Mersin'in akciğerine imar şoku

Güncelleme Tarihi:

Mersinin akciğerine imar şoku
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2017 13:15

Mersin'in akciğerine imar şoku

Haberin Devamı

MERSİN'de Sultan 2'nci Abdülhamid tarafından kurulan Hamidiye Alayları için pek çok şehirde oluşturulan kışlalardan biri olarak 1904 yılında inşa edilen, Cumhuriyet döneminde 23'üncü Piyade Alayı'na, 2'nci Dünya Savaşı sırasında Heybeliada'daki Deniz Okulları'na geçici olarak evsahipliği yapan arazinin imara açılması tepki çekti.
20 YIL SONRA GELEN İTİRAZ
OYAK Genel Müdürlüğü'ne ait 30 bin metrekarelik arazi 1995 yılında Adana Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 'tarihi ve doğal sit alanı' olarak tescilledi. Yaklaşık 100 ağacın bulunduğu, 20 yıldan fazla süre boş duran araziyle ilgili koruma kararının kaldırılması için OYAK Genel Müdürlüğü 2016 yılında Kültür Varlıkları Koruma Yüksek Kurulu'na itiraz etti. Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Ömer Arısoy'un başkanlığını yaptığı 15 üyeden oluşan Yüksek Kurul, oy birliği ile itirazı yerinde bularak Adana Koruma Kurulu'nun sit alanı kararını iptal etti. Böylece arazinin imara açılmasının önündeki engel kalktı.
BELEDİYE PARK İSTİYOR
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz konuyla ilgili şu değerlendirmede bulundu: "Tevfik Sırrı Gür Stadyumu’nun olduğu yer TOKİ'ye devredilmişti. Cumhurbaşkanımızla görüştüm buranın meydan olmasını istediğimizi söyledim. Kendisi de bu önerimize sıcak baktı. Söz konusu kışla arazi de buranın yanı. Mersin’in adeta akciğeri konumundaki bu değerli arazinin meydana dahil edilerek park olmasını istiyoruz."
SHERATON'A OTEL TEKLİFİ
Arazi üzerinde, Ankara’da faaliyet gösteren MTK Mimarlık Danışmanlık firmasınca geçtiğimiz yıl Sheraton Oteli yapılması için çalışma yapıldığı da ortaya çıktı. İlgili firmanın Web sitesinde Sheraton Oteli’nin alana yerleştirilmiş durumu ve projenin çeşitli detaylarına yer verildi. Firma ortaklarından Mert Kayasu ise "Bu taslak projeyi Sheraton’a teklifte bulunduk. Ancak, şu aşamada kabul görmedi. Yani projenin gerçekleşmesi şu an mümkün görünmüyor" dedi.

Ali Ekber ŞEN / MERSİN, (DHA)
FOTOĞRAF

 


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!