Mersin'de tarihi kışla arazisinin imara açılmasına yargı freni

Güncelleme Tarihi:

Mersinde tarihi kışla arazisinin imara açılmasına yargı freni
Oluşturulma Tarihi: Kasım 13, 2017 15:55

Mersin'de tarihi kışla arazisinin imara açılmasına yargı freni

Haberin Devamı

Mustafa ERCAN/MERSİN, (DHA) - MERSİN'de, Cumhuriyet döneminde 23'üncü Piyade Alayı'na, 2'nci Dünya Savaşı sırasında Heybeliada'daki Deniz Okulları'na geçici olarak ev sahipliği yapan Mersin Kışlası arazisinin imara açılmasını yargı durdurdu.
Mimarlar Odası Şube Başkanı Ömer Sakar, kent gündemini uzun süre meşgul eden Mersin Kışlası tartışmasına yargının son noktayı koyduğunu söyledi. Kent için büyük bir öneme sahip olan alan için verilen mücadelenin devam edeceğini belirten Sakar, "Akdeniz İlçesi, Hamidiye Mahallesi 29 pafta, 876 ada, 74 parsel numarasına kayıtlı, dünyada askeri alanda başka bir örneği olmayan Heybeli Ada Deniz Okulu’na 5 yıl ev sahipliği yapmış, Hamidiye Kışlası olarak da bilinen Askeri Kışla Alanı, Adana Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 20 Eylül 1995 tarih ve 2209 sayılı kararı ile 2’nci Derece Doğal ve Tarihi Sit Alanı olarak tescil edilmiştir. Askeri anlamda tarihe tanıklık etmiş bu alan, 100 yaşına ulaşan ağaçları, doğal bitki örtüsü ve Müftü Deresi'ne olan sınırı ile kentimizin nefes alma noktasıdır" dedi.
Mimarlar Odası'nın, bir meslek odası olarak alan kapsamı çerçevesinde tarihi, kültürel ve doğal değeri olan, ülke ve kent için önemli varlıkların korunmasını kamu adına gözettiğini ifade eden Sakar, "Bu nedenle tarihi ve doğal sit alanı olarak tescil edilmiş bu alanın, Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’nca bu tescilinin kaldırılmasına karşı Mimarlar Odası olarak başlattığımız hukuk sürecinde, Mersin 1'nci İdare Mahkemesi’nin 28 Nisan 2017 gün ve E:2017/407 sayılı ara kararı ile yürütmenin durdurulması kararına, Bakanlıkça Konya Bölge İdare Mahkemesi 2'nci İdare Dava Dairesi’ne yapılan itiraz sonucunda, aynı mahkemece itirazın reddine karar verilmiştir. Mersin 1'nci İdare Mahkemesi, 2017/407 Esas no. 2017/1753 karar no.su ile Koruma Yüksek Kurulu’nun, Adana Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 20.09.1995 tarih ve 2209 sayılı kararı ile Askeri Kışla Alanı için almış olduğu 2'nci Derece Doğal ve Tarihi Sit Alanı tescilini kaldıran kararında hukuka uyarlılık görmemiş ve oybirliği ile iptaline karar vermiştir. Bu karar ile Hamidiye Kışla Alanı’nın tarihi ve doğal sit alanı olduğu mahkemece bir kez daha teyit edilmiştir. Kamuoyunu bilgilendirmeyi yaşadığımız kente karşı ortak sorumluluk olarak görüyoruz" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!