toplatma kararı alınması yüzünden Coca Cola 100 milyonlarca dolar, zarara uğradı.

İKİNCİ ŞOK:

Coca Cola, Belçika’da yaşanan bu toplatma kararının ardından geçtiğimiz yılın Mart ayında ikinci bir şok yaşadı. Bu kez, Coca Cola’nın Dasani markasıyla ürettiği sularla ilgili olarak, İngiltere’de toplatılma kararı alındı. İngiltere Gıda İdaresi’nin aldığı bu toplatma kararında, Şebeke suyunun işlemden geçirilmesiyle üretilen Dasani marka sularda kanserojen etkisi olan bromid maddesine rastlanması etkili oldu. Coca Cola, 24 saat içinde piyasadaki 500 bin şişe Dasani marka suyu toplamak zorunda kaldı.

162 BİN MAKİNE TOPLANACAK:

Son olarak bundan iki gün önce Amerikan Tüketici Güvenlik Komisyonu (CPSC) beyaz eşya üreticisi firmalardan Whirlpool’ün bulaşık makinesiyle ilgili toplatma kararı aldı. Motorları aşırı oranda ısındığı için yangın tehlikesi oluşturması nedeniyle alınan bu karar sonucunda, Whirlpool, sattığı 162 bin adet bulaşık makinesini geri çağırmak zorunda kaldı.

TOPLAMAYI KENDİ İSTEDİ:

Yılda 46 milyon litre rakı üretimi gerçekleştiren Mey Gıda’nın piyasadaki 5 milyon şişe Yeni Rakı’yı toplama kararında ise herhangi bir örgüt ya da kurumun etkisi olmadı. Firma, kaçak Rakı yüzünden yaşanan ölümler sonucunda, markasını korumak amacıyla ürettiği Yeni Rakı’ları piyasadan çekme yoluna gitti. Böylece, 5 milyon şişe ürünü kendi insiyatifiyle toplayan dünyadaki ilk firma oldu.
Yazarın Tüm Yazıları