Merkez Bankası kritik kararı açıkladı

Güncelleme Tarihi:

Merkez Bankası kritik kararı açıkladı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2016 09:52

Merkez Bankası kritik faiz kararını açıkladı. Banka politika faizinde herhangi bir değişikliğe gitmezken marjinal fonlama faizinde 25 baz puanlık indirime gitti. Uzmanlar faizde bir değişiklik beklemiyordu.

Haberin Devamı

Dolar, Merkez Bankası'nın kararı sonrasında 2,9850 seviyesinin üzerine çıktı. Karar öncesinde dolar 2,9740 seviyesinden işlem görüyordu.

Merkez’den yazılı olarak yapılan açıklamada, “Marjinal fonlama oranı yüzde 9’dan yüzde 8,75’e indirilmiş, Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 7,25 düzeyinde sabit tutulmuş, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 7,5 düzeyinde sabit tutulmuş, Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0 düzeyinde sabit tutulmuş, borç verme faiz oranı yüzde 10,5’ten yüzde 10,25’e indirilmiştir” ifadesi kullanıldı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından yakın dönemde yurt içi gelişmelere bağlı olarak piyasalarda dalgalanmalar yaşandığı belirtilerek, "Kurul, alınan likidite tedbirlerinin piyasalardaki oynaklığı sınırladığı değerlendirmesinde bulunmuştur" denildi.    

Haberin Devamı

Merkez Bankası, Mart'ta 13 ayın ardından ilk kez koridorun üst bandı olan gecelik borç verme faizini 0.25 puanlık indirimle yüzde 10.50 düzeyine çekmiş, koridorun üst bandı Nisan'da da 0.50 puan indirimle yüzde 10.0'a ve Mayıs'ta da yüzde 9.50'ye ve Haziran'da yüzde 9.00'a gerilemişti.

Piyasa uzmanları hurriyet.com.tr için değerlendirmelerde bulunmuştu.

Merkez Bankası kritik kararı açıkladı

PİYASA NE DEDİ?

Kapital FX Araştırma Uzmanı Enver Erkan, karar sonrasında yaptığı yorumda, “
Merkez Bankası’nın eli, iyileşen küresel konjonktürden ve Haziran ayı hariç 2016 yılında düşen enflasyondan dolayı güçlüydü. Bu bağlamda Mart ayından sonra faiz koridoru üst bandında toplamda 175 baz puan indirim yapıldı ve koridor üstten daraltılarak simetrikleştirildi. Son indirimle beraber faiz koridoru üst bandında toplamda 200 baz puan indirim yapılmış oldu. Haziran ayında manşet enflasyon yükselmesine rağmen, çekirdek enflasyonun yıl başından bu yana düşüş trendinde olması ve yaz aylarında da 2015 baz etkisi nedeniyle bu eğilimin sürmesi beklentisi, buna ek olarak da son dönemde küresel piyasalarda riskli enstrumanlara olan taleple Merkez Bankası’nın Temmuz PPK’sında da 50 baz puan indirim yapması ve faiz koridorunu 8,50 – 7,50 – 7,25 şekline büründürmesi yüksek ihtimaldi. Ancak hafta sonu yurtiçinde gerçekleşen olayların ciddi anlamda yabancı yatırımcıda kaygıya neden olması ve oluşan iç piyasa volatilitesi Merkez Bankası’nı daha temkinli adım atmaya itti. Ancak yine de iki günde bu derecede değişen yatırımcı algısı ve bozulan hikayeye karşın cesur bir adım olarak değerlendirmek de gereklidir” dedi.

Haberin Devamı

 BEKLENTİLERE PARALEL

İntegral Menkul Değerler A.Ş. Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu, "Faiz indirimi beklentilere paralel denilebilir. Piyasa beklentileri, çeşitlilik gösterse de ağırlıklı olarak 25 baz puanlık bir indirime gidileceği bekleniyordu. Bu hamlenin, TL üzerinde çok önemli bir etki göstermesini beklemiyoruz. Zira piyasaların önceliğinin son gelişmelerin ardından başka konular olduğunu düşünüyoruz. Karar metninde enflasyon konusunda bir uyarı var. İşlenmemiş gıda ve tütün fiyatlarındaki gelişmelere bağlı olarak, kısa vadede enflasyonda belirgin bir artış beklentisini belirtiyor. Ancak çekirdek enflasyonda kademeli düşüş beklentisi de  devam ediyor. Sonuç olarak; Merkez beklentilere paralel bir hareket gerçekleştirdi ve enflasyona bağlı olarak faiz indiriminde bulundu. Son gelişmelerin ardından yapılan bu faiz indirimi, aynı zamanda piyasalara normalleşme sinyali vermektedir. Enflasyon konusundaki cümlelerden, önümüzdeki dönemde 50 baz puanlık indirimlerin olmayabileceği, ancak çekirdek enflasyondaki gelişmelere bağlı olarak 25 baz puanlık indirimlerin devam edebileceği mesajını aldığımızı söyleyebiliriz. Merkez Bankası’nın indirim kararının, piyasa üzerinde çok önemli bir etkiye sahip olmasını beklemiyoruz. Ancak beklenmedik gelişmeler  ve  Moody’s’in not indirimi  gibi gelişmeler ile beraber, kurun 3 TL seviyesine yerleşmesi  durumunda faiz duruşu değişecektir" değerlendirmesinde bulundu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!