Merkez indirse de faizin yönü yukarı doğru

BUGÜN yine faizde karar günü. Son üretim rakamları gelene kadar, piyasaların büyük çoğunluğu Merkez Bankası’nın bu ay da faiz indirmesini bekliyordu. Ancak üretimin canlanmaya başlaması üzerine, faiz indirimlerinin artık duracağını söyleyenlerin sayısı bir hayli arttı.

Haberin Devamı

Yapılan anketlerde piyasanın büyük çoğunluğunun bugünkü Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında artık faizi sabit tutma kararı çıkacağı beklentisine girdiği gözleniyor. Buna karşılık hala çeyrek puanlık indirim bekleyen piyasa oyuncularının varlığını da söylemek gerekiyor.


Bence bugün faiz indirme ihtimali hala yarı yarıya. Yani piyasa ortalamasından daha yüksek oranda faiz indirimi kararı çıkabileceğini düşünüyorum.

KARARDA İKİ ÖNEMLİ UNSUR


Bence PPK üyeleri yani Merkez Bankası yönetiminin bugünkü kararında iki önemli unsur rol oynayacak. Faiz indiriminin artık durmasına karar verilirse, bence geçen sanayi üretimi verisinden çok, dünyadaki gidişatın tersine dönmeye başlaması, bu kararın alınmasında etkili sayılmalı. Çünkü Merkez Bankası yönetiminin daha önceki karar veriş biçimine bakacak olursak, temkini elden bırakan, belki de bir para otoritesi olarak gereğinden fazla üretimi düşünen bir tavır olduğunu görürüz. Yani sadece üretim verisine bakacak olsaydı, Merkez Bankası daha rahat “çeyrek puanlık bir indirim daha yapalım” kararı verebilirdi.

Haberin Devamı

Ancak son günlerde ABD dahil,gelişmiş ülkelerde artık faiz artışlarının ne zaman başlayacağı konuşulmaya baladı. Yani önümüzdeki yılın sonlarında beklenen faiz artışı kararı, bence beklenenden çok daha erken gündeme geldi. Dolayısıyla Merkez Bankası yönetimi, dünyanın artık faiz artışını bu kadar yoğun biçimde tartışmaya başladığı bir ortamda, gönlünden geçse bile, yeni bir faiz indirim kararı vermekte zorlanacaktır.

YÜZDE 10’UN ÜZERİNE ÇIKMA İHTİMALİ


Buna karşılık hâlâ faiz indirim kararı verilmesi ihtimali, bence azımsanmayacak kadar yüksek. Merkez Bankası “sanayi üretimi artıyor, dışarısı biraz değişti ama hala içtalep canlanmadı” deyip, çeyrek puanlık bir indirim daha yapabilir.


Açıkcası; geçmiş performansı nedeniyle böyle bir karara çok şaşırmam.


Merkez Bankası faizi indirir mi, sabit mi tutar bugün görececeğiz ama bu durumun piyasadaki faiz seyrini değiştirmeyeceğini rahatlıkla söyleyebilirim.

Haberin Devamı


Çünkü bir süredir yaşandığı gibi artık Hazine kağıtlarının faiz oranları artmaya devam ediyor ve önümüzdeki dönem bu seyrin devamı kaçınılmaz.


Bir ara yüzde 7’lere kadar inen Hazine kağıdının faiz oranı son günlerde yüzde 9.5’u bile aştı. Bazı piyasa oyuncuları yılsonuna kadar yeniden çift haneye yani yüzde 10’un üzerine çıkılabileceğini tahmin ediyor ama bence piyasalar yılsonu bilançolarının etkisiyle bu oranı yüzde 10’un altında tutmaya çalışırlar.

RİSK ALGILAMASI YÜKSELİYOR


Ancak yılbaşından sonra Hazine faizlerinin yüzde 10’un üzerine çıkma ihtimali çok yüksek. Büyük kağıt portföyü olan bankalar bile, yüzde 12-13’lere kadar çıkmasını yani bir miktar zarar etmeyi göze almış durumdalar. Bu oranların bankaları çok zor durumda bırakmayacağını, tolere edilebileceğini söylüyorlar.

Haberin Devamı


Faiz oranlarının artması, aslında risk priminin arttığını, yani ileriye dönük olarak karamsarlığın başladığını gösteriyor. Artan riskler bir ölçüde tolere edilebilir ama son siyasi çatışmalara da bakarsak, bence risk algılamasının artması dolayısıyla faiz oranlarındaki artışın çok daha yükseklere çıkma ihtimali var.


İşte o zaman da, yani yüzde 15’lerin üzerine çıkıldığında işler değişir...

Yazarın Tüm Yazıları