Merkez Bankası başkanlığına atanacak Çetinkaya’nın avantajları ve dezavantajları

Güncelleme Tarihi:

Merkez Bankası başkanlığına atanacak Çetinkaya’nın avantajları ve dezavantajları
Oluşturulma Tarihi: Nisan 12, 2016 18:44

Erdem Başçı’nın ardından son günlerde Merkez Bankası başkanlığı için birçok ismin gündeme gelmesinin ardından kurum içinden Murat Çetinkaya’nın başkan olarak atanacak olması, ‘ilk kredibilite’ olarak yorumlandı. Ancak bundan sonra küresel gelişmeler karşısında Çetinkaya’nın alacağı kararlar kredibilitesi açısından önem taşıyacak. Biz de bu doğrultuda Çetinkaya’nın avantaj ve dezavantajlarını çıkardık.

Haberin Devamı

AVANTAJLARI

FED’İN GEÇ NORMALLEŞMESİ
Amerikan Merkez Bankası’nın (FED) beklenenden daha geç normalleşmesi en büyük avantajlarından birisi olacak. Geçen yıl aralık ayında FED’in 25 baz puan faiz artırmasının ardından Merkez Bankası’ndan sadeleşme adımı beklenmiş ancak bu adım atılmamıştı. FED’in daha sonraki günlerde normalleşme adımlarının gecikeceğinin anlaşılması Merkez Bankası’nı rahatlattı. Geçen ay Erdem Başçı’nın katıldığı son Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında üst bantta sembolik bir indirim geldi. 25 baz puanlık indirimin devamı edeceği, 20 Nisan’daki PPK toplantısında 50-75 baz puan indirim bekleniyor. Piyasa uzmanları faizlerde bir yol haritasının çıktığını ancak indirmemesi gerekirken yapılacak bir indirimin krebilite kaybına neden olacağı uyarısında bulundular.

Haberin Devamı

MERKEZ BANKASI İÇİNDEN ATANMASI
Erdem Başçı’nın yerine kimin atanacağı merakla bekleniyordu. Son günlerde konuşulan pekçok isim piyasalarda kaygı oluşturuyordu. Bu nedenle içerden bir ismin atanması Çetinkaya’nın önemli avantajlarından birisi olacak.

YATIRIMCI DİLİNE YAKIN
Piyasa uzmanları, bazı konferanslarda dinledikleri Çetinkaya’nın dilinin yatırımcı diline daha yakın olduğunu söylediler. Erdem Başçı’nın dilinin daha teknik olduğunu, Çetinkaya’nın anlatımının ise daha kolay anlaşıldığı belirtiliyor. Çetinkaya devir teslim töreninden sonra ilk olarak 26 Nisan tarihinde yılın ikinci Enflasyon Raporu’nun tanıtımı için yapılacak basın toplantısında kamuoyunun karşısına geçecek.

GELİŞEN ÜLKELERE FON AKIMININ BAŞLAMASI
Son dönemde gelişen ülkelere fon akışı başladı. Devamı olursa bu da önemli avantajlardan olacak.

MUTABAKATLA GELDİ
2012 yılından beri Merkez Bankası’nda başkan yardımcılığı yapan Çetinkaya’nın ataması hükümet ve Cumhurbaşkanı mutabakatıyla yapıldı.

