Merkel: Kimse vatanını isteyerek terk etmiyor

Güncelleme Tarihi:

Merkel: Kimse vatanını isteyerek terk etmiyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2016 09:29

Almanya Başbakanı Angela Merkel 16 yıl önce siyasi kaderinin belirlendiği Essen kentinde, 9’uncu kez genel başkanlık yarışına çıktı. Merkel ilk kez 2000 yılında partisi Hıristiyan Demokrat Birlik’in (CDU) Essen’de yapılan genel kurultayında parti başkanlığına seçilmişti. Merkel, 16 yıl sonra yine aynı kentte 9’uncu kez CDU Genel Başkanı seçildi.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Merkel, oylama öncesi yaptığı kurultay konuşmasına mülteci politikasıyla başladı. Mülteci akınının durdurulmasında “Türkiye AB mülteci sözleşmesi belirleyici oldu” diyen Merkel, bu sözleşmeyle Ege’de insanların boğularak ölmesinin önüne geçtiklerini vurguladı. “Bu sözleşme hayat kurtardı ve her gün de hayat kurtarıyor. Bu sözleşme örneğinden hareketle, özellikle Afrika ülkeleriyle benzeri göç ortaklığı sözleşmeleri üzerinde çalışıyoruz. Burada hedef kaçak göçü durdurmak, insan hayatını kurtarmak ve göçe neden olan sebeplerle mücadele etmek. Çünkü kimse vatanını isteyerek terk etmiyor. 2015 yazında yaşanılan durum bir daha tekrar etmeyecek. Bu benim siyasi hedefim” dedi.

BURKA YASAĞI

Almanya’ya 890 bin yeni mülteci geldiğini belirten Merkel, “Gelenlerin hepsi burada kalamayacak” diye konuştu. Almanya’da halen geldiği gibi kalan, hiç uyum sağlamayanların bulunduğunu belirten Merkel, Almanya’da şeriat, aşiret ya da aile meclisi kararlarının değil, Alman yasalarının geçerli olduğunu vurguladı. Merkel, kadının tam kapalı olmasının da Almanya’ya uygun olmadığı ve yasaklanması gerektiği sözleriyle yoğun alkış aldı. Almanya’da yabancı karşıtı gösterilerde “Halk biziz” diyen Pegida gösterilerine de atıfta bulunan Merkel, halkın kim olduğuna “Tüm halk karar verir. Biz karar veririz. Öyle çok bağıran bir azınlık değil” dedi.

Haberin Devamı

SAVAŞ VE BARIŞ MESELESİ

Merkel sözlerini şöyle sürdürdü: “2016’da dünya daha güvenli olmadı. Tam tersine daha zayıf ve daha istikrarsız. Biz, bu dengesinden çıkan dünyada Avrupa’nın içine yuvarlandığı krizden daha zayıf çıkmaması için elimizden geleni her şeyi yapmalıyız.”
Eski başbakanlardan Helmut Kohl’ün AB’nin bir savaş ve barış meselesi olduğu sözlerini hatırlatan Merkel, “Almanya’nın iyi olması için Avrupa’nın iyi olması gerekir” dedi.
Merkel’in konuşmasının sonunda ayakta alkışlanacağı süre merak ediliyordu. Kurultayda alkış süresi, siyasi partilerin, liderleri arkasında ne kadar durduğunun bir ölçüsü olarak görülüyor. Merkel, 10 dakikayı aşan alkış süresiyle de rekor kırdı.

Haberin Devamı

90’IN ALTINA DÜŞTÜ

Merkel’in genel başkan adaylığına 949 delegeden 845 delege evet dedi. Merkel, yüzde 89.5 oranında evet oyu aldı. Merkel’in oyu yüzde 90’ının altına düştü. 2014 genel kurulunda Merkel yüzde 96.72 oranla yeniden genel başkan seçilmişti. Merkel en düşük oyu 2004 yılında yüzde 88.4 oranıyla almıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!