Merkez Bankası'ndan 'faiz indirimine devam' sinyali

Güncelleme Tarihi:

Merkez Bankasından faiz indirimine devam sinyali
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2008 15:57

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, “finansal koşullarda süregelen sıkılığı ve enflasyon görünümündeki iyileşmeyi dikkate alarak faizlerin indirimi konusunda bir miktar daha alan olduğunu belirttiği, ancak mevcut küresel belirsizlikler göz önüne alındığında gelecekteki kararlarla ilgili esnekliğin korunmasının yerinde olacağı” değerlendirmesinde bulunduğunu bildirdi.

Kurulun bu çerçevede, bundan sonraki faiz indiriminin miktarı ve zamanlamasının enflasyon görünümünü etkileyen unsurlardaki gelişmelere bağlı olacağını ifade ettiği belirtildi.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulunun 18 Aralık Perşembe günü yaptığı toplantısına ilişkin “Para Politikası Kurulu Toplantı Özetini” yayımlandı.

Özete göre, işlenmiş gıda ve enerji grupları enflasyonu emtia fiyatlarındaki düşüş paralelinde gerilerken döviz kurunun enflasyon üzerindeki etkisi sınırlı kaldı. Hizmet enflasyonu ise iç talepteki zayıf seyirle birlikte gerilemeye devam etti.
İşlenmiş gıda fiyatlarının yıllık artış hızının önümüzdeki dönemde düşüş eğilimini sürdüreceği tahmin edildi. Aralık ayında akaryakıt ve LPG fiyatlarında gerçekleşen indirimlerin de etkisiyle, enerji grubu fiyatlarının enflasyondaki düşüşe yaptığı katkının sürmesi bekleniyor.

Para Politikası Kurulu, döviz kuru gelişmelerinin dayanıklı tüketim malları fiyatları üzerindeki kısa dönemli etkisinin geçtiğimiz yıllara kıyasla çok daha sınırlı düzeyde gerçekleştiğine dikkati çekti.

Özete göre, ayrıca, akaryakıt fiyatlarındaki düşüşün ulaştırma hizmetleri üzerinde etkili olmaya başladığı gözlendi. Bu gelişmeler doğrultusunda mevsimsel etkilerden arındırılmış temel enflasyon verileri de düşüş eğilimini korudu.
Yılın son çeyreğine ilişkin veriler küresel ekonomideki sorunların iç ve dış talebi sınırlayıcı etkilerinin daha da belirginleştiğini gösteriyor.

Küresel piyasalardaki olumsuzluklar son dönemde tüketici güveninde de belirgin bir bozulmaya neden oldu. Tüketim eğilimindeki zayıflama, finansal koşullardaki sıkılaşma ve kredi arzındaki daralma kredi kullanımını olumsuz etkiliyor. Yatırımlara ilişkin göstergeler zayıflamaya devam ediyor.

İç talepteki belirgin yavaşlamanın yanı sıra küresel durgunluğun dış talep üzerindeki yansımaları da belirginleşti. İthalattaki daralmanın ihracata kıyasla daha keskin olduğu göz önüne alındığında net dış talebin yılın son çeyreğinde de büyümeye artı yönde katkı yapması bekleniyor.

Son dönemde açıklanan veriler iktisadi faaliyetteki yavaşlamanın derinleştiğine işaret ediyor. Uluslararası kredi piyasalarındaki ve küresel ekonomideki sorunların iç ve dış talebi uzunca bir müddet sınırlamaya devam edeceği ve bu çerçevede enflasyon üzerindeki aşağı yönlü baskıların süreceği düşünülüyor.

Döviz kurunun gecikmeli etkileri bu aşamada temel enflasyon göstergelerindeki düşüşü sınırlamakta. Bununla birlikte Kurul, önümüzdeki dönemde özellikle hizmet fiyatlarının artış hızındaki yavaşlamayla birlikte enflasyonun ana eğilimindeki gerilemenin de belirginleşeceğini tahmin ediyor.

Petrol ve diğer emtia fiyatlarındaki gelişmeler enflasyondaki düşüşü destekliyor. Önümüzdeki dönemde enerji ve gıda kalemlerinin enflasyona düşüş yönünde verdiği katkının sürmesi bekleniyor.

Mevcut konjonktürde yurt içi enflasyonu etkileyen temel unsurların büyük ölçüde küresel ekonomideki gelişmeler tarafından şekillendiği göz önüne alındığında, orta vadede enflasyona dair risklerin de aşağı yönlü olduğu düşünülüyor.
Merkez Bankası, fiyat istikrarını sağlama temel amacı ile çelişmemek kaydıyla, uluslararası piyasalardaki sorunların ekonomi üzerindeki etkilerini sınırlamak için üzerine düşen tedbirleri almaya devam edecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!