Merkel, İsrail’in yerleşim politikasını eleştirdi

Güncelleme Tarihi:

Merkel, İsrail’in yerleşim politikasını eleştirdi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 2016 22:08

 Almanya Başbakanı Angela Merkel, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile başbakanlıkta yaptığı görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi.

Haberin Devamı

 Hem İsrail hem de Filistin halkının güvenlik ve barış içinde yaşama hakkına sahip olduğunu belirten Merkel, “Filistin Devlet Başkanı ve ben, çok zor olmasına ve büyük komplikasyonlar içermesine rağmen iki devletli çözüm yolunda çalışmaya devam edilmesi konusunda hemfikiriz.” dedi.

Yerleşim politikasının iki devletli çözüme zarar verdiği düşüncesinde olduğunu yineleyen Merkel, "İsrail Başbakanı’na eleştirel bir şekilde, 'yerleşim faaliyetlerinin elbette iki devletli çözüme git gide karşı çıktığını ve iki devletli çözümün temelini küçülttüğünü gördüğümüzü' ifade ettim" şeklinde konuştu.
Filistin tarafından yapılan çabaları memnuniyetle karşıladıklarını ifade eden Merkel, yeniden siyasi sürece girme temelini oluşturduğu için İsrail
ile güvenlik ortaklığını sürdürmesi konusunda Filistin'i teşvik ettiklerini kaydetti. Fransa’nın barış görüşmelerine yeniden başlanılması yönündeki girişimini desteklediklerini ifade eden Merkel, burada belki görüşmelerin yapılabilmesi için bir temel oluşabileceğini söyledi.

“Bu tür faaliyetlerin düşünülmesi ve ilerleme sağlanması için ne kadar imkansız olursa olsun her olasılığın kullanılması önemli” diyen Merkel,
iki devletli çözüme yakınlaştıran sürece giden son denemelerin başarısızlıkla sonuçlandığını, yarın bir barış planının ortaya çıkmasının da pek olası görünmediğini kaydetti. Merkel, Fransa’nın inisiyatifine ilişkin tüm önemli aktörlerin bu girişimde yer almasını istedi.

Filistin Devlet Başkanı Abbas’ın İsrail’in yerleşim politikasına ilişkin BM Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) bir tasarı sunmak istemesinin sorulması üzerine de Merkel, “Abbas’ın sürekli Güvenlik Konseyi’ne başvurarak bu konuya işaret etmesini anlıyorum. Başka yerleşim birimlerinin yapılmamasını başarmamız daha iyi olurdu.” ifadesini kullandı.

Abbas da Merkel ile Filistin konusunda son gelişmeleri değerlendirdiklerini belirterek, Ortadoğu'daki ihtilafla ilgili siyasi sürecin devam etmesini istediklerini söyledi. “Barışın tesis edilmesi için yerleşim birimlerinin kurulması en büyük sorun teşkil ediyor” diyen Abbas, bundan dolayı BM’ye yerleşim birimleri konusunda bir tasarı sunacaklarına işaret etti.

Haksızlığa uğradıklarında elbette BM Güvenlik Konseyi’ne müracaat edeceklerini ifade eden Abbas, “İsrail’in 12 BMGK kararını yok saydığını biliyoruz. Ancak yine de başka bir yolumuz yok.” dedi. Abbas, işgalin son bulmasına ve yeni yerleşim birimlerinin kurulmamasına siyasi yollarla ulaşmak istediklerini belirtti.

Filistin Devlet Başkanı Abbas daha önce de Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck ile bir araya gelmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!