Merkozy: Yunanistan’ın vakti daralıyor istekler yerine gelmezse para da alamaz

Güncelleme Tarihi:

Merkozy: Yunanistan’ın vakti daralıyor istekler yerine gelmezse para da alamaz
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2012 00:00

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Almanya Başbakanı Angela Merkel, “Yunanistan’ın çok fazla seçeneği yok. Onlardan istediklerimizi yerine getirmediği sürece para sözü veremeyiz” ortak açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

 Bu tür ortak açıklamalarda Sarkozy ile Merkel için “Merkozy” tanımlaması yapılıyor. Sarkozy, Yunanistan’ın Uluslararası Para Fonu (IMF), Avrupa Komisyonu ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) yetkililerinden oluşan ‘Troyka’ heyetinin belirlediği kuralları uygulaması gerektiğini vurgulayarak, “Yunanistan’ın hangi reformları uygulaması gerektiği açıkça söyleniyor. Artık Yunanlıların da vicdanlarının sesini dinleyerek buna saygı duyması gerekiyor. Avrupa, herkesin haklarının olduğu kadar yükümlülüklerinin de olduğu bir yer. Yunanistan’ın vakti daralıyor. Artık anlaşmanın yapılması ve imzaların atılması gerekiyor” dedi.

Yeni program olmayacak
Sarkozy’ye desteğini göstermek için Fransa’ya giden Angela Merkel ise, Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nde kalmasını umduklarını belirterek, “Bu hem Sarkozy hem de benim ortak görüşüm. Ancak Troyka’nın belirlediği şartlar yerine getirilmediğin takdirde yeni bir ‘Yunanistan programı’ olmayacak. Yunanistan’da sorumluluk sahibi olan herkes şunu bilmelidir ki biz bu yoldan geri dönmeyeceğiz” diye konuştu. Avrupa Komisyonu da, Yunanistan’ın Euro Bölgesi ve Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) sağlanacak ikinci yardım paketinin sonuçlandırılması görüşmelerinde sürenin dolduğunu ve Atina’nın hemen karar alması gerektiğini açıkladı. Avrupa Komisyonu Sözcüsü Amadeu Altafaj, “Zaten belirlenmiş tarihi geçmiş durumdayız” dedi. Sözcü Yunan yetkililerin gerekli kararları almak zorunda olduklarını da ifade etti.Yunanistan için 110 milyar Euro’luk birinci kurtarma paketinde çorbadan ağzı yanan Avrupa Birliği (AB) ve IMF, 130 milyar Euro’luk ikinci kurtarma paketinde yoğurdu üfleyerek yiyecek.

Planın ana hatları şöyle:

Haberin Devamı

1-  Yeni kredinin taksitleri direk Yunanistan’a verilmeyecek. Avrupa Merkez Bankası ya da Euro bölgesi üyesi ülkelerden birinin bankasında Yunanistan için açılan özel bir hesaba yatırılacak.
2- Yunanistan her defasında gerekli belgeleri sunarak kredi talebinde bulunacak. Euro bölgesi ülkeleri bu talebi inceleyecek ve Yunanistan’ın 2. Kurtarma Paketindeki yükümlülüklerini ne denli yerine getirdiğini araştıracak.
3- Özel banka hesabında yatan para, Yunanistan’ın vadesi gelmiş borç taksitlerine ödenecek.
4- Devlet sektöründe çalışanların ve emeklilerin maaşları için ödemeler ikinci, diğer devlet harcamaları ise üçüncü planda kalacak. Bu şekilde de Yunanistan’ın hem Kurtarma Paketi’nde kredileri doğru kullanması, hem de iç tüketime yönelik israfı, hem de yükümlülüklerini yerine getirmemesi önlenmiş olacak.

Haberin Devamı

Kredi düğümü bugünkü toplantıda çözülecek

YUNANİSTAN’da dün çözülemeyen kredi düğümü bugün yapılacak görüşmelere kaldı. Avrupa Birliği (AB) ve IMF’nin İkinci Kurtarma Paketi için öne sürdükleri ağır şartlara Yunanistan’ın cevabı için dün toplanan Başbakan Lukas Papadimos’un, Pasok Partisi lideri Yorgo Papandreu, Yeni Demokrasi Partisi lideri Andonis Samaras ve Laos Partisi lideri Yorgo Karancaferis ile yapacağı bugünkü toplantıdan bir karar çıkması bekleniyor. Papadimos, AB ve IMF şartlarında prensipte mutabık olmalarına rağmen, muhtemelen nisan ayında yapılacak genel seçimleri düşünerek detaylarda zorluklar çıkaran liderlerin kaprisleri karşısında, Ekonomi Bakanlığı’ndan resmen iflas ihtimalinin maliyetini içeren ‘B planı’nı kendisine sunmasını istedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!