Meslek odaları: Önerge geri çekilsin

Güncelleme Tarihi:

Meslek odaları: Önerge geri çekilsin
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2016 12:56

Meslek odaları: Önerge geri çekilsin

Haberin Devamı

 

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA) - ANTALYA'daki 21 meslek odası adına yapılan açıklamada, cinsel suçlarla ilgili düzenleme önergesinin geri çekilmesi istendi.

Ak Parti’nin cinsel suçlarla ilgili düzenleme önergesine ilişkin Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı Antalya’daki meslek örgütleri adına İnşaat Mühendisleri Antalya Şubesi’nde toplantı düzenlendi. 21 meslek odası adına Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı İncigül Sağdıç Tataroğlu açıklamada bulundu.

Toplantıda, TBMM Genel Kurulu’na 6 Ak Partili milletvekili tarafından verilen önergede, ‘cebir, tehdit, hile veya iradeyi sakatlayan başkaca bir neden olmaksızın 16 Kasım 2016 tarihine kadar işlenen cinsel istismar suçunda mağdur ile failin evlenmesi durumunda koşullarına bakılmaksızın hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına, hüküm verilmiş ise cezanın infazının ertelenmesine karar verilir’ şeklindeki düzenleme gündeme getirildi.

Bu önergeyi haklı çıkaracak hiçbir hukuksal gerekçe olamayacağını belirten İncigül Sağdıç Tataroğlu, çocuk ve rızanın bir arada olamayacağını söyledi. 15 yaşından küçük olmanın cezada artırım nedeni olduğunu belirten Tataroğlu, “Bu önerge yasaya dönüşürse tecavüz artık normal bir olaya dönüşür. Tecavüze uğrayan içinse yaşam boyu işkenceye döner. Sonuç büyük ihtimalle ya intihar yada cinayet olur" dedi.

Ülkemizde 2005 yılında 6 bine yakın cinsel istismar davası açılmışken, 2015’te bu rakamın 17 bine yükseldiğini kaydeden Tataroğlu, “Bu değişiklikten sonra bu rakamın ne olacağı açık. Bu durumda getirilen önergenin ülkemize, toplumumuza, kadınlarımıza, çocuklarımıza yararı olmayacaktır. Bu önerge etkili ve yetkili birilerinin isteği olabilir" dedi.

Önergenin evrensel hukuka, çocuk haklarına, anayasa ve kamu vicdanına aykırı olduğunu dile getiren Tataroğlu, anayasanın 41’inci maddesine göre devletin her türlü şiddete karşı çocukları koruyucu tedbirler almakla görevli olduğunu vurguladı. Buna rağmen getirilen öneriyle istismarın teşvik edildiğini ve korunduğunu kaydeden Tataroğlu, “Antalya Meslek Odaları Eşgüdüm Kurulu olarak anayasa, kanun, hukuka, akla ve vicdana açıkça aykırı olan bu önergenin geri çekilmesini bekliyoruz" dedi.



FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!