Meslek lisesi terkte Avrupa birincisiyiz

Güncelleme Tarihi:

Meslek lisesi terkte Avrupa birincisiyiz
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 23, 2012 10:10

Meslek liselerindeki okulu bırakma oranının yüksekliğini gözler önüne seren Mesleki Eğitimde Okul Terklerini Önleme Projesi’nde sona gelindi. Okul terk etmede Türkiye yüzde 18’lik oranla Avrupa birincisi olurken, öğrencilerin okulu en az terk ettiği ülke Almanya oldu.

Haberin Devamı

MESLEKİ eğitimde okulu terk etme riski bulunan öğrencilere destek olmak amacıyla yürütülen Mesleki Eğitimde Okul Terklerini Önleme Projesi’nde sona gelindi.

Başbakanlık Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı’na, 2010 yılı teklif çağrısı kapsamında, Hayat Boyu Öğrenme, Leonardo da Vinci programı ortaklık faaliyet alanında iki yıldır devam eden proje, Ankara’dan Gaziosmanpaşa Kız Teknik ve Meslek Lisesi, Mersin’den Mersin Akdeniz Kız Teknik ve Meslek Lisesi, Avusturya’dan INMAD, Almanya’dan NAOB, Portekiz’den CENFIM ve Romanya’dan Colegiul Economıc’nin ortaklığında yürütüldü.

 

Öğretmenler mücadele eksikliği yaşıyor

Haberin Devamı

 

Meslek liselerinde okulu bırakma oranlarının ve nedenlerinin derinlemesine incelendiği proje, Türkiye’deki meslek liselerinin durumunu gözler önüne serdi. Türkiye, yüzde 18’lik okulu terk etme oranıyla Avrupa ülkeleri arasında birinci olurken, öğrencilerin okulu en az terk ettiği ülke Almanya oldu.

Projenin detayları hakkında bilgi veren Gaziosmanpaşa Kız Teknik ve Meslek Lisesi Proje Grubu, şunları söyledi:

“Avrupa Birliği ülkerinde ve Türkiye’de okulu terk etme yaygın bir sorun. Bütün ülkelerde sorunu çözmek için çeşitli girişimlerde bulunuluyor fakat, kaynaklar yetersiz olduğu için bu çalışmalar birleştirilemiyor. Ayrıca öğretmenler okulu terketmelerle ilgili mücadele, beceri ve yetkinlik eksikliği, motivasyon düşüklüğü yaşıyor. Proje, mesleki eğitimde okulu terk etme riski bulunan öğrencilere destek olmak amacıyla yürütüldü.

 

Eğitim planlamasını öğrenciler yapmalı

 

Mesleki eğitimde okulu terk konusunu incelemeye almak, çeşitli eğitsel ve kültürel nedenlerle okulu terk eden öğrenci oranını azaltmak, risk altındaki öğrencilerle çalışan öğretmen, danışman ve eğitimciler için eğitim araçları ve materyalleri üretmek ise, projenin diğer amaçları arasında yer alıyor.

İki yıldır devam eden projede sona gelindi. Proje sonrasında ortak dili İngilizce olan ve bilgilendirici bir kitapçık olacak. Milli Eğitim Bakanlığı aracılığıyla yaygınlaştırmayı planladığımız bu kitapçıkla, okulu terk eden öğrencilerin azalmasını ve eğitim planlarını gerçekleştiren öğrencilerin sayısının arttırılmasını planlıyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!