Mevduat sahiplerine yeni yıl sürprizi

BANKALAR, yeni yılla birlikte vadesiz mevduat hesaplarına uyguladıkları işlem masraflarını yüzde 100'e varan oranda artırdı. Bunun sonucunda, vadesiz hesaplara uygulanan işlem bedelleri 50 milyon liraya kadar çıktı. Genelde yılda bir kez hesaplara yansıtılan bu bedeller, müşterilerin tepkisini çekmemesi için şimdi, aylık, üç aylık ya da 6 aylık hesaplanmaya başladı.

ŞUBESİZ bankacılığı teşvik etmek amacıyla vadesiz mevduat hesaplarından işlem masrafı adı altında ek ücret talep eden bankalar, bu işlem bedelini, yeni yılla birlikte 50 milyon liraya kadar çıkardı. Yeni yılla birlikte yüzde 100'e varan oranlarda zam yapılan bu bedelleri genelde yılda bir kez hesaplara yansıtan bankalar, tepki çekmemek için şimdi, aylık, üç aylık ya da 6 aylık hesaplamaya başladı.

50 milyon liraya kadar yükseltilen yıllık işlem masraflarını bazı bankalar hiç uygulamıyor. Bazıları da sadece 6 milyon lira olarak hesaplara yansıtıyor. Bankalar aldıkları işlem bedellerini, hareketsiz mevduat hesaplarının bankalara getirdiği yüke bağlıyor.

Bankaların şubesiz bankacılığı yaygınlaştırmak amacıyla başlattığı bu yöntemi, Şekerbank, Ziraat Bankası gibi uygulamayan bankalar da var. Bu bankalar müşterilerinden, yıllık işlem masrafı adı altında herhangi bir ücret talep etme yoluna gitmiyor. Garanti Bankası da, 2002 yılından itibaren vadesiz mevduatlara hesap işletim ücreti yansıtmama kararı alarak, bu bankalara katıldı.

Buna karşın, Yapı Kredi, Vakıfbank, Finansbank, İş Bankası gibi bazı bankalar, yeni yılla birlikte zamlı hesap işlem bedellerini müşterilerine yansıtmaya başladı. Pamukbank, Koçbank ve Akbank ise yeni tarifelerini henüz uygulamaya koymadı. Bu bankalar, vadesiz mevduat hesaplarına şu anda geçtiğimiz yılki tarifeleri uyguluyor.

Arkadaşımız Zeliha Aslan'ın yaptığı araştırmaya göre, Yapı Kredi Bankası, vadesiz tasarruf ve kredili mevduat hesapları ile süper hesaplardan 2001 yılında 7 milyon 500 bin lira olarak aldığı hesap işletim ücretini, yeni yılla birlikte 15 milyon liraya çıkardı. Banka, yüzde 100 oranında artırdığı bu bedeli, 6 ayda bir 7 milyon 500 bin lira olarak hesaplara yansıtmaya başladı.

Geçtiğimiz yıl mevduat müşterilerinden 5 milyon lira özel iletişim bedeli alan Vakıfbank, bu yıl yüzde 100 zam yaparak, 10 milyon lira almaya başladı.

Pamukbank da, hesap ortalaması 20 milyon liradan az müşterilerinden 3 ayda bir 1 milyon 500 bin lira hesap işletim ücreti alıyor. Banka, bu hesap işletim ücretini hesap ortalaması 20 milyon liranın üzerinde olan müşterilerine ise yansıtmıyor.

Hareketsiz hesaplara işletim ücretini aylık olarak yansıtan bankalardan biri de Akbank... Akbank, her ay ticari hesaplardan 2 milyon, bireysel hesaplardan da 950 bin lira hesap işletim ücreti alıyor.

Finansbank da, işletim bedelini mevduat hesaplarına yıllık olarak yansıtan bankalar arasında bulunuyor. Banka, bireysel mevduatlardan 10 milyon, ticari mevduatlardan ise 20 milyon lira hesap işletim ücreti alıyor.

Koçbank da üçer aylık dönemlerle hesap işletim ücreti alan bankalardan. Banka 2001 yılında ticari mevduatlardan üç ayda bir 4 milyon lira olmak üzere toplam 16 milyon, bireysel hesaplardan da 750 bin lira olmak üzere toplam 3 milyon lira alıyordu. Banka, 2002 yılında uygulayacağı işletim ücretinin miktarını ise önümüzdeki günlerde belirleyecek.,

REKOR İŞ BANKASI'NDA

İş Bankası ise, yıllık işlem masrafını, vadesiz hesaplarla ilgili olarak net verim tutarları dikkate alınarak kademeli olarak tahsil ediyor. Vadesiz hesabın net verimi, cari hesaptan yıl içinde hesaben tahsil edilen gelir kademeleri ve vadesiz hesap ile bağlantılı ürünlerden elde edilen gelirlerin toplamından işlem maliyetlerinin toplamı düşülerek, sistem tarafından hesaplanıyor.

Bankanın yıllık işlem masrafları geçtiğimiz yıl, vadesiz hesaplarda 3 milyon lira ile 30 milyon lira arasında değişirken, bu yıl 5 milyon lira ile 50 milyon lira arasında alınmaya başlandı.
Yazarın Tüm Yazıları