Merkez kıpırdadı dolar durmadı

Güncelleme Tarihi:

Merkez kıpırdadı dolar durmadı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2017 21:59

Dolar dün 3.78 lirayı, Euro 4 lirayı aşarken, Türk Lirası’nın dolar karşısındaki değer kaybı 2017’nin 10 gününde yüzde 5.2’yi aştı. Kurdaki aşırı oynaklığı takip ettiğini açıklayan Merkez Bankası’nın aldığı 2 tedbir ise doları sadece yarım saatliğine 3 kuruş geriletti.

Haberin Devamı

YILIN başından beri dolara karşı değer kaybı yüzde 5.2’yi aşan Türk Lirası’nda sıkıntı dün de sürdü. Dolar, 3.7873 liraya, Euro ise tarihinde ilk kez 4.0128 liraya kadar yükseldi. İki yeni rekora karşı Merkez Bankası suskunluğunu bozdu. Merkez Bankası yaptığı yazılı açıklama ile piyasalarda gözlenen aşırı oynaklığın yakından takip edildiğini vurgulayarak ekonomik temellerden uzaklaşan sağlıksız fiyat oluşumlarına karşı gerekli tedbirleri alacağını duyurdu. Merkez Bankası, iki de adım attı kurlardaki yükselişe karşı. Birincisi bankalararası para piyasasında bankaların borç alabilme limitlerini bugünden itibaren 22 milyar Türk Lirası’na düşürdü. İkincisi yabancı para zorunlu karşılık oranlarını 50 baz puan indirdi. Bu değişiklik ile de finansal sisteme 1.5 milyar dolar ek likitide sağladı. Merkez Bankası tam saat 2’de bu tedbirlerini açıkladı. 

Haberin Devamı

O sırada 3.77 lira seviyelerinde olan dolar, Merkez Bankası’nın adımlarıyla 3.74 liraya kadar geriledi. Ancak ardından yeniden 3.77 lira seviyelerine yükseldi. Analistlere göre, Türk Lirası’nı baskılayan unsurların başında Anayasa değişikliğinin getireceği olası siyasi gerilim, Fitch’in not değişikliğine ilişkin kararını açıklamasının yaklaşması, Fed’in daha hızlı faiz artışı sürecine girme riskinin yanı sıra Merkez Bankası’nın toplantısı geliyor.

YETERLİ DEĞİL

Alan Yatırım Kıdemli Analisti Eda Önder Öztürk, dünya genelinde sakin gündem eşliğinde dolar ve Euro’da küresel bazda sınırlı fiyat hareketleri görülse de, Türk Lirası’nın negatif ayrışma derecesinin şiddetlenmesinin etkisiyle dolar ve Euro’da her gün yeni rekor gördüğümüzü vurguladı. Öztürk, şöyle konuştu: “Merkez’in ocak ayında alacağı kararların önemini artmış durumda. 24 Ocak toplantısı öncesinde Merkez’den piyasaya ben burdayım niteliğinde bir hamle gelmiş olsa da, piyasaların tansiyonunu dindirecek boyutta değil. Öncelikle kısa vadede olumlu olarak nitelendirebileceğimiz hamle yeterli değil. Üstelik uzun vadede Merkez Bankası’nın rezerv kalitesinde bozulmaya yol açabilir. Bununla birlikte 27 Ocak’ta uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch’in Türkiye’ye ilişkin değerlendirmesinin piyasalar üzerindeki baskısı erkenden hissedilmeye başlandı. Yurt içinde siyaset sahnesinde yaşananlar, büyüme ve enflasyon sarmalına dair sorunlar nedeniyle Fitch’in ülkemizin kredi notunu indirebileceği telaffuz edilmeye başlandı.”

Haberin Devamı

MERKEZ’İN İŞİ ZOR

IşıkFX Başanalisti Gizmen Nalbantlı da, kurlara Merkez Bankası’nın müdahalesinin geldiğini ancak kurda kalıcı düşüş görebilmemiz için döviz likiditesine ek olarak Türk Lirası’nın reel getirisinin de güçlendirilmesi gerektiğini belirtti. Nalbantlı, şöyle konuştu: “Ekonomik aktivitenin zayıfladığı bu ortamda Merkez Bankası’nın işi oldukça zor görünüyor. TL’deki değer kaybını durdurmak için faiz artışı gerekiyor, faizi artırsa bu sefer ekonomide daha da yavaşlayacak. Merkez Bankası’nın faiz artışı için kurda 3.90-4.00 bölgelerini beklemesinin doğru olacağını düşünüyorum. Bugün yapılan açıklamada faiz artırım beklentisi sebebiyle geri çekilen kurda düşüşler sınırlı kalabilir. Kurda kalıcı düşüşler için 3.70’in altında fiyatlamalar görmeliyiz. Son görüntüde 3.78 bölgesi önemli direnç. Bu seviyenin geçilmesi durumunda 3.82 görülebilir. Kısa vadede bu bölgenin geçilmesini beklemiyorum. Orta vadede ise 4 TL görülebilir.”

Haberin Devamı

ZEYBEKCİ: DÖVİZDEKİ ARTIŞ SPEKÜLATİF

EKONOMİ Bakanı Nihat Zeybekci, dövizin önlenemeyen yükselişinin spekülatif olduğunu iddia ederek, “Döviz kuru, cari açıktan, istihdamdan, büyümeden ya da enflasyondan daha önemli değil. Bu göstergelerin ekonomiye kalıcı etkisi olur, ama kur artışının kalıcı etkisi olmaz, geçicidir. Biz bu süreci en iyi şekilde yönetiyoruz. Yapısal adım atıyoruz. Merkez Bankası (MB) sağlam duruyor döviz konusunda” dedi.

ERTEM: TÜRK LİRASI’NA OPERASYON YAPILIYOR

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı  Cemil Ertem, Türk Lirası’naoperasyon yapılıyorCumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem, “Döviz talebi çok sığ, spekülatif amaçlı ve yurt dışı kaynaklı. Tam da Türkiye’nin anayasa değişikliği görüşmeye başlandığı zaman başlıyor. TL’yi hızlı bir şekilde değersizleştirme operasyonu yapılıyor. Bu komplo teorisi falan değildir. Çok açık bir gerçektir” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!