Mersin, Tarihi Kentler Birliği'ne ev sahipliği yapıyor

Güncelleme Tarihi:

Mersin, Tarihi Kentler Birliğine ev sahipliği yapıyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 23, 2017 12:23

Mersin, Tarihi Kentler Birliği'ne ev sahipliği yapıyor

Haberin Devamı

MERSİN Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliği yaptığı '2018’e Doğru Kültürel Mirasa Bütüncül Bakış ve Mersin Örneği' temalı Mersin Buluşması, düzenlenen açılış programıyla başladı.
Kentin tarihi ve kültürel açıdan tanıtılması bakımından büyük öneme sahip olan toplantıya Vali Ali İhsan Su, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Önder Gürbüz, Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Erdemli Kaymakamı Avni Kula, Akdeniz Kaymakamı Muhittin Pamuk, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Mersin İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Yusuf Ziyaeddin Cavlak, İl Emniyet Müdürü Mehmet Şahne, Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı Feriha Koç ile birlikte toplamda 110 il ve ilçenin belediye başkanları, akademisyenler, kazı başkanları ve meclis üyeleri katıldı.
Törende söz alan Vali Su,  Mersin’in pek çok tarihi ve kültürel zenginliği barındırdığını ifade ederek, ''Tarihin her döneminde çok önemli bir merkez olan Mersin, ören yerleri, antik kentleri, inanç merkezleri ve halen yaşam alanı olarak kullanılan tarihi mekânları ile zengin bir tarihi ve kültürel değerlere sahiptir. Mersin aynı zamanda, inançların, dinlerin, dillerin ve kültürlerin birbirine karışıp kardeşlik duyguları içerisinde buluşmasına ve yaşatılmasına ev sahipliği yapan çok özel bir ildir'' dedi.
Buluşmanın önemine değinen Büyükşehir Belediye Başkanı Kocamaz, ''Medeniyetler beşiği Anadolu’yu medeniyetler denizi Akdeniz’e bağlayan Mersin, tarihin derinliklerine kök salan muhteşem değerleriyle dün olduğu gibi bugün de göz kamaştırmaya devam etmektedir. Benzersiz eserlerin sergilendiği müzeleri, tarih kokan ören yerleri, gizemli mağaraları, nice hatıraların yankılandığı kale ve hisarları, huzur ve kardeşlik timsali cami, kilise, manastır ve türbeleri, İpekyolu üzerine inci misali dizilmiş han, bedesten ve kervansarayları ile geçmişten geleceğe mücevherden bir köprü kurmaktadır'' diye konuştu.
17 yılda çok yol aldıklarını kaydeden Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Sözen ise, ''138 kentimizde kent müzesi kuruluyor. Tüm kültürel varlıkların arşivleri yapılıyor. Türkiye’nin kültür envanteri ve gelecek çocukların eğitimi yapılıyor. Bu açıdan bu güzel atmosferde suya yansıyan ışıklar gibi Türkiye’nin aydınlık ışıkları da uzun bir süre aydınlık bir çerçevede sürsün istiyoruz'' ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından Olba Ören Yeri Kazı Başkanı Prof. Dr. Emel Erten, Olba Ören Yeri Kazı Başkan Yardımcısı Dr. Tuna Akçay birer sunum gerçekleştirerek, Olba Örenyeri kazı sonuçları hakkında bilgilendirmeler yaptı.

MERSİN, (DHA)

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!