Merkel, özgür dünyanın liderliğine mi oynuyor?

Güncelleme Tarihi:

Merkel, özgür dünyanın liderliğine mi oynuyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 09, 2017 15:28

Almanya Başbakanı Merkel, Trump’a karşı Amerika kıtasında müttefik arayışına çıktı. Arjantin ve Meksika’yı ziyaret eden Merkel, özgür dünyanın liderliğine mi oynuyor?

Haberin Devamı

ABD Başkanı Donald Trump’ın savunma, dış, gümrük ve iklim politikası Avrupa’yla çatışıyor. Almanya Başbakanı Angela Merkel, Trump’ın bu politikasına karşı yeni müttefikler arıyor. Önce Çin ve Hindistan devlet başkanlarını Berlin’de ağırlayan Merkel, şimdi de Amerika kıtasına yöneldi. Merkel’in son durağı, ABD Başkanı Trump’ın politikasından en çok tedirgin olan Meksika. Trump, seçimlerde, ‘Kaçak göçü önlemek için sınıra duvar öreceğim ve parasını da Meksikalılardan alacağım’ kampanyasıyla en çok Meksika’yı hedef aldı. Ayrıca Alman otomotiv şirketi VW ve Audi, Meksika’da üretim yapıyor. Buradan ABD’ye otomobil ihraç ediyor. BMW, Meksika’da fabrika inşa ediyor ve 2019’da üretime geçecek. Daimler şirketi de bu yıl Meksika’da üretime başlayacak.
Trump, Alman otomotiv şirketlerine atfen, “Bizim ülkemizde üretim yapabilirler. Meksika’da ürettikleri otomobilleri başka ülkelere satabilirler. Ama Mekisaka’da üretip bize satacakları her otomobilden yüzde 35 vergi alacağız” dedi.

Haberin Devamı

Merkel, özgür dünyanın liderliğine mi oynuyor

TRUMP’A SİNYAL SİNYAL Mİ?

Almanya Başbakanı Merkel’in Arjantin ve Meksika’yı ziyareti Trump’a karşı sinyal olarak görülüyor. Gerçi Meksika hükümeti bu yorumlara karşı hemen bir açıklama yaparak, “Biz bir başka ülkeye mesaj göndermiyoruz” dedi.
Merkel’in ziyareti, ‘Trump’a karşı özgür dünyanın liderliğine oynuyor’ yorumlarına da yol açtı. ABD’de güncel bir ankete göre Amerikalıların üçte biri kendi Başkanları Trump’ı değil, Merkel’i özgür dünyanın lideri olarak görüyor. Merkel ise bu yönde gelen sorulara, Arjantin Cumhurbaşkanı Mauricio Macri ile Buenos Aires’te yaptığı ortak basın toplantısında cevap verdi: “Bu dünyada hiçbir ülke ve hiçbir kimse sorunları tek başına çözemez. Biz, işbirliği yapmak zorundayız. Özgür ve açık bir dünyadan yanayız.”
Ancak dünyanın en güçlü kadını Merkel’in şimdi Trump’tan boşalacak özgür dünya liderliğine adı geçmeye de başladı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!