Metro istasyonları düzenleniyor

Güncelleme Tarihi:

Metro istasyonları düzenleniyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 30, 2000 00:00

Haberin Devamı

Dünyanın ilk ve en kısa metro hattının İstanbul'da yapımından 136 yıl sonra, İstanbulluları özledikleri raylı sisteme kavuşturan belediye başkanları Bedrettin Dalan, Nurettin Sözen, Recep Tayyip Erdoğan ve Ali Müfit Gürtuna, metroyu 16 Eylül'de görkemli bir törenle ulaşıma açacaklar.

İstanbul Metrosu'nun Taksim-Levent hattının açılışı için geri sayım başladı. Levent-4.Levent hattı ise 24 Ekim'de açılacak. Metro araçları, yerin 30 metre derinliğinde deneme seferlerini sürdürürken, istasyonlarda son düzenlemeler yapılıyor. Çalışmaların 30 Ağustos gününe kadar tamamlanarak, İstanbullulara gezdirilip tanıtılması planlanıyor. 16 Eylül olarak belirlenen açılış gününde oluşabilecek yoğunluk dikkate alınarak, metronun 30 Ağustos ile 15 Eylül tarihleri arasında gruplar halinde ziyaretçilere açılması düşünülüyor.

16 Eylül'de düzenlenecek görkemli açılış törenine, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Başbakan Bülent Ecevit, Başbakan yardımcıları, bakanlar ile milletvekillerinin yer aldığı A protokolu, İstanbul Valisi Erol Çakır, İstanbul Büyükşehir Belediyesi eski başkanları, Bedrettin Dalan, Nurettin Sözen, Recep Tayyip Erdoğan ile ilçe belediye başkanları, belediyeler ve İl Meclisi üyeleri, basın mensupları, sanatçılar ve ilgililer davet ediliyor.

Metronun, araçları ile elektromekanik sistemini temin eden Fransız firmasının talebi doğrultusunda törene, Fransa Devlet Başkanı Jacques Chirac, ünlü sinema sanatçıları Catherine Denevue, Alain Delon ile Gerard Depardieu ile ünlü futbolcu Zinedine Zidane da davet ediliyor. Davetlilerin listesi, davetlere olumlu yanıt alınmasından sonra açıklanacak.

Okullara yetişmeyecek

Metro, Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna'nın çok arzu etmesine karşın, 11 Eylül'de açılacak olan orta dereceli okullara yetişemeyecek. Metronun 30 Ağustos tarihinden itibaren yolcu taşıyabilecek duruma getirildiği, ancak açılışın Cumhurbaşkanı Sezer tarafından gerçekleştirilmesi için, tören tarihinin Gürtuna tarafından 16 Eylül'e alındığı öğrenildi.

Güvenliği kim sağlacak

Metronun güvenliğini Ulaşım A.Ş. sağlayacak. Belediyenin bu kuruluşu metro güvenliği için 150 yeni eleman istihdam etti. Her istasyonda 25 kamera ile kontrol yapılıyor. Yangın, havalandırma, tahliye, güvenlik istasyonlarda bulunan bilgisayarlarla ve Taksim'de bulunan ana kumanda merkezi ile sağlanıyor. Ayrıca her istasyonda iki sivil polis memuru bulunacak.

Metronun açılışı

için görkemli bir tören planlanıyor. Şu günlerde bir yandan deneme seferleri düzenlenirken, bir yandan da istasyon girişleri yapılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!