Mersinli kadın muhtarlar için belgesel

Güncelleme Tarihi:

Mersinli kadın muhtarlar için belgesel
Oluşturulma Tarihi: Kasım 01, 2017 13:54

Mersinli kadın muhtarlar için belgesel

Haberin Devamı

MERSİN, (DHA) - MERSİN Büyükşehir Belediyesi, Türk kadınına muhtar olma hakkı verilmesinin 84’ncü yılı nedeni ile kentte görev yapan kadın muhtarlar için düzenlediği etkinlikte kadın muhtarlar için belgeselinin gösterimi yapıldı.  
Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilen etkinliğe, Büyükşehir Belediye Bakanı Burhanettin Kocamaz, Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, Mersin Kıbrıs Konsolosu Fatma Arşehit Soykan, Tüm Mersin Muhtarlar Dernek Başkanı Şeref Bolat, Mersin Muhtarlar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Ergün Ünlü, oda, dernek ve birlik başkanları, kadın muhtarlar ve eşleri katıldı.
Mersin’in kadın muhtarlarından Aynur Öztürk, Aysel Bağışlayıcı, Badegül Kaptan, Fehime Bölek, Gülten Evmez, Leyla Üstündağ, Rahime Sarı, Zehra Yılmaz’ın muhtar olma serüvenlerinin yer aldığı belgesel, kadın muhtarlardan büyük beğeni topladı. Belgeselde Mersin’in ilk kadın muhtarı olan Bölek’in de hikâyesi yer aldı. Başarısı ile herkesin gönlünü kazanan Bölek’in muhtarlık serüveni ile kadın muhtarlar duygusal anlar yaşadı. Belgesel sonunda ise Mustafa Kemal Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım’ın yer aldığı bölüm kadın muhtarlar ve davetliler tarafından dakikalarca alkışlandı.
Etkinlikte konuşan Başkan Kocamaz, muhtarların vatandaş ve yerel yönetimler için vazgeçilmez değerler olduğunu belirterek, "Muhtarlarımız demokrasimizin vazgeçilmez makamları ve değerleridir. Tabi ki hizmet etmek, dua almak, insanları mutlu etmek güzel şeydir. Yaptığınız hizmetler sonrası vatandaşın teşekkürünü aldığınız zaman yeni bir heyecanla, daha büyük projelere imza atmak için kendinize rota çiziyorsunuz. Bu hizmetlerin ortaya çıkmasında muhtarlarımız yerel yönetimlerle diyalog içerisinde, kendi bölgelerinin eksikliklerini giderme çabası içerisindeler. Vatandaşla bire bir temas halindeler. Başı dara düşen ilk etapta muhtarlara başvuruyor. Gerek mahallenin problemleri gerekse şahsi problemlerini çözmek için onlardan yardım talep ediyorlar" dedi.
Kadın muhtarların sayınının şu an bulunan sayının 10 katından daha fazla olması gerektiğine ifade eden Kocamaz, "Kadın muhtar sayısının artmasını gönülden arzu ediyoruz. Ben belediye meclisimizdeki kadın sayısının azlığından da rahatsızlık duyuyorum. Bir mecliste kadının sayısı ne kadar artarsa orada kalite de o kadar artacak. Nezaket kuralları daha çok işleyecek. Orada alınacak kararlarda daha sağlıklı, inceden inceye düşünülerek hayata geçirilecek. Kadın muhtar sayımızın 2019 seçimlerinde en az 10’a katlanmasını arzu ediyoruz. Aslında 10’a katlanması bile az. Çünkü Mersin genelinde 810 tane muhtar olduğunu hesaba katarsak bunlar yeterli sayılar değil"diye konuştu.
Kadınların hayatın her alanına katılımlarının artması için herkese görev düştüğünü dile getiren Kocamaz, konuşmasının devamında Mersin'in ilk kadın muhtarı olan Fehime Bölek’i de anarak, şunları söyledi:
"Kadınların hayatın her alanında daha çok yer edinmesi için herkese görev düşüyor. Neme lazım demeden bize lazım diyerek yola çıkmak gerekiyor. Medeni cesaret gerekiyor. Bakın kadın muhtarlar belgeselinde 8 muhtarımız var. Bunlar bir cesaret ortaya koyarak, halkın karşısına çıkıp, desteğini alarak muhtar olmuşlar. Önemli olan bu işi gönülden isteyip, onun mücadelesini gönülden verebilmek. Kadın muhtarlarımıza teşekkür ediyorum. Özellikle Fehime Bölek ablamızı rahmetle, minnetle anıyorum. Bölek gibi toplumu bütünleştiren, kaynaştıran insanları olduğu gibi kabul eden değerlerin artmasını temenni ediyorum."
Belgesel gösteriminin ardından 3,5 yıllık Mezitli Atatürk Mahallesi Muhtarı Badegül Kaptan, etkinlikten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, sözlerini söyledi:
"Muhtarlık da bu mevkilerin ilk atılım noktası. Kadınlar adım adım ilerleyerek bunu başarabilir. Biz bu belgeselin çekimlerinde de çok heyecanlanmıştık. Şu anda da bu coşkuyu burada bulunan insanlarla paylaşmak bizim için onur verici."
Program sonunda Mersin’in ilk kadın muhtarı Fehime Bölek adına eşi Necdet Bölek ve hikayeleri belgesele konu olan kadın muhtarlar, tüm kadın muhtarlar adına plaket ve çiçeklerini Başkan Kocamaz’ın elinden alarak, hatıra fotoğrafı çektirdi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!