Merkel, Federal Meclis Araştırma Komisyonunda ifade verdi

Güncelleme Tarihi:

Merkel, Federal Meclis Araştırma Komisyonunda ifade verdi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2017 20:32

ABD gizli servisi Ulusal Güvenlik Ajansı’nın Almanya’yı dinlediği skandalla ilgili Başbakan Merkel dün Meclis Araştırma Komisyonu’nda son tanık olarak 5 saat ifade verdi.

Haberin Devamı

AMERİKAN Ulusal Güvenlik Kurumu (NSA) eski çalışanı Edward Snowden’ın 2013 yılında sızdırdığı belgeler, ABD’nin Başbakan Angela Merkel dahil Alman hükümet yetkililerinin cep telefonlarını dinlediğini ortaya çıkarmıştı. Skandal, Obama yönetimi ile o dönem Avrupa’daki en önemli mütttefiki Merkel ile arasında büyük krize yol açmıştı. Başbakan Merkel, “Dostlar birbirini dinlemez. Soğuk Savaş bitti’ demişti. Ancak Merkel’in sözlerine rağmen Alman dış istihbarat teşkilatı BND’nin, Avrupalı şirketler ve siyasilere yönelik izinsiz istihbarat faaliyetlerinde elde ettiği bilgileri NSA’ya aktardığı ortaya çıkmıştı.

‘BASINDAN ÖĞRENDİM’

“Casusluk faaliyetleri konusunda kamuoyunu yanlış bilgilendirmekle” suçlanan Merkel, dün telekulak skandalı nedeniyle üç yıl önce kurulan, 100’den fazla oturum yapan Federal Meclis Araştırma Komisyonu’nda son tanık olarak ifade verdi. Saat 11.30’da komisyona gelen Merkel, herkesi tek tek selamlayıp ellerini sıktıktan sonra kendisi için ayrılan tanık sandalyesine oturdu. Alman Parlamentosu’nda grubu bulunan milletvekillerinden oluşan komisyonda soruları cevaplandıran Merkel, dinlemelerle ilgili bilgiyi 2013 yılının haziran ayı başında basından öğrendiğini söyledi.

Haberin Devamı

POPÜLARİTESİ DÜŞÜYOR

Merkel “Obama’yı (eski ABD Başkanı Barack Obama) ziyaret ettiğimde ve daha sonra da kendisine ‘Dostlar arasında birbirini dinlemek olmaz. Hâlâ bu görüşü savunuyorum. Kast ettiğim sadece başbakanın telefonu değil, tüm vatandaşı korumaktı. Eğer bu yaşanırsa biz de müdahale ederiz” dedi. Komisyon Başkanı Patrick Sensburg’un ‘Dinlemeler ile ilgili bilgiyi öğrendiğinizde ne hissettiniz’ sorusuna Merkel ise “Bu konunun önemli olduğunu görecek kadar deneyime sahiptim” dedi. Merkel ayrıca ifadesinde özgürlükle güvenlik arasındaki doğru dengeyi bulmanın önemine ve zorluğuna dikkat çekti. Komitenin haziran ayının sonuna kadar raporunu açıklaması bekleniyor. Son yapılan anketlere göre eylül ayında yapılacak seçimler öncesi dördüncü dönem başbakanlığa hazırlanan Merkel’in popülaritesi düşüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!