Merkez, yılın 1.90’dan bitmesine razı olmadı 3 milyar dolar sattı

Güncelleme Tarihi:

Merkez, yılın 1.90’dan bitmesine razı olmadı 3 milyar dolar sattı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 2011 00:00

Önceki günden itibaren tırmanışa geçen ve 1.9230 liraya kadar çıkarak rekor kıran ABD Doları’na Merkez Bankası dün iki ayrı cepheden müdahale etti. Merkez’in dolar 1.9150 lirayken bankalara doğrudan dolar satarak başlayan müdahalesi ile kur 1.85 liraya kadar indi. Merkez Bankası dün piyasaya toplamda 3 milyar dolar aktarmış oldu.

Haberin Devamı

SON iki gündür peş peşe rekor kırarak yükselen ve 1.92 lirayı aşan dolara dün Merkez Bankası’ndan doğrudan müdahale geldi. Merkez Bankası, doğrudan müdahale ve döviz satım ihalesi yoluyla dün piyasaya 3 milyar dolardan fazla satış yaptı. Merkez’in dünkü sert müdahalesi ile gün içinde bankalararası piyasada 1.85 liraya kadar gerileyen dolar, aynı piyasada gün sonuna doğru toparlanarak 1.89 liradan işlem gördü. Dolar, serbest piyasada ise günü 1.8920 liradan kapattı.
Müdahale yaparken açıkladı
Önceki gün 1.9230 lira ile tüm zamanların rekorunu kıran dolar, dün Merkez Bankası’nın sabah saatlerinde doğrudan piyasaya girmesiyle hızla değer kaybetti. Merkez Bankası sabah saatlerinde doğrudan satışa başladığı sırada bir de yazılı açıklama yaptı. Açıklamada “Bundan böyle ihale saatinden önce Merkez Bankası’nca dövize doğrudan müdahale edilen günlerde de ihale düzenlenmeye devam edilecek” denildi.
1.91 liradan düşüşe geçti
Bankalararası piyasada güne 1.91 liranın üzerinde 1.9180 lira seviyesinden başlayan dolar Merkez Bankası’nın doğrudan müdahalesi ile 1.85 liraya kadar geriledi. Ancak bu seviyelerden gelen küçük çaplı alımlarla yeniden toparlanmaya başlayan dolara ikinci müdahale Merkez Bankası’nın açtığı döviz satım ihalesi oldu. Merkez Bankası, ‘istisna’ olarak gördüğü yılın son işlem gününde maksimum 1 milyar 350 milyon dolarlık döviz satım ihalesi düzenledi.
İhalede 750 milyon dolar sattı
Merkez Bankası 1 milyar 350 milyon dolarlık döviz satım ihalesinde 750 milyon dolarlık satış gerçekleştirdi. 920 milyon dolarlık teklifin geldiği ihalede ortalama fiyat 1.8652 lira oldu. İhale ile birlikte 1.86 liraya gerileyen dolar, ihale sonrasında yeniden yükselmeye başladı ve 1.89 liraya kadar çıktı. Bunun üzerine Merkez Bankası gün sonuna doğru yeniden doğrudan müdahale silahını eline aldı ve bankalara doğrudan satışa devam etti.
Dolar 1.88 liraya geriledi
Merkez Bankası’nın günün ilk yarısında başladığı ve tüm gün devam ettirdiği doğrudan müdahalesi ve satım ihalesi olmak üzere iki koldan yaklaşık 3 milyar doların üzerinde satış yaptığı tahmin ediliyor. Tüm bu adımların ardından dolar pazartesi valörlüde 1.8880 liradan işlem gördü ve serbest piyasada günü 1.8920 liradan kapatı.

Haberin Devamı

Merkez bilanço hareketi yaptı

Haberin Devamı

ÖNCEKİ gün 1.92 lirayı aşarak tüm zamanların rekorunu kıran dolara dün yapılan çift kollu müdahaleyi değerlendiren bankacılar, “İhale ve doğrudan satış ile müdahale tutarı 3 milyar doları aştı. Yılın son günü Merkez Bankası’nın bu adımlarını bilanço hareketi olarak yorumlamak da mümkün. Merkez Bankası yılı 1.90 liranın altında olabildiğince düşük bir kurdan kapatmak istedi” şeklinde değerlendirdiler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!