METRO ‘AYIKLAMAYA’ GELİYOR

İSTANBUL’DA Kadıköy-Kartal metro hattı açıldı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan metro yapılmasaydı bu güzergaha her yıl 32 minibüs ve 67 otobüs gerekeceği bilgisini verdi.

Haberin Devamı

Yeni metro hattının devreye girmesiyle ilk yılda 572 otobüs ve bin 227 minibüsün trafikten çekilmesini beklediklerini dile getirdi.
Bu İstanbullular için hem trafikte rahatlama, hem 1 milyar liranın üzerinde yakıt tasarrufu hem de kişi başına 15 güne yakın zaman tasarrufu anlamına geliyor.
Açılışın ve getirdiklerinin açıklanmasının hemen ardından ‘sektörel’ tepki gecikmedi.
VAAT ZİNCİRİ

Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF), “Minibüsler artık alçak tabanlı, klimalı ve konforlu olacak” açıklamasını yaptı.
‘Bu da yetmez’ denilerek vaatlere devam edildi:
“Mevcut minibüslerin 700-800 tanesi konforlu hale getirilecek. Araç içerisinde internet bağlantısı olacak. Her türlü telefon şarj edilebilecek. Minibüsler 9+1 tarzında VİP hizmet verecek. Bazı ticari taksilerde VİP yolcu taşımacılığı yapılacak. Son derece konforlu aracın içerisinde televizyon ve navigasyon gibi hizmetler verilecek.”
Bu vaatler ‘Ulaşımın Avrupa standartlarının üzerine çıkması için mi’ yoksa Başbakan Erdoğan’ın da dile getirdiği gibi ‘Yüzlerce otobüs ve minibüsün trafikten çekilmesine yol açacak metro yüzünden mi’ veriliyor, değerlendirmesi sizden.
METRODA ‘ERKEN’ BEKLENTİ

Haberin Devamı

Gelelim Ankara’nın metro ve diğer toplu taşıma hikayesine...
Sincan, Çayyolu ve Keçiören metrolarındaki çalışma devam ediyor. Yerel seçimlere kadar bitirileceği açıklanan Sincan ve Çayyolu hatları için, seçimlerin 2013 yılının Ekim ya da Kasım ayında yapılması ihtimali güçlenince ‘erken’ beklentiye girildi.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım seçim erkene alınsa bile iki hattın bitirileceğini açıkladı.
Tabloya böyle bakınca, ‘Her kulvarda rekabet etmeye çalıştığımız İstanbul’daki toplu taşıma vaatleri önümüzdeki sene Ankara’da da gündemi oluşturacak’ diye düşünmek mümkün ama mevzu vaat ve yer Ankara olunca iş pek düşünüldüğü gibi olmuyor.
SÖZDE BBG EVİ GİBİ OLACAKTI

Sene 2006, yer Ankara.
O dönemin Ankara Taksiciler Odası Başkanı’nın ağzından -benzer cümleyi başka konu ve isimlerden de hatırlayacağımız- şu vaatler çıkıveriyor: “Taksiler BBG evi gibi olacak. Hepsini takip sistemiyle kontrol edeceğiz.”
Yıllar geçti hem taksi hem dolmuşların meslek odaları başkanlarının vaatleri değişmedi:
“Minibüsler ve taksilere standart gelecek. Araç takip sistemi devreye girecek. Tek tip kıyafet uygulamasına geçilecek. Araç tanıtma kartları sayesinde sadece bu karta sahip olanlar şoför olabilecek.”
Her şey düzelmiş gibi, ‘Şoförler İngilizce öğrenecek’ vaadi bile verildi.
Araç izleme sistemini geçelim. Hadi İstanbul’daki gibi kablosuz internet de istemeyelim. Telefonları da kendimiz şarj ederiz. Hepsi İngilizce de bilmesin.
BİZDEN UYARMASI

Haberin Devamı

Pek çoğu beyefendi, işini hakkıyla yapanları bir kenara bırakalım. Zaten sözümüz saygısızlığı marifet sayan şoförlere de değil.
Otobüs, minibüs ve taksilerin meslek odası başkanlarına...
Trafikte kendinin dışındakileri umursamayan, kendi ailesi yokmuş gibi kadınların ve çocukların yanında küfür eden, bir tane fazla yolcu kapmak için yollarda keşmekeş yaratanları bari ayıklayın.
Çünkü siz bugün ayıklamazsanız, bir yıl sonra metro geliyor. Ya yine vaatlerle komik duruma düşeceksiniz, ya da iyi hizmetle metroya alternatif olabileceksiniz.
Bizden uyarması...

Yazarın Tüm Yazıları