Meslek odaları, Havagazı Fabrikası’nda bilirkişi incelemesi istedi

Güncelleme Tarihi:

Meslek odaları, Havagazı Fabrikası’nda bilirkişi incelemesi istedi
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2017 15:56

Meslek odaları, Havagazı Fabrikası’nda bilirkişi incelemesi istedi

Haberin Devamı

Ankara, 14 Mart (DHA) - Mimarlar Odası Ankara Şubesi ve Ankara Tabip Odası, Ankara Nöbetçi Sulh Hukuk Mahkemesi’ne başvurarak, Havagazı Fabrikası yerleşkesi içinde yerinde keşif ve bilirkişi incelemesi yapılmasını talep etti. 

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nden yapılan açıklamada, bilirkişi incelemesiyle ilgili meslek odalarının verdiği dilekçede tarafsızlığın tesis edilebilmesi için akademik ortamdan  üniversitelerden oluşturulacak asbest söküm uzmanı, mimar, inşaat mühendisi, iş sağlığı güvenliği uzmanı ve halk sağlığı uzmanı hekimin olduğu bilirkişi heyeti teşkil ettirilmesini istedi. 

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, konuya ilişkin açıklamasında Büyükşehir Belediyesi’nin halkın sağlığını tehdit edecek 350 ton asbest bulunan binayı yıktığını ve konunun üzerini kapatmaya çalıştığını söyledi. Büyükşehir Belediyesi’nin yıkım sonucunun yıllar sonra görüleceğine değinen Candan, “Ankara Valiliği olaydan 15 gün sonra açıklama yaparak yıkımın Valilik denetiminde yapılacağını ifade ediyor. Bu açıklama ile Büyükşehir Belediyesinin bu işi yapamadığını örtük de olsa ifade ediyor. Bu nedenle mahkemeye bilirkişiler tarafından tespit yapılması için dava açtık. Çocuklarımızın geleceğini, sağlığını ipotek altına alan Büyükşehir Belediyesi yargı önünde hesap verecek” dedi.

Ankara Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Vedat Bulut ise yaptığı açıklamada binanın acilen karantiya alınması gerektiğini ifade ederek şöyle devam etti:

“Bu kapsamda mahkemeye başvurduk ve üniversitelerden oluşturulacak asbest söküm uzmanı, mimar, inşaat mühendisi, iş sağlığı güvenliği uzmanı ve halk sağlığı uzmanı hekimin olduğu bilirkişi heyeti teşkil ettirilmesini istedik. Yıkımın önlemler alınmadan gerçekleştirildiği 25 Şubat ile mahkeme tarafından yıkımın durdurulduğu 1 Mart 2017 tarihlerindeki tüm tespitlerin yapılmasını talep ettik. Bu denetim görevinin güvenilir ve Ankara Büyükşehir Belediyesi ile çıkar ilişkisi olmayan akredite firmalar ve TÜBİTAK, Halk Sağlığı Müdürlüğü ve İSGÜM gibi kamu kuruluşları tarafından yapılması uygun olacaktır."' 
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!