Metropolitan Müzesi'nde ilk özel koleksiyon

Doğan HIZLAN
Haberin Devamı

Altın Harfler:Sakıp Sabancı Koleksiyonu'ndan Osmanlı Hat Sanatı sergisi 10 eylül perşembe günü Metropolitan Müzesi'nde açılıyor.

Serginini iki özelliği var; birincisi ilk özel koleksiyonun bu ünlü müzede yer alması, ikincisi, mevsimin ilk sergisi olması.

Amerikadaki uzmanlar, sanat severler, eleştirmenler bu sergi aracılığıyla sanatımızın bir bölümünü daha tanıyacaklar.

Sergi, uluslararası çapta, bizim hat sanatımızın önemini gösterdiği gibi, yıllardır bu eserleri toplayan Sakıp Sabancı'nın kimliğinde, özel koleksiyonerliğin başarısını simgelemesi.

Müze yetkililerinin ilk ziyaretlerinde; Atlı Köşk'teki yemekte bulunmuştum. Hayran oldukları eserleri, müzelerinde sergilemekten olağanüstü heyecan duyuyorlardı. Beni de etkilemişti.

Eserler, Metropolitan Müzesi'nden sonra, Los Angeles Müzesi'nde sergilenecek.

Şimdi Müze'ye dönüştürülen Atlı Köşk'teki eserlerin yurt dışındaki uzmanlara, bilim adamlarına, sanatseverlere sunulması; gerçekten bizim sanatımızım, sanat tarihimizin, yazıya estetik bakışımızın kalitesini, düzeyini göstermesi açısından da ayrı bir işlev taşıyor.

Hat,ferman ve Kur'an'lardan oluşan Sakıp Sabancı Hat Koleksiyonu'nda Şeyh Hamdullah, Ahmet Karahisari, Hafız Osman gibi hattatların, hatları ve Kur'an-ı Kerim'lerinin yanısıra, fermanlar da sergiye ayrı bir lezzet katıyor.

Estetiğin, sanat tarihinin ötesinde bir ülke sanatçılarının kutsallığa kattığı boyut dikkate değer.

Sergide üç de tablo var.

Abdülmecit'in Cami Kapısı, Osman Hamdi Bey'in Kur'an okurken yaptığı Kur'an Tilaveti, Şevket Dağ'ın Ayasofya'yı resmeden Cami İçi tablosu.

***

ZAMAN ZAMAN özel koleksiyonerliğin sorunları üzerine yazılar yazıyorum, yasal engellerin kaldırılarak bu alanın genişletilmesini amaçlıyorum.

Çünkü biliyoruz ki, bu yasal engeller ortadan kaldırıldığında koleksiyonerler daha rahat alım-satım gerçekleştirecekler.

Her şeyin sivil ortamda oluştuğu, sanatın devletten özel girişimcilere geçtiği bir dönemde, koleksiyonerliğin önemi ve fonksiyonu daha da artıyor.

Ayrıca bu eserlerin, Sabancı Üniversitesi'ndeki Sakıp Sabancı Müzesi'nde sergilenmesi, bu güzelliklerin daha geniş bir kitleye ulaşmasını sağlayacaktır.

Atlı Köşk'ün de müzeye dönüşmesi, Sakıp Sabancı'nın olumlu bir kararıdır. Çünkü, bu eserlerden herkesin yararlanması gerekir. Sabancı'nın davranışını, müze anlayışını bu açıdan da destekliyorum.

***

SAKIP Sabancı Hat Koleksiyonu Sergisi'nin başka özel koleksiyonerlere de örnek olmasını, bu çabayı sürdürmelerini dileyelim.

Çünkü değerli eserlere herkes talip oluyor ve ülkelerindeki insanların da bu güzellikleri görmesini istiyor.

Uluslararası alanlarda kendimizi tanıtabilmenin en önemli aracı sanattır.

Metropolitan Müzesi'ndeki sergi bunu ispatlıyor.













Yazarın Tüm Yazıları