Messenger ICQ’yu nasıl vurdu?

Güncelleme Tarihi:

Messenger ICQ’yu nasıl vurdu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 06, 2009 13:32

2000’li yılların başında hepimiz ICQ kullanırken bugün neden Messenger’a geçtik? Suçlu Windows mu?

Haberin Devamı

2000’li yılların başında PC’de mesajlaşma yazılımı dendiğinde hemen herkesin aklına ICQ isimli ufak bir uygulama geliyordu. ICQ o kadar popülerdi ki, küçük, yani ilk başta alınan kullanıcı numaraları neredeyse bir prestij sembolü gibiydi. Bugün nasıl 532 ya da 542’li cep numarası sahipleri numaralarıyla övünüyorsa, o zamanlar bu kullanıcı numaraları ile övünülüyordu.

Peki ama ne oldu da ICQ, aradan geçen 5-6 yıl içerisinde neredeyse tamamen terk edildi? Bu sorunun tek bir yanıtı var: Microsoft Messenger yazılımını Windows işletim sistemleriyle birlikte kullanıcılara sunmaya başladı. Windows kurduğunda Messenger’ı da hazır bir şekilde karşısında bulan kullanıcılar, artık yeni bir mesajlaşma yazılı kurma ihtiyacı duymuyordu. Ve sonunda bugün geldiğimiz noktada hemen herkes Messenger kullanıyor; ICQ’dan bahseden ne yazık ki yok…

Haberin Devamı

Aslında bu durum sadece ICQ için geçerli değil. Hatırlayanlar hatırlar; yine aynı dönemde Netscape isimli bir web tarayıcı da vardı. Önceleri tararıcı pazarında önemli bir yere sahip olan Netscape, Internet Explorer’ın Windows’a entegre edilmesinin ardından yavaş yavaş erimeye başladı ve geçtiğimiz aylarda tarih oldu. Şu anda Internet Explorer’ın en büyük rakibi hiç kuşkusuz Firefox; ama onun da Internet Explorer’ı yakalamak için daha çok yol kat etmesi gerekiyor.

İşte bu iki örnek, Microsoft’a yöneltilen tekelleşme ve rekabeti engelleme iddialarının nedenlerini açıkça ortaya koyuyor. Dünya üzerinde kullanılan PC’lerin çok önemli bir bölümü Windows işletim sistemi ile çalışıyor. Eğer siz Windows ile birlikte bir web tarayıcı, bir de mesajlaşma programı sunarsanız, rakip yazılımların şansı da bir anda dibe vuruyor. Tabi kimse bize Internet Explorer ya da Messenger kullanacaksınız diye baskı yapmıyor. Ama şurası bir gerçek ki, pek çoğumuz bize sunulanla yetinmeyi tercih ediyoruz; “tembellik” yapıp alternatif aramıyoruz. Bugün Windows XP kullanıp da halen XP ile birlikte gelen Internet Explorer 6’yı tercih edenlerin sayısı azımsanmayacak kadar fazla. Oysa ki Microsoft bu zaman dilimi içerisinde Internet Explorer 7’yi kullanıma sundu, 8 için de geri sayım bitmek üzere. Microsoft’un kendi tarayıcıları bile bahsettiğim bu “tembelliğe” kurban giderken, rakiplerin büyük başarılar sağlaması elbette ki beklenmemeli.

Haberin Devamı

Microsoft Windows ile sadece kendi yazılımlarını sunma hakkına sahip mi değil mi? Bu konuyu Avrupa Birliği bile, yaşanan bitmek tükenmek bilmeyen tartışmalara rağmen henüz tam anlamıyla çözebilmiş değil. Ama şurası da bir gerçek ki, bugünün bilgisayar dünyası tamamen Windows işletim sistemine endeksli... Windows’un Microsoft tarafından geliştiriliyor olması, web tarayıcı ya da mesajlaşma gibi küçük yazılımlarda rekabeti engellememeli. Eğer Windows kurarken size hangi tarayıcıyı istersiniz diye sorulsa ya da ilk kurulumdan sonra güncelleme üzerinden rakip yazılımlar da önerilse hoşunuza gitmez miydi?

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!