DEZAVANTAJLARI

YURTİÇİNDE BÜYÜME ENDİŞELERİ
Erdem Başçı başkanlığı boyunca en büyük eleştirileri faiz indirmediği için aldı. Merkez Bankası’nın faiz indirirerek büyümeye katkı sağlaması beklendi. 2016 yılı faiz indirim süreci için uygun bir dönemi işaret ediyor. Ancak küresel piyasalarda konjoktürün değişmesi halinde yapılacak eleştiriler en büyük dezavantajı oluşturacak.
KURDA OYNAKLIK
Kurlarda yaşanan oynaklık da önemli dezavantajlardan birisi. PPK’da alınacak kararlar, döviz kurunda oynaklığı etkileyebiliyor. Erdem Başçı’nın 2013 yılında, “Dövizin belini kıracağız. Yıl sonunda dolar 1.92’nin altında olursa şaşırmayın” demiş ve çok eleştirilmişti.
KÜRESEL ZEMİNDEKİ KAYGANLIK
Küresel piyasalarda geçen yıl FED’in normalleşme sürecine gireceğine kesin gözüyle bakılıyordu. Geçen yıl aralık ayından sonra konjoktür değişti. FED’in normalleşme adımlarını geciktireceği yönündeki beklentiler arttı. Ancak küresel zemindeki bu oynaklık merkez bankaları için önemli bir dezavantaj oluşturuyor.
BAĞIMSIZLIK TARTIŞMALARI
Merkez Bankası’nın bağımsızlığına yönelik tartışmalar Erdem Başçı döneminde de gündeme geldi. Yasasının değiştirilmesi gerektiğine yönelik demeçler verildi. Son günlerde Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem, Merkez Bankası’nı ekonomik vesayetin son kalelerinden biri olarak niteledi. Merkez Bankası yasasının değişip değişmeyeceği gelecek 5 yıllık dönemde de dikkatle izlenecek.

Haberin Devamı

HÜKÜMETE YAKINLIK
Faiz ile ilgili alınacak kararlar Çetinkaya’nın hükümete yakın olup olmadığına yönelik tartışmaları beraberinde getirecek.

Davutoğlu: Kurum içi süreklilik önemli
BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu, önceki gün Habertürk’te katıldığı canlı yayında, hükümetlerle merkez bankalarının yakın çalışmasını ekonomik başarı için şart olarak nitelendirdi. Davutoğlu, “Süreklilik önemli, kurum içinde süreklilik. Politikalarda istikrar, piyasalara güven vermek. Bu anlamda Erdem Bey ile de birlikte çalışan yine çok güvendiğimiz bir arkadaşı Murat Çetinkaya, o da benim ta 90’lı yıllardan tanıdığım, Boğaziçi Üniversitesinde çok iyi bir akademik kariyerden sonra finans sektöründe çalışmış, Merkez Bankası başkan yardımcısı olarak da önemli görevler ifa etmiş bir arkadaşımız. Alternatifler vardı. Sayın Cumhurbaşkanımızla haftalık görüşmemizde, birlikte alternatifleri değerlendirdik” dedi. Çetinkaya’nın bu görevi en iyi şekilde yapacağına kanaat getirdiklerini belirten Davutoğlu, “Piyasaların genel tepkisine baktığınızda da bu sürekliliğin devamı önemli bir istikrar ve güven unsuru olarak görüldü. Murat Bey de çok takdir ettiğim, ağırbaşlı, vakur ve bu anlamda güvenimizi hep kazanmış bir arkadaşımızdı” dedi.

Haberin Devamı

Elitaş: Performansını değerlendirecektir
EKONOMİ Bakanı Mustafa Elitaş dün katıldığı bir törende Çetinkaya’nın atanmasına ilişkin sorulara, “Bankacılık sektöründe uzman bir arkadaşımız. Özgeçmişine baktığımızda yetenekli bir değer. Zaten Merkez Bankası Başkan Yardımcılığı yapmış. Kamuoyunun, piyasaların olumlu karşıladığını görüyoruz. Bu da bizim için önemli. Merkez Bankası Başkanlığı zor bir iş. Alacağınız her türlü karar, söyleyeceğiniz her söz ekonomiyi olumlu veya olumsuz yönde etkileyebilir. Bugüne kadar Merkez Bankası başkanları hep hassas davranmışlardır. Çetinkaya’nın da aldığı bu kültür çerçevesinde aynı davranış şeklini sergileyeceğini düşünüyorum” yanıtını verdi. Sanayicilerin şikayet ettikleri faiz politikasında Çetinkaya döneminde bir değişiklik olup olmayacağı yönündeki soruya Elitaş, “Merkez Bankası Başkanı daha görevine başlamadı, 19’unda başlayacak göreve. Başladıktan sonra o performansını en iyi şekilde değerlendirecektir” dedi.

Haberin Devamı

Şimşek: Akıllı ve yetkin

EKONOMİDEN Sorumlu Başkakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, twitter’da İngilizce Merkez Bankası Başkanlığı’na atanan Murat Çetinkaya’yı “deneyimli, yetkin ve akıllı” bir isim olarak tanımladı.

BAKMADAN GEÇME!